LSO iezīmē pārmaiņas ar koncertu «Pēdējais. Pirmais»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 10. aprīlī, plkst. 19  Graudu ielas koncertzālē Liepājā notiks koncerts “Pēdējais. Pirmais”. Koncertā piedalās Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO), solists Egīls Šēfers (klarnete), diriģents - Reinis Lapa. Koncerta nosaukums nav izvēlēts nejauši. Šis ir pēdējais LSO pilnā sastāva koncerts Graudu ielas zālē, kā arī orķestra flautu grupas koncertmeistaram Reinim Lapam tas ir gan noslēgums, gan jauns sākums – eksāmena koncerts, lai iegūtu bakalaura grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā programmā “Simfoniskā orķestra diriģēšana”.

Koncerta programmā - Vēbers, Plakidis un Mendelszons. Kārļa Marijas fon Vēbera Uvertīra operai “Burvju strēlnieks”. Galvenie operas “Burvju strēlnieks” tematiskie elementi koncentrēti uvertīrā, kas, iespējams, ir pirmā uvertīra mūzikas vēsturē, kurā pilnībā izskan operas vokālās tēmas. Te gan meža poēzija mežragu dziedājumos, gan galveno varoņu tēli un viņu savstarpējās attiecības, gan žilbinoši svinīga izskaņa, kas ar Agates tēmu apliecina gaišo spēku uzvaru.

Latviešu komponista un Mūzikas akadēmijas profesora Pētera Plakida “Vēl viena Vēbera opera” klarnetei un orķestrim, kurā komponists apvienojis operas un koncerta žanru, uzticot klarnetei galveno lomu. Ar veselīgi ironisku skatu uz romantiskās operas klišejām, citātiem, kolāžām un alūzijām pārpilnais darbs sajūsminājis klausītājus daudzās valstīs.

Fēliksa Mendelszona Ceturto simfoniju Lamažorā op. 90 (“Itāļu”), kura tapusi pēc komponista ceļojuma pa Itāliju 1830. gadā, apmeklējot Venēciju un Romu, Neapoli un Kapri salu, Florenci un Milānu, it visur sajūsminoties par mākslu, dabu un ļaudīm.

Diriģents Reinis Lapa dzimis, audzis un izglītojies Rīgā, bet kopš 1998. gada ir LSO mākslinieks, kopš 2001. gada – flautu grupas līderis. Ierosmi un iedvesmu mācīties par diriģentu sniedzis diriģents Ilmārs Lapiņš Klaipēdas universitātes Mākslu fakultātē. Reinis Lapa pievērsies diriģēšanai, lai attīstītu sevi kā mūziķi un personību, tas ir jauns radošs izaicinājums.

Koncerta solists Egīls Šēfers ir viens no vadošajiem klarnetistiem Latvijā, kura talants un meistarība novērtēta ar Lielo mūzikas balvu. Tā piešķirta arī par Volfganga Amadeja Mocarta Klarnetes koncerta izcilu interpretāciju kopā ar LSO un diriģentu Lucu Kēleru 2013. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti