LSO sezonas atklāšanā - Zaļupes Sestā Liepājas koncerta pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atklās savu 133.koncertsezonu 20.septembrī Liepājas Latviešu biedrības namā, kopā ar Rīgas Saksafonu kvartetu, pirmatskaņojot Riharda Zaļupes Sesto Liepājas koncertu, lsm.lv informē LSO pārstāvji.

LSO iesāks koncertu ar iesāks tieši ar latviešu mūzikas patriarha Jāzepa Vītola slaveno sacerējumu „Dramatisko uvertīru” – vienu no Vītola spožākajiem simfoniskajiem opusiem.

Īpaša dāvana klausītājiem sezonas atklāšanā būs Riharda Zaļupes rakstītā Sestā Liepājas koncerta pirmatskaņojums.

„Tā ir sanācis, ka 2013.gadā šis būs vienīgais Liepājas koncerts, ko pirmatskaņosim. Bet jau sezonas otrajā pusē Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanā skanēs vēl divi Liepājas koncerti – Andris Vecumnieks franču kinomūzikas stilā gatavo Liepājas koncertu speciāli kamermūzikas apvienībai „Art-i Schock”, savukārt otrs būs Santas Ratnieces klavierkoncerts rakstīts Vestardam Šimkum,” stāsta LSO vadītājs Uldis Lipskis.

LSO jau vairāku sezonu garumā veido 12 Liepājas koncertu ciklu, ko pēcāk plāno apkopot vienotā CD ierakstā.

„Rihards Zaļupe jau pagājušajā sezonā ar savu jaundarbu „Ie Elpa” iekaroja Liepājnieku sirdis, un tas faktiski bija ierosinājums no klausītājiem, lai nākošo Liepājas koncertu rakstītu tieši Zaļupe,” turpina Lipskis.

Pats komponists par Sesto Liepājas koncertu, ko veltījis ne tikai LSO un Rīgas Saksofonu kvartetam, bet jo sevišķi vēl nesen mūžībā aizgājušajam lieliskajam saksofonistam un komponistam Nikam Gothamam, stāsta:

„Saksofonu kvartets man vienmēr ir asociējies ar orķestri. Taču tieši šī grupa man daudz kur ir pietrūkusi simfoniskās mūzikas žanrā. Mans mērķis bija apvienot saksofona kvarteta džeza mūzikas noskaņas, tehnikas un stilistiku ar simfoniskā orķestra raksturīgo skanējumu, savienojot tos vienā veselumā. Arī simfoniskais orķestris, tāpat kā saksofonu kvartets sastāv no četrām lielām grupām, kuras apvienojot izveidojas pamatīgs instrumentu kvarteta kopums. Skaņdarbs ir veidots, balstoties uz šo grupu mijiedarbības principa, ļoti ritmisks un virtuozs gan saksofonistiem, gan orķestrim."

Sestā Liepājas koncerta pirmatskaņojumā piedalīsies Rīgas Saksofonu kvartets - Arvīds Kazlausks, Artis Sīmanis, Ainars Šablovskis un Gints Pabērzs.

Savukārt koncerta noslēgumā klausītājiem būs iespēja baudīt Bēthovena Piekto simfoniju – vienu no klasiskās mūzikas populārākajām kompozīcijām.

„Svarīgi bija līdzsvarot mums būtisko latviešu mūzikas atskaņošanas līniju, pretstatot to pasaules mūzikas vispāratzītiem šedevriem, kas noteikti ir Bēthovena Piektā simfonija," skaido Lipskis. "Liepājas vasaras atklāšanā atskaņojām Bēthovena uvertīru „Egmonts” tieši Atvara Lakstīgalas lasījumā. Toreiz atskaņojuma dramatisms, formu skaidrība un skaņas intensitāte liek domāt, ka arī šis varētu būt liels muzikāls atklājums tieši Atvara rokās. Tā, var teikt, mums pašiem ir intriga, jo tas bija tiešām fantastiski, kā tas izskanēja vasarā.”

Liepājas Simfoniskā orķestra 133.sezonas atklāšanas koncertu ierakstīs Latvijas Radio 3 „Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti