LTV jaunums - raidījumu cikls «Skaņusaite» par mūziku pāri laikam un robežām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Ir tēmas, kuras var izrunāt tikai mūzikā," saka mūziķis Jānis Šipkēvics juniors jeb Shipsi. Kopā ar izcilo koklētāju Laimu Jansoni viņš dosies meklēt saiti, kas vieno muzikālas dvēseles visā pasaulē. No 26.novembra četru dokumentālo raidījumu sērija "Skaņusaite" aicinās kļūt par abu talantīgo mūziķu ceļabiedru ceturtdienu vakaros plkst. 19.30 Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā.

"Tas ir ļoti spēcīgi, kad satiekaties ārpus ierastā, nerunājat vienā valodā, bet esat līdz galam atklāti mūzikā," par savu pieredzi, piedaloties "Skaņusaites" veidošanā, stāsta Shipsi, kurš raidījumu ciklā skaņu valodā sarunājies ar Kongo dzimušo un Francijā dzīvojošo dziedātāju Gasandžī un ar laimīgās mūzikas izpildītājiem no Portugāles - "Oquestada".

Savukārt Laima Jansone kopīgas muzikālās stīgas meklēs un atradīs ar tādiem pasaules mūzikas grandiem kā ziemeļvalstīs par vikingu dievieti dēvēto dziedātāju no Fēru sālām Eivoru un aizliegtā instrumenta čalaparta virtuoziem no Basku zemes - "Oreka TX".

Visi šajā projektā iesaistītie mūziķi pārstāv katrs savu zemi un izpilda ļoti dažādu mūziku. Arī varoņu mentalitāte un raksturi ienes satikšanās mirklī lielu košumu, kuru, pateicoties projektā iesaistīto profesionāļu meistarībai, varēs baudīt tuvplānā.

Jānis Šipkēvics juniors atklāj, ka satikšanās mūzikā ar līdz šim nepazītiem un tik atšķirīgiem māksliniekiem viņam bijis liels izaicinājums, tajā pašā laikā - arī liela privilēģija: "Ne visi mūziķi runā vienā valodā, tāpēc, kad tas notiek ārpus ierastā, tā ir dāvana, par kuras esamību ļoti priecājos sev atgādināt un novērtēju to no jauna."

Viena no Shipsi "Skaņusaites" partnerēm, dziedātāja Gasandžī, novembra sākumā viesojās pasaules mūzikas festivālā "Porta". Apstākļu sakritības un aviokompānijas darbinieku streika dēļ dziedātāja Rīgā ieradās bez bagāžas un bez pavadošās grupas, taču raidījuma filmēšanas procesā iegūtās draudzības un jaunatrastā skaņusaite ar Shipsi pārvērta situāciju skaistā notikumā. Festivāla klausītāji varēja baudīt Gasandžī mūziku ar Shipsi piedalīšanos, kā arī abu kopīgās balss improvizācijas, un mūziķes skatuves tēls tika pilnībā radīts, iesaistot latviešu modes un rotu māksliniekus.

Jautāta par sajūtām, muzicējot kopā ar Shipsi, Gasandžī atbild: "Man mūzika nozīmē dvēseli. Jau pirmajā reizē, satiekot Jāni, bija skaidrs, ka viņš ir ļoti neparasts un īpašs cilvēks. Man pašai muzicēt kopā ar viņu ir ļoti viegli, jo abi esam atvērti viens otram. Absolūti maģiski ir arī tas, ka nejūtam pretpolus mūsu ģeogrāfiskajā izcelsmē vai temperamentā. Uz skatuves mani papildina viņa ziemeļnieciskais vēsums, un es ticu, ka viņš jūt manu sauli un siltumu."

Tuvāk Shipsi un Laimas Jansones mūzikas un skaistuma piepildītos stāstus "Skaņusaites" varēs baudīt no 26.novembra četras ceturtdienas pēc kārtas, plkst. 19.30, LTV1.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti