Dienas ziņas

Šūšanas cehs Viļakas novadā plāno paplašināties

Dienas ziņas

Džūkstē atjaunos seno dievnamu

Madonā izveidota orķestra studija

Madonā orķestra muzicēšanu apgūst jau no bērna kājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā izveidota orķestra studija, kas dod iespēju orķestra muzicēšanu apgūt jau pašiem mazākajiem. Latvijā šādas orķestra studijas ir retums, tādēļ madonieši ar lepnumu stāsta par jau sasniegto.

Ar mērķi jau pašiem mazākajiem dot iespēju sajust orķestra mūzikas garšu, Madonā izveidota Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas pūtēju orķestra “Vivo” studija. “Ideja radās pirms 10 gadiem. Tajā laikā jau bija ideja, ka vajadzētu divus orķestrus - tāda lielāka posma un mazos bērnus, tādus kā šeit, kas spēlē," norāda Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas skolotājs Artūrs Grandāns.

Orķestra “Vivo” izcīnītā uzvara aizvadītās vasaras XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku finālskatē Madonas novada domei un mūzikas skolas skolotājiem lika sarosīties.

“Šis kolektīvs ir tapis, un īstenībā ļoti veiksmīgi, jo pašlaik orķestrī spēlē 35 bērni, kas jau ir 2.klasi sasnieguši. Tas ir posms, mazākais posms, kas būs jau izaugsmei uz augšu - nākošiem orķestriem," norāda Grandāns.

Lai arī orķestra studija darbojas vien pāris mēnešus, diriģents Jānis Rijnieks sava un bērnu  darba rezultātus jau pamana. “Pēc trīs mēnešiem es varu nosaukt trīs, četrus bērnus kas nākamgad jau varēs spēlēt “Vivo”. Bērni ir ļoti centīgi, ļoti cītīgi nāk uz mēģinājumiem. Visi saprot to, ka ir arī jāiesildās, nāk dažs labs pat stundu jau iepriekš. Pultis visas saliktas, krēsli visi jau salikti – man nav nekādu problēmu," savus audzināmos slavē Rijnieks.

Orķestra studiju apmeklē bērni vecumā no 8 līdz 15 gadiem. Lai arī darbs orķestrī nav nemaz tik viegls, viņi ir apņēmības pilni pilnveidot savas muzikālās prasmes un tiekties uz lielo skatuvi.

“Mani mudina iet uz orķestri tas, ka es uzzinu no draugiem daudz ko jaunu. Man pašam tā kā gribas labāk atnākt uz šejieni, nekā ārā kaut ko padarīt, jo tomēr šeit ir savādāka gaistone," saka orķestra studijas dalībnieks Mārtiņš Veigurs.

Savukārt Rijniekam jau izveidojies savs skatījums uz orķestra studijas nākotni. "Jānis Puriņš, kas ir liels pūtēju orķestra darbonis Latvijā, prasīja, vai es negribu ar savu studiju braukt uz konkursu, lai viņiem būtu vismaz viens orķestris, kas spēlē un iedrošinātu pārējos spēlēt. Es viņam šogad atteicu, bet nākamgad mēs noteikti brauksim," klāsta Rijnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti