Kultūras ziņas

Lidosta "Spilve" atdzīvojas koncertam

Kultūras ziņas

Akcija meklē latviešus kinofilmās un grāmatās

Londonas simfoniskā orķestra unikālais koncerts Rīgā

Londonas simfoniskais orķestris viesojas Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

25.maija vakarā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pirmo reizi uzstājās viens no pasaules vadošajiem simfoniskajiem orķestriem - Londonas simfoniskais orķestris ar talantīgo un aizrautīgo Danielu Hārdingu pie diriģenta pults.

Londonas simfoniskais orķestris ir slavenākais no pieciem pasaulē vadošajiem simfoniskajiem orķestriem. Londonas simfoniskais orķestris sniedz ap 140 koncertiem gadā un ir līderis ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā. Orķestris ir ierakstījis mūziku filmām "Harijs Poters", "Zvaigžņu kari" un "Supermens", bet 25.maija vakarā Rīgā atskaņoja divus romantisma perioda šedevrus - Franča Šūberta 8.simfoniju un Gustava Mālera 1.simfoniju.

Mālers ap 30 gadiem bija savas mūziķa karjeras plaukumā, bet Šūberts šai pašā vecumā 8.simfoniju sakomponēja jau savas dzīves pēdējos mirkļos. Mēs to saucam par vēlīnu skaņdarbu, lai arī viņš nomira gluži jauns būdams. Viņi abi bija jauni cilvēki, kad rakstīja šos darbus, tomēr katrs atradās kardināli atšķirīgos dzīves posmos," stāsta Londonas Simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents Daniels Hārdings.

Kaut arī Danielam Hārdingam ir tikai 38 gadi, šī viņam ir jau 20. sezona uz skatuves. Zinātkāre, neatlaidība un nelokāma pārliecība par to, ka kļūs par mūziķi, Hārdingam jau 16 gadu vecumā palīdzēja kļūt par izcilā angļu interpreta Saimona Retla asistentu. Diriģenta debija sekoja jau pēc trim gadiem. Tagad arī viņš savas zināšanas nodod nākamajām paaudzēm un raizējas par mūziķu ģildes pēctecību.

Man ir radies iespaids, ka Latvijā visi spēlē kādu instrumentu, bet Anglijā pēdējos 20, 30 gados ļoti samazinājies mūzikas nodarbību apjoms izglītības programmās. Tur mūzika kļuvusi pieejama tikai bagātu vecāku bērniem. Mūzikas pēctecība, manuprāt, ir tagadējo mūziķu atbildība. Mēs ar orķestri rīkojam projektus, kuros iesaistām bērnus, kuri jau spēlē instrumentus, bet jādomā, kā ieinteresēt arī tos, kam šāda interese vēl nav radusies," norāda Daniels Hārdings.

Pie Daniela Hārdinga skolojies arī Latvijas diriģents Kaspars Ādamsons. Viņš savam skolotājam un Londonas simfoniskajam orķestrim palīdzēja iejusties LNO zālē un akustikā.

Protams, ir kaut kādas tehniskas lietas, ko nevilšus vai vilšus esmu aizguvis no viņa, bet man šķiet, ka visvairāk es izbaudīju to, kā viņš strādāja ar orķestri, cik viņš ir viegls un nepiespiests, kā viņš vada mēģinājumu, bet tai pašā laikā tehniski ļoti precīzi un skaidri cenšas parādīt savā žestā un dialoga, ko vēlas panākt," teic Latvijas Kultūras akadēmijas jauktā kora "Sōla" diriģents Kaspars Ādamsons.

Orķestris ir sadarbojies arī ar pasaulē atzītiem Latvijas mūziķiem - Elīnu Garanču, Gidonu Krēmeru, Marisu Jansonu un Andri Nelsonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti