Dienas ziņas

Rēzeknē pusgads bez pašvaldības policijas

Dienas ziņas

Īstenots Kaplavas robežpunkta labiekārtošanas projekts

LSO koncertēs Indijā un Ķīnā

LSO koncertēs Indijā un Ķīnā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) pavisam drīz dosies vienā no garākajām un vērienīgākajām koncertturnejām savas pastāvēšanas vēsturē. Mūziķi koncertēs Ķīnā un Indijā, atgriežoties Latvijā tikai janvāra vidū. Koncertturnejas iestrādes bijušas vairāku gadu garumā. Savulaik orķestra mūziķi Ķīnā jau ir bijuši, bet Indijā orķestris būs pirmais no Baltijas valstīm.

Sezonas sākumā kolektīva direktors atzina, ka šogad valsts piešķirtā dotācija orķestrim ir 1,6 miljoni eiro, bet ap 135 tūkstošiem eiro jānopelna pašiem un šo nosacījumu neesot viegli izpildīt. Gaidāmās turnejas izmaksas daļēji sedz valstis.

Gada noslēgums LSO ir darba pilns un priecīgiem notikumiem bagāts. Šobrīd jau uzcelts orķestra jaunās mājvietas – koncertzāles "Lielais dzintars" metāla karkass, mūziķi sagaidījuši algas pielikumu un notiek darbs pie vairākiem ierakstiem. Arī gaidāmā Āzijas turneja LSO ir ļoti nozīmīga.

Trīs nedēļās jāsniedz 12 koncerti Ķīnā, divi - Indijā. Bez tam LSO būs pirmais Baltijas valstu orķestris, kas uzstāsies Indijā.

"Tā nav Eiropas Savienība. Visas vīzu lietas, potēšanās lietas... ir ļoti daudzas lietas, kas tepat tuvu ir pašas par sevi saprotamas, bet tajā tālumā iegūst pavisam citu pretestību šie procesi un lielāku darba ieguldījumu prasa, bet mēs esam gatavi," norāda LSO direktors Uldis Lipskis.

"Es gribu, lai Liepājas orķestris būt atpazīstams, lai tas jebkuram, kas ir iekšā akadēmiskajā mūzikā, nebūtu svešs Liepājas Simfoniskais orķestris, mēs uz to ejam, gan braucot šajās turnejās, gan ļoti aktīvi šobrīd nodarbojoties ar ierakstiem," uzsver LSO galvenais diriģents Atvars Lakstīgala.

Ķīnā, kā to nosauc orķestra vadība, tiks atskaņota svētku rosola programma – Rahmaņinovs, Čaikovskis un citi klasiķi. Indijā – Dvoržāka devītā simfonija un pieaicināta solista -  indiešu mūziķa, vijolnieka sacerēti skaņdarbi. Tā pat uz eksotiskajām valstīm tiks vests arī mūsu pašu latviešu komponista Emīla Dārziņa Melanholiskais valsis.

"Tā kā no divpadsmit vietām mēs spēlējam desmit vērienīgākajās zālēs ar 3000 un vairāk sēdvietām, man liekas, ir ļoti labi, ka mēs vedam arī Emīlu Dārziņu tur," spriež Lipskis.

LSO gada nogales svētkus aizvadīs Ķīnā, sniedzot koncertus, tomēr laika pietikšot arī svinībām.  Latvijā mūziķi atgriezīsies janvāra vidū, kad sāksies intensīvāks darbs pie martā gaidāmā Pianisma zvaigžņu festivāla.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti