Rīta Panorāma

Intervija ar Sabini Timoteo un Inesi Boku- Grūbi

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Gundu Vaivodi un Māri Sirmo

Maestro Raimonda Paula mūzikas pieskāriens jaunajā albumā «Rozes gars»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar koncertiem Latvijas Universitātes Lielajā aulā otrdien, 1.novembrī, un trešdien, 2.novembrī, Valsts akadēmiskais koris “Latvija” svinēs jaunā albuma “Rozes gars” iznākšanas svētkus. Albuma vāciņš ir darināts no samta, un tajā jūtams ne vien rozes lapiņas maigums, bet arī Maestro Raimonda Paula mūzikas pieskāriens.

„Paula pirksti skan dziesmu ierakstos,” „Rīta Panorāmā” sacīja kora “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Diskā iekļauti septiņi skaņdarbi un galvenais akcents likts uz Paula kora dziesmām.

Latvijas Radio 3 “Klasika” direktore un muzikoloģe Gunda Vaivode uzsvēra, ka neviens nezina, cik tad īsti Pauls kora dziesmu ir sakomponējis: „Viņš ir tāds cilvēks, kurš savu materiālu izmanto otrreizējai un trešreizējai apstrādei, un šeit ir tādas dziesmas, kas tapušas gan solo balsij, gan korim. Runājot par viņa mūziku, nevar nenovērtēt viņa ārkārtīgi bagāto rokrakstu. Viņš ir ļoti klasisks, līdzinās Emīlam Dārziņam, vietām viņš ir ļoti impresionisks - kā Debisī, un ir dziesmas, kur mēs pēc divām pirmajām taktīm varam pateikt, ka tas ir Pauls.”

Vaivode ir pārliecināta, ka albums būs pienesums Latvijas koru kustībai – gan profesionālajiem koriem, gan amatierkoriem - un dziesmas varētu iekļaut Dziesmu svētku repertuārā.

Sirmais uzsvēra, ka viņa mērķis, sadarbojoties ar Paulu, bija vedināt viņu uz domu daudzus skaņdarbus tulkot angļu valodā un piedāvāt šos skaņdarbu starptautiski:

„Un tas jau ir noticis. Kā, piemēram, „Elizabete, Anglijas karaliene” brīnišķīgajam dziedājumam ar Šekspīra tekstu, ko Maestro ir rakstījis latviešu valodā, kad Vija Artmane spēlēja karalienes cēlo lomu, mums jau ir izstrādāta versija oriģinālā Šekspīra tekstā. Ceru, ka tas būs labs lēciens citā virzienā.”

Tā kā diska vāciņš ir darināts no samta, tad būtisks moments ir pieskāriens, sacīja Sirmais: „Tieši tāda Paula mūzika ir diskā. It kā tu pieskaries rozes ziedlapiņai. Katru vārdu un katru zilbi šajā dziesmā Jānis Peters ir adresējis Paula mūzikai un personībai.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti