Kultūras ziņas

Īslaicīga Stradivari instrumentu ekspozīcija Rīgā

Kultūras ziņas

Apbalvo nozīmīgas Latvijas kultūras personības

Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" Lucernā

Lucernā novērtē kori «Latvija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts Akadēmisko kori (VAK) “Latvija” Šveices kūrortpilsētā Lucernā pazīst labi, tas tur viesojies jau vairākkārt. Tomēr pagājušonedēļ kori Lucernā pamatoti varējām saukt par debitantiem, viņi pirmo reizi uzstājās “Zaubersee” festivālā, kas veltīts krievu mūzikas ģēnijiem-Lucernas viesiem un kādreizējiem iedzīvotājiem.

VAK “Latvija” šogad bija īpaši aicināts piedalīties Pētera Čaikovska operas “Pīķa dāma” un Igora Stravinska vokāli instrumentālā lieldarba “Kāziņas” koncertatskaņojumos. Festivāla direktors Numa Bišofs Ulmanis neslēpj, ka ir sajūsmināts par pasaulslavenā latviešu kora profesionālismu.

"Korim ir ļoti nopietna attieksme pret repertuāru, viņi ar entuziasmu izpilda katru norādījumu un ir ārkārtīgi labi sagatavoti. Kora izkoptā kopskaņa ir pilnīgi unikāla," saka “Zaubersee” festivāla direktors Numo Bišofs Ulmanis.

Festivālā koris “Latvija” sadarbojās ar starptautisku solistu ansambli un Lucernas simfoniskā orķestra māksliniekiem, uzstājoties izcilā franču arhitekta Žana Nuvela projektētajā Lucernas Kultūras un kongresu centrā.

Iemeslu, kādēļ krievu mūzikas atskaņojumiem par vispiemērotāko izvēlēts tieši koris “Latvija”, nevis kāds no daudzajiem Krievijas kolektīviem, stāsta Lucernas simfoniskā orķestra diriģents un festivāla lielkoncertu mākslinieciskais vadītājs, amerikānis Džeimss Gafigans.

"Viņi ir neticami elastīgi un gatavi strādāt ar 120 procentu atdevi ikkatrā mēģinājuma brīdī. Krievu mūziku, īpaši Stravinski, nav viegli dziedāt, esmu pārsteigts, cik brīvi tas padodas jūsu korim. Latvijas mūzikas kultūra ir īpaša," uzsver Lucernas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Džeimss Gafigans.

Festivāla koncertus klausījās dažādu tautību un profesiju pārstāvji, kuri ar ovācijām pauda atzinību par kora mākslinieku pārliecinošo un emocionāli spilgto devumu Čaikovska un Stravinska mūzikas atskaņojumos.

"Korim ir smalki izkopta dinamika un intonācija. Es ar baudu klausījos šo dziedājumu, un brīžiem šķita, ka man dzied eņģeļi," - tā klausītājs Ģula Rabs.

Pēc mūsu valsts vārda skanīgās daudzināšanas Šveicē kora “Latvija” mākslinieki jau atgriezušies mājās un gatavojas nākamajiem kora 75. jubilejas gada koncertiem. Bet Lucernas klausītāju un kritiķu sajūsminātās atsauksmes ļauj droši prognozēt, ka šajā prestižajā Eiropas koncertpilsētā Valsts akadēmiskais koris "Latvija" drīz viesosies atkal.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti