Lūznavas muižā skan džezs. Reportāža no festivāla «Škiuņa džezs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lūznavas muižā sestdien, 27. augustā, noslēdzas četru dienu garumā aizvadītais Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs". Festivāls ar koncertiem un meistarklasēm šogad Rēzeknes novadā pulcē džeza mūzikas cienītājus jau ceturto gadu.

Lūznavas muižā skan džezs. Reportāža no festivāla «Škiuņa džezs»
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

Jau tradicionāli augusta beigās Lūznavas muižā radošā atmosfēra ir džeza noskaņās, vakaros baudot koncertus un mūziķu kopā muzicēšanu džema sesijās, savukārt dienas laikā jaunajiem mūziķiem piedaloties meistarklasēs, kuras vada profesionāli džeza mūziķi no Lietuvas, Igaunijas un Latvijas. Par meistarklašu norisi vairāk stāsta festivāla mākslinieciskais vadītājs, džeza mūziķis Lauris Amantovs: "No rīta parasti iesāk pa instrumentiem – ģitāra, bass, bungas vai pianisti, vai pūtēji, tad viņi padarbojas pāris stundas atsevišķi ar savu instrumentu un tad atkal satiekas ansambļos, kur daži varbūt nekad nav satikušies dzīvē, bet tad viņi sāk spēlēt kopā un atrod to kontaktu caur mūziku. Un ar ansambli viņiem ir jāparada tas, ko viņi ir iemācījušies pa šīm dienām, sestdien koncertā."

Meistarklasēs piedalījās vairāk nekā 30 džeza mūziķi. Šogad liela interese bija tieši vokālistiem, kuriem meistarklases vadīja Linda Kantere no Igaunijas. Viņa uzsver, ka viņas uzdevums nodarbībās ir radīt drošu un radošu vidi, lai dalībnieki justos brīvi. Vaicāta, kas, viņasprāt, ir nepieciešams džeza vokālistiem, Kantere norāda: "Es nezinu atbildi uz šo, bet man ir svarīga sirsnība un tas, ka tu tici, tam, ko tu dari. Un, kad ir šī ķīmija ar cilvēkiem, ar kuriem kopā esi uz skatuves, kad klausies, ko citi dara, un zini, kas tev ir jāpieliek."

Meistarklases festivālā “Škiuņa džezs”
Meistarklases festivālā “Škiuņa džezs”

Meistarklases notiek gan individuāli, gan daloties grupās pa instrumentiem, gan ansambļos. Daļai no festivāla dalībniekiem došanās uz festivālu ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju.

Piemēram, dalībniece Ieva Sutina festivālā piedalās otro gadu, uzsverot: "Šeit ir ļoti fantastiski un profesionāli skolotāji, jo četru dienu laikā mēs spējam sagatavot tiešām nopietnu programmu, un mēs tik daudz ko iegūstam un izbaudām ik katru mirkli, varam kontaktēties ar saviem vienaudžiem, esmu laimīga esot šeit."

Kristians Justs džeza festivālā ir ceturto reizi. Dalība festivālā ir gan iespēja augt profesionāli, gan sniedz arī motivāciju turpināt attīsties džeza mūzikā: "Tā ir ieviesusies kā tradīcija mums ar mūsu džezistu kopienu, katru gadu šeit ir fantastisks festivāls, ar daudz dažādiem un ļoti, ļoti labiem skolotājiem."

Kristianam Justam blakus Haralds Meiers, viņam šī ir otrā festivāla pieredze: "Katru gadu tu attīsties kā mūziķis un vairāk izbaudi to procesu, kas šeit notiek, un vairāk saproti lietas kaut kādā veidā."

Ir arī jāpārvar grūtības, apliecina jaunieši, tomēr sasniegtais rezultāts sniedz neaprakstāmu gandarījumu: "Grūti to izskaidrot, bet tas ir patīkams grūtums. Tā džema eiforija, kad tu spēlē ar mūziķiem, ar saviem vai svešiem tu izbaudi to laiku maksimāli, tāpēc mēs arī braucam piedalīties, tāpēc ka mēs meklējam to eiforisko sajūtu!"

Festivāls “Škiuņa džezs” Lūznavas muižā
Festivāls “Škiuņa džezs” Lūznavas muižā

Šodien Baltijas džeza festivālam Lūznavas muižā noslēdzošā diena, kad četros koncertos līdz pat vakaram būs iespēja klausīties džezu, tostarp arī meistarklašu dalībnieku ansambļu sniegumu, turpina Lauris Amantovs: "Divos dienā būs meistarklašu ansambļu koncerts. Šogad trīs ansambļi, bet tādi apjomīgi, katrā ansamblī desmit studenti, var teikt, ka katrs būs mazs orķestrītis. Pēc tam sešos vakarā vakara koncertu atklās "Ata Andersona Organ Trio", kurš spēlē tādu retu instrumentu kā džeza ērģeles, ar viņu kopā muzicēs Toms Rudzinskis (saksofons) un Artis Orubs (bungas), tālāk būs Lietuvas, Latvijas, Somijas kopējs projekts "Kęstutis Vaiginis Quartet" un tradicionāli festivāla noslēgumā spēlēs mūsu pašu Rēzeknes bigbends, kopā ar visiem meistarklašu pasniedzējiem. Būs tādi īsti džeza svētki!"

Un neesot šaubu, ka festivāls Lūznavas muižā arī nākamajā gadā aicinās baudīt džeza mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti