LNSO uzstāsies kopā ar franču sitaminstrumentālistu Emanuelu Sēžurnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

30. oktobra vakarā Lielajā ģildē skanēs Emanuela Sēžurnē Dubultkoncerts marimbai, vibrofonam un orķestrim. Koncertā kā solisti būs pats meistars un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sitaminstrumentāliste Elīna Endzele. Koncerta programmā - franču komponista Gijoma Konesona “Uguņošana” un Igora Stravinska svīta “Ugunsputns”. Pie diriģenta pults – Guntis Kuzma.

Emanuela Sēžurnē vārds ir labi pazīstams sitaminstrumentu mākslas cienītājiem – viņš ir vibrofona un marimbas spēles izcils speciālists un šo instrumentu iespēju paplašinātājs, Strasbūras konservatorijas docētājs, jaunu talantu iedvesmotājs un ausij tīkamas mūzikas sacerētājs. 30. oktobra koncertā skanēs Emanuela Sēžurnē jaunākais lieldarbs – Dubultkoncerts, kur pie vibrofona būs pats autors, savukārt marimbu spēlēs LNSO lieliskā mūziķe Elīna Endzele.

“Mūzika, ko atskaņosim, ir viegli uztverama, ļoti melodiska un harmoniska, tur dzirdami austrumnieciski motīvi un džeza intonācijas. Marimba šajā skaņdarbā, manuprāt, ir ļoti sievišķīgs instruments, un tai pretim vibrofons skan vīrišķīgi," par Dubultkoncertu stāsta Elīna Endzele. "Tas brīžiem dzirdams ļoti spilgti, jo skaņdarbā ir vietas, kur es spēlēšu ārprātīgi nervozas un saspringtas kadences, kam pretim ieskanēsies vibrofons mierinošā tonī, it kā sakot – viss ir kārtībā, viss ir labi!”

Emanuela Sēžurnē skaņdarbus Latvijā popularizējuši jaunie mūziķi – Sēžurnē kādreizējais audzēknis, Lielās mūzikas balvas 2010 nominants Guntars Freibergs un Sēžurnē pašreizējais audzēknis, Lielās mūzikas balvas 2014 ieguvējs kategorijā “Gada jaunais mūziķis” Jānis Bombizo-Fedotovs.

Igora Stravinska svīta “Ugunsputns” (1945. gada versija) ir paša komponista veidots atvasinājums no viņa pirmās lielās sadarbības ar leģendāro trupu ''Ballets Russes'' un tās vadītāju Sergeju Djagiļevu. Ar šo mirdzošo un daudzveidīgo pasaku opusu tobrīd vēl jaunais Stravinskis kļuva vienā vakarā slavens visā Parīzē.

Kā ierasts pirms vakara koncertiem, plkst. 18 Lielās ģildes Baltajā zālē klausītāji aicināti uz Oresta Silabrieža vadītajām “Pirmskoncerta sarunām”. Šoreiz būs saruna ar LNSO sitējgrupas koncertmeistaru, Jāzepa Vītola  Latvijas Mūzikas akadēmijas asociēto profesoru Edgaru Saksonu, kurš daudzkārt ticies ar Emanuelu Sēžurnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti