NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Jānis Irbe, Purva metāls, Shortpris u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Abuses, ZaKaBa, “Chvrches” feat. Robert Smith u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Akvalande, Vilki, Tavas māsas nāsis, Brodka u.c. u.c.

Lūgšana sātanam un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašmāju mūzikas topu papildina jaunumi no ārtroka grupas “Akvalande” debijas albuma “Songs of Akvalande”, ar debijas singlu “Miega zāles” sevi piesaka projekts “Suņu barība”, bet sabiedriskajā transportā iedvesmu meklē “Tavas māsas nāsis” un "PODRUGA" dziesmā “Kas notika tramvajā, tas paliks tramvajā”. Dziesminieks Imants Daksis nodod veltījumu radošai darbībai un māksliniekiem singlā “Brīvības dziņa”. Vīru kopa “Vilki” izdevusi spēcīgu sveicienu Ūsiņdienā. Mistiķu apvienība “+K+M+B” kādā glaunā Rīgas viesnīcā izpilda māksliniecisku rituālu ar Šarla Bodlēra dzejas vārdiem audiovizuālajā darbā “Litānijas sātanam”.

No tuvākām ārvalstīm jaunu singlu un albumu izdevusi poļu alt-pop rokzvaigzne Brodka, apgriežot dzimumu lomas ar “Hey Man”, bet pavisam svaigā apvienība “Corduroy” izdevusi pašnosauktu debijas albumu, kurā atrodas arī kompozīcija “NLMN”. Pa diviem jaunumiem no Lielbritānijas mūzikas skatuves – Velsas producents “Koreless” pēc ilglaicīgas atskaņošanas dzīvajos pasākumos izdevis studijas ierakstu skaņdarbam “Joy Squad”, tikmēr Mančesteras apvienība “A Certain Ratio” turpina ceļu uz pilna minialbumu triptiha izdošanu, publicējot “Emperor Machine”. Okeāna otrā krastā gotiskā roka un folkmūzikas virtuoze Čelsija Vulfe izdevusi “Diana”, kas iekļauts komiksa “Dark Nights: Death Metal” seriāla ekranizējumā. “Clan of Xymox” pievieno jaunu skaņdarbu pandēmijas sajutu iedvesmoto dziesmu listei ar “Lockdown”. Džastina Raizena un Džordana Benika ceļi atkal krustojušies, izveidojot apvienību “Trick Gum” un izdodot vaļsirdīgo “Hot Rifle”. Talantīgais mūziķu duo “LUMP” atgriezies ar ziņām par jaunu albumu un singlu “Animal”.

“Akvalande” – “2011”

Maija sākumā savu debijas albumu “Songs of Akvalande” izdeva pašmāju jaunā ārtroka grupa “Akvalande”, kas savu nosaukumu aizguvusi no Mūkusalas ielā esošā un aizmirstībā lēni rūsējošā ūdens piedzīvojumu parka. Par savu darbību apvienība komentē, ka “tāpat kā ūdens plūda cauri ūdens atrakciju parkam, tā arī grupas pamats – divas ģitāras, basģitāra un bungas – plūst cauri septiņām albuma kompozīcijām, vai tas būtu straujākajās dziesmās kā pārgalvīgās trubās un viļņu baseinos, vai mierīgākajās – kā slinkajā upē un džakuzi". Grupa "Akvalande" skaidro: "Kā tas stāstniekiem mēdz gadīties, arī mēs, rekonstruējot atmiņas, tās nedaudz piepušķojām, šoreiz gan bez špakteļa, bet gan ar vijolēm, flautām, saksofoniem, miskastēs atrastiem sintezatoriem, ventilācijas caurulēm un pa trepēm lejā mestiem krēsliem.

Septiņus gadus pēc pēdējā “Akvalande” apmeklējuma, šī vieta nu ir uzburta no jauna septiņu dziesmu ciklā “Songs Of Akvalande”,

kas atspoguļo dinamiku starp kluso un skaļo, līksmo un skumjo, silto un auksto, sauso un slapjo.”

“Suņu barība” – “Miega zāles”

Ar debijas singlu “Miega zāles” sevi piesaka apvienība “Suņu barība”. Eksperimentālais elektroniskās mūzikas projekts vēl publiski skaļi nepauž savu īsto identitāti. Dziesmas “Miega zāles” videoklips ražots kā tipisks DIY video, gan pēc tajā redzamā satura, gan tā montāžas. Arī videoklips paplašina apvienības noslēpumainību, aprakstā aprobežojoties ar komentāru “Pirmā dziesma”.

Dziesmās instrumentālajā pavadījumā rotājas cilpas, kas klausītāju ievelk bezgalīgajā bezmiega pasaulē, kurā “Suņu barība”, šķiet, meklē izeju uz citu esības stāvokli.

“Tavas māsas nāsis” feat. "PODRUGA" – “Kas notika tramvajā, tas paliks tramvajā”

Ar jaunu sastāvu, skanējumu un attieksmi jūnija sākumā savu otro studijas albumu “Šķidrais” publicēja spilgtā garāžas panku grupa “Tavas māsas nāsis”.

Jaunajā albumā skanējuma un amizantuma latiņa celta ne tikai pašu spēkiem, bet arī ar citu mūziķu palīdzību, papildinot albuma kompozīcijas ar viesmākslinieku talantiem.

“Kas notika tramvajā, tas paliks tramvajā” jāizceļ kā vienīgā dziesma, kur pieaicinātā mūziķe, Alise Stefanoviča jeb “PODRUGA”, dod pienesumu ne tikai ar savu instrumentspēli, bet arī vokālu. Skaņdarbs, kas savā pilnajā formā ir teju septiņas minūtes garš, iesēdina tramvajā, kas uz pankmūzikas sliedēm piestāj trompetes, trombona, elektroniskās mūzikas pieturās, bet dziesmas izskaņā enerģiski izliek instrumentālu kritiku par to, ka Valmierā nemaz nav tramvaja.

Imants Daksis – “Brīvības dziņa”

13. maijā uzsaukumu saviem brāļiem (radošajiem cilvēkiem) publicējis pašmāju dziesminieks Imants Daksis ar Latvijai veltīto dziesmu “Brīvības dziņa”.  Dziesmas skanējumā mijiedarbojas kokle ar kontrabasu, elektrisko ģitāru un citiem instrumentiem. Singla videoklipā un tematikā autors padziļinātu ierakstu sniedz nesen publicētajā ierakstā vietnē "Facebook", atklājot, ka “videoklips filmēts Zemitānu stacijā, kas lielā mērā vēl saglabājusi 90. gadu atmosfēru, kad tikko atjaunotā valstiskā neatkarība daudzus cilvēkus bija nostādījusi jaunu izaicinājumu un meklējumu priekšā, tostarp mūzikā un mākslā, kurām tematiski bija jāpārorientējas no Atmodas laika piepaceltā patosa uz mēģinājumiem radīt, veidot un vēlāk jau izdabāt jaunai patērētāju sabiedrībai un tās dažādajām grupām – no šlāgera līdz andergraundam. Šobrīd ir izveidojusies līdzīga situācija – daudzi radoši cilvēki sāk un ir spiesti meklēt jaunus izteiksmes veidus, pielāgoties konjunktūrai, vai arī eksistēt mītiskā, vairs neeksistējošā andergraundā. Ir aktualizējies jautājums – ko kurš mākslā ir spējīgs pieņemt un jo vairāk – uztvert...

Mana dziesma ir veltījums brīvai radošai izpausmei un vitālas mākslas nepieciešamībai pēc viedokļu dažādības un interpretāciju daudzšķautņainības.” 

“Brīvības dziņa” ir jaunākais ieskats šī gada izskaņā gaidāmajā albumā “Vientuļās revolūcijas”, ko pērn ievadīja minialbums “Ilgais ceļš kapos”. Dziesmas ierakstā piedalījušies: Imants Daksis, Kristīne Ādmine-Liepa, Miķelis Vanags, Toms Valmiers, Mikus Čavarts, Mārtiņš Krastiņš, bet par klipu atbildīgi Jāzeps Podnieks, Ritvars Bluka un Sintija Andersone.

“Vilki” – “Gara, gara šī naksniņa”

Svaigu elpu latviešu tautasdziesmu vācelē iepūtuši vīru kopas “Vilki” biedri ar Ūsiņdienai veltīto dziesmu “Gara, gara šī naksniņa”. Dziesmas pamatā ir sena latviešu tautas dziesma, kas piedzīvojusi dažādas versijas un apdares, bet tagad atdzimusi “Vilku” izpildījumā. Zirgu un bišu aizbildnis Ūsiņš senajiem latviešiem vienmēr bija gaidīts viesis, bet Ūsiņdiena atzīmēta ar dažādiem auglības un veiksmes sekmēšanas rituāliem. “Gara, gara šī naksniņa” ir spēcīgs veltījums šiem svētkiem, bet tās videoklips, kurā izmantoti attēli un video materiāli no “Vilku” personīgā arhīva, kalpo kā netiešs atgādinājums par to, ka

kārtīgs kumeļš kādreiz bijis lielākā vērtē nekā jebkas, ko vēlamies mūsdienās.

“+K+M+B” feat. "Big Mystic" and Platon Buravicky – “Litānijas sātanam”

Mistiķu apvienība +K+M+B jeb Kaspers, Melhiors un Baltazars, kuras viens no biedriem ir strīdīgais mākslinieks Kristians Brekte, publicējuši tumšu, okultu darbu ar franču dzejnieka Šarla Bodlēra vārdiem “Litānijas sātanam”. Uzreiz top skaidrs, ka audiovizuālajam veikumam ir liels potenciāls radikāli atšķirīgu komentāru un viedokļu izsaukšanā. Protams, mākslinieku kolektīvs šīs reakcijas ne tikai pieļauj, bet arī sagaida, atzīstot, ka publicētais video nodots “sabiedrības nosodījumam un, cerams, arī gavilēm”.

Kristīgās baznīcas dziedājumu tradīcijā, aizkapa balsī izpildītās dzejrindas, elektroniskās mūzikas pavadītas, lūdz sātana žēlastību.

Attiecīgi arī videoklipā izpildītie rituāli veikti ar mērķi saņemt kritušā eņģeļa labestību, jo “viņš ir tāds, kas pats piedzīvojis netaisnības uz savas ādas un līdz ar to ir arī tas, kas izjūt žēlastību pret tiem, kas caurkrituši. Bet neraugoties uz to... "+K+M+B" vadmotīvs ir un paliek: Vade Retro Satana (Atkāpies, sātan!).”

Brodka – “Hey Man”

Maija beigās savu jauno albumu “Brut” izdeva poļu alt-pop rokzvaigzne Brodka. Koķetīgais “Hey Man” ir otrais singls no šīs plates un izdots kopā ar vēl izaicinošāku videoklipu. Provokatīvas attieksmes uzlādētais

singls vēršas apgriezt sabiedrībā sen pastāvošas dzimuma lomas, atklājot sievieti kā dominējošo, iekarojošo un pavedinošo būtni, tai pretstatā liekot pakļāvīgu vīrieti.

Šo mērķi vizuālā formā lieliski sasniedz dziesmas klips, kas ieturēts 90. gadu spiegu filmu estētikā. Pati izpildītāja par dziesmu “Hey Man” komentē, ka tā ir “pilna ar erotiskām asociācijām un rokenrola jautrību”.

“Corduroy” – “NLMN”

“Corduroy” ir pavisam jauna indī, dream-pop apvienība no Zviedrijas, kas savu pirmo singlu izdeva vien pērn. Ar savu sapņaino skaņu un veselīgo reverba izmantošanu, kas noteikti uzrunās “bdrmm” cienītājus, grupu ātri vien pie sevis “savāca” neatkarīgais zviedru mūzikas leibls “VÅRØ”, kura paspārnē jūnija sākumā izdots pašnosauktais “Corduroy” debijas albums.

Pēdējais albuma priekšvēstnesis bija singls “NLMN”, ko pati grupa raksturo kā “4 minūtes izmisuma un melanholijas”.

“Koreless” – “Joy Squad”

Ar futūristisku elektroniskās mūzikas singlu un ziņām par gaidāmo debijas albumu nācis klajā Velsas producents "Koreless". Albums “Agor” pie klausītājiem nonāks šī gada vasarā, leibla “Young” paspārnē. “Joy Squad” jau ilglaicīgi ticis iekļauts miksos un atskaņots dzīvajos pasākumos, taču pavisam svaiga ir tā studijas ieraksta versija.

Pats autors skaņdarbu raksturo kā mēģinājumu “uzcelt naktsklubu karuseli, kas tevi norij un izspļauj”. 

“A Certain Ratio” – “Emperor Machine”

Mančestras post-panka un fanka krustotāji “A Certain Ratio” izziņojuši otro īsalbumu no triju EP sērijas, šoreiz ar nosaukumu “ACR:EPC”. Šis minialbums veltīts pērn mūžībā aizgājušajam Endrū Veterallam (Andrew Weatherall) un būs publiski pieejams no 2. jūlija. Līdz ar ziņām par EP  apvienība piedāvā ieskatu tajā ar singlu “Emperor Machine”, kas tapis kopā Endiju Mīčamu (Andy Meecham), kurš uz skatuves pazīstams ar segvārdu “The Emperor Machine”. Ne tikai “Radio Naba” topā iekļautais singls, bet viss minalbumu triptihs veidots sadarbībā ar citiem mūziķiem. Atkodējot akronīmu, gaidāmā EP pilnais nosaukums lasāms kā “‘A Certain Ratio: Extended Play, Collaborations”. Šo īsalbumu sērijā "ACR" arī vēlējās iekļaut sadarbību ar aizgājušo Endrū Veterallu, kurš pielika savu roku tajā, lai "ACR" vispār atgrieztos uz mūzikas skatuves, tomēr šī iecere nerealizējās.

“Emperor Machine” ir grūvīgs, bungu ritmos un ģitāru cilpās balstīts disko materiāls, kas izrotāts ar atspirdzinošiem sampliem.

Chelsea Wolfe – “Diana”

Intīmu un mutuļojošu singlu “Diana” izdevusi Kalifornijas folka, doom metāla un gotiskā roka virtuoze Čelsija Vulfe. Piesātinātā dziesma tapusi kā daļa no kompānijas “DC Comics” komiksu sērijas “Dark Nights: Death Metal” seriāla skaņu celiņa.

Dziesmas iedvesma nākusi no šo komiksu tēla, kuras vārdā nosaukts pats singls.

“Mani pievilka Diānas daļa šajā [komiksu] stāstā – viņas spēks un skats uz notiekošo,” par tēlu komentē dziesmas autore.

 

“CLAN OF XYMOX” – “Lockdown”

Nīderlandiešu gotiskā roka, dark wave apvienība “Clan of Xymox” izdevusi jaunu pienesumu to dziesmu sarakstam, kas tver pandēmijas un mājsēdes izmisuma un apjukuma sajūtas. Hipnotizējošais singls “Lockdown” iekļauts grupas jaunākajā īsalbumā “Brave New World”, kas pie klausītajiem nonāca 7. maijā.

Dziesmas apokaliptiskais video neskopojas ar māksliniecisku efektu izmantošanu, mijot gandrīz ironisku sejautu un drēgnu izolācijas sajūtu kadrus. 

“Trick Gum” – “Hot Rifle”

Džastins Raizens (Justin Raisen) labi pazīstams kā producents, kurš strādājis ar tādiem mūziķiem kā “Yves Tumor”, “Charli XCX”, Andželu Olsenu (Angel Olsen), “Viagra Boys” un virkni citiem. Maija sākumā Raizens kopā ar savu brālēnu Džordanu Beniku (Jordan Benik) nostājās ierakstu studijas otrā pusē un paziņoja par apvienības “Trick Gum” dzimšanu. Brālēni savus muzikālos talantus iepriekš apvienojuši projektā “Tall Hands”, kas darbojās šī gadsimta sākumā. Lai gan pēcāk viņu ceļi šķīrušies, nesenā tikšanās iedvesmojusi atsākt kopēju muzicēšanu, kas vainagojusies ar singlu “Hot Rifle”.

Vaļsirdīgā dziesma lieliski ievada vasaras mēnešus un idejas par tajos gaidāmajiem piedzīvojumiem.

Šo bezrūpīgo sajūtu nedaudz kontrastē bravūrīgais singla videoklips, tajā pašā laikā skaisti komplimentējot dziesmas rotaļīgumu.

“LUMP” – “Animal”

Elektroniskās mūzikas projektā “LUMP” savus talantus apvienojuši Laura Mārlinga (Laura Marling) un Maiks Linzijs (Mike Lindsay), kurš pazīstams arī kā acid folk grupas “Tunng” dalībnieks. Pēdējo reizi abu mūziķu kopdarbības rezultāts pie klausītajiem nonāca 2018. gadā ar augsti novērtēto projekta debijas albumu “LUMP”. Šogad projekts atgriezies ar valdzinošo singlu “Animal”, kas tapis paralēli “Grammy” balvai nominētajam Mārlingas albumam “Song For Our Daughter”. Ierakstīts Linzija mājas studijā, “Animal” izmantots “Eventide H949 Harmonizer” toņkārtas mainītājs, kas veidojis arī Deivida Bovija 1977. gada albuma “Low” skanējumu. Par jaunāko singlu un projekta atdzīvināšanu Laura Mārlinga atzīst, ka

““LUMP” ir krātuve tik daudz lietām, kuras ienākušas prātā un nekur citur nav iederējušās. 

Tām nav pilnībā jāveido loģisks stāstījums, bet dīvainā kārtā tās kaut kādā veidā tomēr izveido loģisku stāstījumu.” Jaunākais singls izdots kopā ar ziņām par otro “LUMP” studijas albumu “Animal”, kas gaidāms 30. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti