LTV1 tiešraidē «Concertgebouw» svētku koncerts ar diriģentu Marisu Jansonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

LTV1 piedāvā unikālu iespēju tiešraidē vērot Nīderlandes Karaliskā "Concertgebouw" orķestra 125. gadskārtas koncertu vienā no izcilākajām pasaules koncertzālēm - Amsterdamas „Concertgebouw” pasaulslavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā.

Trešdien, 10. aprīlī, pulksten 22.30, LTV1 demonstrēs Amsterdamas "Concertgebouw" un Nīderlandes Karaliskā "Concertgebouw" orķestra 125. gadskārtai veltīto koncertu ar orķestra vadītāju, slaveno latviešu diriģentu Marisu Jansonu priekšgalā. Solo partijas koncertā izpildīs trīs pazīstami viesmākslinieki – vijolniece Žanīna Jensena, baritons Tomass Hempsons un pianists Lan Lans. Svētku programmā, godinot orķestra kādreizējos diriģentus, iekļauti komponistu Gustava Mālera un Riharda Štrausa skaņdarbi, kā arī tiks atskaņotas Boba Cimmermana, Sergeja Prokofjeva, Pētera Čaikovska un Kamila Sensānsa kompozīcijas.

Šis koncerts būs īpašs ne tikai ar karaliskās ģimenes un daudzu lūgto viesu klātbūtni, bet arī tamdēļ, ka orķestri veidos mūziķi no četriem pasaules izcilākajiem kolektīviem – Vīnes un Berlīnes filharmoniķiem, Bavārijas Radio simfoniskā orķestra un Amsterdamas "Concertgebouw". Bet vislielāko saviļņojumu Latvijas skatītājiem noteikti sniegs slavenais diriģents Mariss Jansons, kurš koncertu iesāks ar Riharda Vāgnera uvertīru operai „Nirnbergas meistardziedoņi”, bet noslēgs ar savu kroņa numuru – Riharda Štrausa „Rožu kavalieri”,” skaidro Latvijas Radio 3 „Klasika” direktore Gunda Vaivode.

Rīgā dzimušais diriģents, „Grammy” balvas laureāts Mariss Jansons Nīderlandes Karalisko "Concertgebouw" orķestri vada kopš 2004. gada. Šī orķestra 125 gadu ilgajā vēsturē Mariss Jansons ir tikai sestais tā diriģents. Iepriekš Mariss Jansons vadījis Oslo, Londonas, Pitsburgas un Bavārijas radio orķestrus. 2006. gadā diriģentam piešķirts II šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

1888. gada 11. aprīlī, kad atklāja Amsterdamas "Concertgebouw", sabiedrības interese bija tik milzīga, ka pilsētā izveidojās pirmais satiksmes sastrēgums tās vēsturē. Šobrīd "Concertgebouw" ir viena no trim pasaules labākajām akustiskajām skatuvēm (līdzās Vīnes „Musikverein” un Bostonas „Symphony Hall”), uz kuras uzstājušies gan klasikas dižgari, gan džeza mūziķi un rokzvaigznes. Mūsdienās šajā koncertzālē ik gadu notiek aptuveni 900 koncertu 800 000 skatītājiem. Patlaban tā ir otra apmeklētākā koncertzāle pasaulē – pirmajā vietā ierindojas Romas „Auditorium Parco Della Musica”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti