Labrīt

"Mūžīgajam bērnam" neatrodas vieta Ogrē topošajos grupu dzīvokļos

Labrīt

Premjers: Pieaugot saslimstībai, skolas un ekonomika paliks atvērtas

Trešo gadu Lūznavā norisināsies Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs"

Lūznavas muižā notiks festivāls «Škiuņa džezs», pulcējot mūziķus no Francijas, ASV un Baltijas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Augstvērtīga džeza mūzika, muižas atmosfēra un Latgales siltā sajūta – tas ir vērtību komplekts, ko jau trešo gadu var izbaudīt Baltijas džeza festivālā "Škiuņa džezs", kas vasaras nogalē notiek Rēzeknes novada Lūznavas muižā. Festivāls sākas 25. augustā, ilgs līdz 28. augustam, un šoreiz tajā līdzās Baltijas valstu mūziķiem piedalīsies arī viesi no Francijas un Amerikas.

Festivāls iekļaus gan koncertus, gan meistarklases un apdzīvos visu Lūznavas muižas teritoriju. Tajā skanēs džeza mūzika, sākot no latviešu tautasdziesmās balstītām kompozīcijām līdz franču folkdžezam un amerikāņu svingam un hiphopam.

"Es ticu, ka ir iespējams sasniegt vistrakākos uzstādītos mērķus dzīvē," tā intervijā Latvijas Radio pirms trim gadiem teica spožais mūziķis, Latgales patriots Toms Lipskis. Viens no viņa kvēlākajiem mērķiem bija attīstīt džeza kultūru Latgalē, kas šim novadam nebija raksturīga. Pateicoties Toma Lipska iniciatīvai, 2018. gada rudenī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā izveidoja Džeza mūzikas nodaļu, viņš bija arī viens no idejas autoriem par džeza festivālu Lūznavā. Diemžēl, ar viņa klātbūtni paspēja notikt tikai festivāla ieskaņas koncerti, jo tā paša gada rudenī Toms Lipskis pāragri aizgāja mūžībā.

Bet, godinot viņa iesākto darbu un veltot festivālu viņa piemiņai, kopš 2019. gada Lūznava rīko Baltijas džeza festivālu "Škiuņa džezs". Tā mākslinieciskais vadītājs ir Lauris Amantovs.

Ko simbolizē festivāla nosaukums, skaidro Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule: "Kāpēc "Škiuņa džezs"? Ļoti vienkārši.

Latviešiem ļoti daudzas pozitīvas un radošas lietas ir sākušās kaut kādā mazā vietiņā, teiksim, šķūnī. Gan pirmā teātra izrāde, gan zaļumballe, gan pirmais koris.

Un līdzīgi arī džezs sākumā rodas mazās, nevienam nezināmās vietās un tad pāraug un izaug par pasaules mūziku. Tāpēc mums "Škiuņa džezs" ir kā tāds atspēriens jaunajiem mūziķiem tādā, var teikt, nekurienē – Lūznavā. Viņi savu pirmo pieredzi gūst tādā mazā, lokālā vietiņā, bet tā ir milzīgs pakāpiens viņiem pēc tam."

Nosaukums ir atsauce arī uz to, ka viena no festivāla norises vietām ir Lūznavas "kultūras šķūnis", pirms vairākiem gadiem renovēta muižas kompleksa ēka, kur savulaik atradās muižas malkas šķūnis, bet kur tagad notiek visdažādākie pasākumi. Bet kopumā festivāls apdzīvo visu muižas teritoriju, sākot no galvenās ēkas līdz garāžām un parkam. Mūziķi un meistarklašu dalībnieki visu festivāla laiku dzīvo uz vietas – piedalās meistarklasēs, sniedz džema sesijas un koncertus festivāla apmeklētājiem.

Festivālu 25. augustā atklās mūziķi, kas ir ļoti labs piemērs džeza tradīciju attīstībai Latgalē, un tas ir džeza trio "Lipskis/Justs/Arbidāns". Viņi visi satikušies mācībās Rēzeknes Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļā, pērn nācis klajā arī viņu albums "Taids džezs", kurā ieskaņotas latgaliešu tautasdziesmas džeza noskaņās.

"Šie jaunieši ir auguši līdz ar festivālu, jo viņi piedalās no pirmā festivāla līdz šim brīdim meistarklasēs. Un šogad jau šāds izaugsmes rezultāts ir viņu jaunais disks, ko viņi arī prezentēs koncertā," atklāj Inga Žirgule.

Latviešu tautasdziesmu aranžējumi būs pamatā arī koncertprogrammai "Katram sava tautasdziesma", ko festivālā piedāvās Rūta Dūduma-Ķirse un Laura Amantova džeza kvartets. Bet viesi no ārzemēm festivālā piedāvās gan franču folkdžezu, gan amerikāņu tradīcijās balstītus džeza stilus.

"Ja iepriekšējos gadus mēs strikti pieturējāmies pie šī koda – Baltijas džeza festivāls, tad šogad mēs vēlējāmies paplašināt robežas, un piektdien mums ir tieši tāda diena, kad piedalās arī viesi, tātad folkdžeza programma no Francijas – Deivida Ševaljē trio, kā arī amerikāņu mūziķi ar tradicionālo Amerikas džezu, kas mums noteikti būs kā mācību stunda. Sestdien savukārt ir igauņu grupa, kas spēlē arī ebreju mūziku – "Shabat Quartet" un lietuviešu grupa, kuras līderis ir slavenais lietuviešu džeza mūziķis Kestutis Vaiginis," informēja Žirgule.

Lielie galā koncerti notiks piektdien un sestdien uz ārā izveidotas skatuves Lūznavas muižas priekšā, savukārt tā sauktās džema sesijas, kurās piedalīsies festivāla pasniedzēji un meistarklašu studenti, notiks ik vakaru Lūznavas Kultūras šķūnī, un tajās ieeja būs bez maksas.

Meistarklasēs šogad piedalās 35 mūziķi no visām Baltijas valstīm un viņu vidū arī Mārcis Lipskis, festivāla iniciatora Toma Lipska brālis. Viņš stāsta, ka piedalījies arī visos iepriekšējo gadu festivālos un viņa ieguvums ir lielāka atbrīvotība mūzikā un drosme īstenot savas radošās idejas: "Var redzēt, ka jaunie mūziķi, kas šo festivālu apmeklējuši katru gadu, ir acīmredzami progresējuši.

Festivāls mums atved daudz patīkamu mūzikas skaņu no ārzemēm, kam pateicoties arī vietējie jaunie mūziķi iedvesmojas.

Vēl pirms gadiem desmit šāda veida festivāls būtu absolūts ūnikums Latgalē, bet šobrīd, ļoti lielā mērā pateicoties Toma Lipska, mana brāļa, ieliktajai mūzikas kustībai, festivāls jau kļuvis par gluži pašsaprotamu Latgales kultūras sastāvdaļu."

25. augustā sācies, festivāls ‘’Škiuņa džezs’’ Lūznavā noritēs līdz sestdienai, 28. augustam. Īpaša pievienotā vērtība tam ir arī skaistā apkārtne, jo Lūznava atrodas Rāznas Nacionālā parka teritorijā, 10 kilometrus no muižas ir Rāznas ezers un citi ievērības cienīgi dabas un vēstures objekti. Par apskates objektiem visizsmeļošākā informācija festivāla apmeklētājiem ir pieejama turpat Lūznavas muižā, kur darbojas Tūrisma informācijas centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti