Kultūra

Atklāj Salaspils memoriāla jauno ekspozīciju

Kultūra

Pirmais starptautiskais tautu deju festivāls Daugavpilī

Lūsēns un Rudzīte uzsāk jaunu koncertprogrammu "Manā varā"

Lūsēna un Rudzītes jaunā programma «Manā varā» - par sievietes pretrunīgo būtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Komponista Jāņa Lūsēna un dziedātājas Inetas Rudzītes sadarbībā tapusi jauna koncertprogramma „Manā varā”. Tās centrā ir stāsts par sievietes noslēpumaino pasauli un daudzveidīgo būtību. Jānis Lūsēns atzīst, ka viņu šis noslēpums vienmēr valdzinājis, un nu viņš to iemiesojis dziesmās, uzticot tās Inetas Rudzītes samtainajai un spēcīgajai balsij.

Sestdien līdz ar koncertu Mālpils muižā jaunā programma uzsāks tūri pa Latviju, tā ierakstīta arī dubultalbumā, kurā līdzās latviešu diskam ir arī dziesmu versijas septiņās ziemeļvalstu valodās.

Jaunā programma „Manā varā” saturiski balstās 14 izcilu latviešu dzejnieču dzejā, ko Jānis Lūsēns un Ineta Rudzīte lūguši izraudzīties Norai Ikstenai. Rezultāts ir stāsts par sievietes bezgala daudzveidīgo un bieži vien ļoti pretrunīgo būtību, par to, ka sieviete var būt gan salds nektārs, gan rūgtas vērmeles, gan paradīze zemes virsū, gan elles septiņi loki, gan miers, kas baro, gan nemiers, kas posta.

Albuma „Manā varā” noskaņu trāpīgi atklāj tā vizuālais ietērps - Ineta Rudzīte redzama Saklauru purva visai mežonīgajā, bet arī teiksmainajā ainavā, baltā, garā, sievišķīgā linu kleitā ar žuburainu zaru vainagu galvā, stāsta dziedātāja:

„Tieši purvs, šī pirmatnējā ainava ļoti saskanēja ar albuma nosaukumu „Manā varā”, ka vīrietis ir sievietes varā tomēr, lai arī kā viņam kādreiz to varbūt negribētos… Jā, tā mēs braucām uz to purvu, tas bija pagājušajā gadā, mēs ļoti nosalām, jo tajā brīdī bija tiešām ziema, bet uz diska vāciņa var redzēt, ka es stāvu pilnīgi ar atkailinātiem pleciem, un tas arī ir tā zīmīgi, jo tas ir stāsts arī par sievieti, kura brīžiem ir vāja, bet tad, kad viņai ir nepieciešamība, viņa ir stipra un visvaroša, viņa iet uz priekšu, neskatoties ne uz ko”.

Jāņa Lūsēna un Inetas Rudzītes sadarbība aizsākās pirms diviem gadiem, un gan vienam, gan otram tas bija kas jauns: Inetai bija vēlme sevi attīstīt kvalitatīvākā mūzikā, Jānis Lūsēns savukārt īstenoja ideju par tieši sievietes pasaulei veltītu muzikālu ciklu.

Ineta atzīst – emociju spektrs ir visplašākais – skaistais un gaišais mijas ar dziļām skumjām un tumšiem sāpju atvariem:

„Mūsdienās ir ļoti populāri tas, ka tu uz visu skaties pozitīvi, bet man liekas, ka tā mazliet tu sevi māni, jo emocijām ir jābūt īstām. Kad tev gribas priecāties, tad ir tiešām jāpriecājas, bet kad tev gribas raudāt, tad arī ir jāraud, jāizraud tās emocijas, jo tad tu vari dzīvot īsti, jo citādāk jau tu slēpies. Tā kā šajos koncertos būs stāsts gan par mani, gan par jebkuru no sievietēm. Vīriešiem savukārt būs iespēja ielūkoties šajā viņiem noslēpumainajā pasaulē”.

Tā kā Ineta Rudzīte ir arī Islandes goda konsule Latvijā, Jānim Lūsēnam radās ideja, ka dziesmas varētu ierakstīt arī islandiešu un citās ziemeļvalstu valodās.

Tika uzrunāti tulkotāji Dens Dimiņš, Juris Kronbergs, Mirja Hovila un citi, kuri atdzejoja mūsu dzejnieču veikumu, bet Ineta ar speciālistu palīdzību tās septiņās dažādās valodās iedziedāja.

Dāniski skan dziesma „Es redzu tikai tevi”, kam pamatā Liānas Langas dzejolis. Ineta Rudzīte beigusi angļu filologus, zina arī franču valodu, bet nevienā no ziemeļvalstu valodām nerunā, tāpēc viņai palīdzējuši šo valodu speciālisti, un arī viņai pašai - kā jau dziedātājai - esot ļoti laba auss uz valodām:

„Lai arī cik tas nebūtu dīvaini, dāņu valoda bija visgrūtākā, jo izruna pilnībā atšķiras no rakstītā. Ļoti skanīgas ir igauņu un somu valodas. Bet man liekas, ka vislabāk man sanāca islandiski, tas, droši vien, pateicoties manai īpašajai saiknei ar Islandi”.

Jāņa Lūsēna un Inetas Rudzītes jaunā programma „Manā varā” koncertos sāks skanēt sestdien, 10.februārī, Mālpils muižā, pēc tam sekos koncerti Alūksnē, Mazmežotnes muižā, Madonā, Rīgā (kultūras pilī „Ziemeļblāzma”) un Dikļu pilī.

Ineta būs tērpta speciāli jaunajai programmai darinātājos tekstilmākslinices Laimas Kaugures lina tērpos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti