LTV pārraidīs Berlīnes Filharmonijas orķestra koncertu «Lielajā dzintarā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Televīzijā (LTV) 1. maijā pulksten 13.30 pārraidīs līdz šim lielāko notikumu koncertzāles "Lielais dzintars" pastāvēšanas vēsturē, kad Berlīnes Filharmonijas orķestris kopā ar izcilo diriģentu Kirilu Petrenko sniegs vērienīgo "Eiropas koncertu", vēstot par Eiropas kultūras vienojošo garu, mieru un solidaritāti.

Koncerta moderatori būs vācu televīzijas personība Petra Gūte (Petra Gute) un latviešu komponists, muzikologs un LTV "Kultūras ziņu" vadītājs Edgars Raginskis.

Laikā, kad Eiropas un visas pasaules kopīga savienība un nostāja ir īpaši svarīga, izvēlētā koncerta programma veidota kā veltījums Ukrainai. Koncerts būs skatāms vairāk nekā 30 pasaules valstīs, tai skaitā Latvijas Televīzijā. "Tas ir īpašs notikums, ka Berlīnes Filharmonijas orķestris izvēlējās Latviju, lai turpinātu iesākto tradīciju. Tiešraides nodrošinātājs "Euroarts", ar ko Latvijas Televīzija sadarbojusies arī agrāk, īsteno šī koncerta starptautisko televīzijas tiešraidi jau vairāk nekā 30 gadu garumā, un tagad mums ir gods to kopproducēt līdzās Vācijas, Norvēģijas, Čehijas un Japānas sabiedriskajām televīzijām, pārstāvot tiešraides izplatīšanu Baltijas reģionā. Koncerta tiešraidi īstenos izcilais televīzijas režisors Hennings Kastens (Henning Kasten), kura darbu sarakstā ir gan slavenais Vīnes Filharmoniķu Jaungada koncerts, gan vasaras koncertu Šēnbrunnas pilī tiešraides, gan Zalcburgas festivāla ieraksti un citi vērienīgi notikumi," norādīja LTV kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Koncertprogrammā skanēs Latvijas kvēla patriota Pētera Vaska, ukraiņu dzīvās leģendas Valentīna Silvestrova (Валентин Сильвестров) un somu nacionālās neatkarības simbola Žana Sibēliusa (Jean Sibelius) emocionāli intensīvie skaņdarbi. Programmā iekļauts arī čehu ģēnija Leoša Janāčeka (Leoš Janáček) simfoniskais stāsts par varonīgo kazaku atamanu Tarasu Buļbu un itāļu intelektuāļa Lučāno Berio (Luciano Berio) darināts vitāls un krāsains pasaules tautasdziesmu cikls, kurā soliste būs starptautiski pieprasītā Latvijas dziedātāja Elīna Garanča. Savukārt koncerta starpbrīdī auditorijai būs iespēja redzēt vācu režisores Grētes Lifersas (Grete Liffers) dokumentālas īsfilmas pirmizrādi, kuras veidošanas procesa laikā Vācijas televīzijas RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) radošā grupa bija ieradusies Latvijā. "Tas būs vēstījums pasaulei par Latviju kā mūzikas tradīciju zemi. Filmā iekļautas intervijas ar Pēteri Vasku, Ievu Akurateri, kora "Kamēr…" pārstāvjiem un citiem Latvijas mūziķiem," teic LTV kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Berlīnes Filharmonijas orķestris ir viens no pasaules vadošajiem orķestriem. Kopš tā dibināšanas 1882. gadā orķestra darbības sfēra ir paplašinājusies un sniedzas ārpus Vācijas un Eiropas robežām. No 2019. gada orķestra galvenais diriģents ir Kirils Petrenko. No 1991. gada dibināšanas gadadienu 1. maijā orķestris atzīmē ar "Eiropas koncertu" jeb "Eiropakonzert" vēsturiski nozīmīgos kultūras pieminekļos. Šogad orķestra 140. gadadienas koncertam sākotnēji bija paredzēts notikt Odesas Nacionālajā akadēmiskajā operā, taču Krievijas iebrukums Ukrainā licis mainīt norises vietu.

"Eiropas koncerts" tika aizsākts pēc Austrumvācijas un Rietumvācijas atkalapvienošanās. Šie koncerti tiek organizēti kā Eiropas vienojošā gara svētki, atzīmējot šī kontinenta kopīgo mantojumu un kultūru. Katrs "Eiropas koncerts" notiek citā Eiropas pilsētā vēsturiski nozīmīgās norises vietās un koncertzālēs, kuras pārstāv izcilus kultūras sasniegumus.

"Berlīnes Filharmonijas orķestris. Eiropas koncerts" – 1. maijā pulksten 13.30 LTV1 un LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti