LSO noslēdz sezonu un dodas uz Japānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar trīs romantiskiem koncertiem 14.maija vakarā Ventspilī, 15.maijā Liepājā, bet 16.maijā Rundālē savu 134.koncertsezonu noslēgs Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO). Vienlaikus orķestra mūziķi gatavojas koncertu tūrei uz Japānu, lai jūnijā atgrieztos ar Japānas mūzikas piedāvājumu pašmāju klausītājiem festivālā "Liepājas vasara".

Tieši pirms gada sākusies LSO sadarbība ar Rundāles pili, kur arī šajā nedēļas nogalē skanēs romantiska klasiskā mūzikā. LSO tā būs atkal tikšanās ar izcilo vācu diriģentu Lucu Kēleru. "Mēs esam pagodināti par iespēju regulāri spēlēt Rundālē," teic LSO galvenais diriģents Atvars Lakstīgala.

LSO Ventspilī, Liepājā un Rundālē skanēs ļoti slaveni Franča Šūberta un Fēliksa Mendelszona skaņdarbi. LSO šo mūziku nav atskaņojis vismaz piecus gadus, tāpēc klausītājus gaida pavasarīgas noskaņas.

"Koncertu atklāsim ar Šūberta skaņdarbu "Burvju arfa", kas ir mūzika Hofmaņa trīs cēlienu burvju lugai, Mendelszona-Bartoldi koncerts vijolei un orķestrim mi minorā, kas, iespējams, ir visvairāk pasaulē spēlētais instrumentālās mūzikas koncerts no attiecīgā laikmeta. Priecājos, ka par solisti ir piekritusi būt mūsu orķestra pirmā vijole Līga Baltābola, es viņas spējas vērtēju ļoti, ļoti augstu," norāda Atvars Lakstīgala.

Jūnija sākumā LSO mūziķi dosies koncerttūrē uz Japānu, kur spēlēs astoņus koncertus. Mājās paliks lielākā daļa no pūšaminstrumentu sastāva, tāpēc Atvars Lakstīgala šajā laikā diriģēs neparastāku koncertu Latvijas klausītājiem - "Stravinskis un Štrauss".

"Lai izmantotu šo laiku gan sevis paša pilnveidošanai, gan pūšaminstrumentu ansambļa pilnveidošanai, mēs nolēmām radīt šo programmu, kas veltīta tieši pūšaminstrumentiem," saka diriģents.

"Zvaigzne, kas mūs tur uzaicināja, ir dzīva leģenda vidējai japāņu paaudzei - Tokiko Kato, kura joprojām uzstājas. Viņas popularitātes sprādziens Japānā ir cieši saistīts ar Latviju. Viņa tur kļuva par zvaigzni dziedot, Raimonda Paula "Dāvāja Māriņa", protams, japāņu valodā. Kopš tā laika viņu nēsā uz rokām," par došanos uz Japānu saka LSO vadītājs Uldis Lipskis.

Atgriežoties no Japānas, LSO jūlijā ar koncertu "Sakuras zars" atklās festivālu "Liepājas vasara". Liepājā slaveno japānieti Tokiko Kato kopā ar Reini Lapu būs iespēja dzirdēt 30.jūlijā. Koncerti "Liepājas vasarā" turpināsies līdz augusta beigām. Rudens sezonā orķestris jau spēlēs jaunajā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Kā vēstīts, sagaidot Latvijas simtgadi, tuvākajos gados LSO iecerējis pasūtināt Latvijas komponistiem 12 jaunas simfonijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti