Kultūras ziņas

Kinorežisorei Laimai Žurginai - 70

Kultūras ziņas

Sāk gatavoties Pasaules koru olimpiādei

LNSO atklāj jauno sezonu

LNSO uzsāk sezonu un cer atrisināt sasāpējušās problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 27. septembrī kopā ar basbaritonu Egilu Siliņu un Krievijas diriģentu Vladimiru Fedosejevu atklās jauno koncertsezonu. Tās ieskaņā LNSO ir apņēmības pilni atrisināt sāpīgos jautājumus un sen samilzušas problēmas

Joprojām iemīlēts, atzīts pasaulē un ar bagātīgu programmu profesionālā izpildījumā – tāds ir LNSO. Sezonas laikā orķestris sadarbosies ar spožākajiem pašmāju diriģentiem, kā arī uzstāsies kopā ar izciliem pasaules līmeņa diriģentiem.

Rīgu apmeklēs arī jau iemīļoti mākslinieki. Rosens Milanovs, kas spoži nodiriģēja Bruknera simfoniju pagājušajā sezonā. Žerārs Korstens, kurš ir Vīnes klasikas eksperts, šosezon diriģēs Bēthovenu. Tūlīt arī dzīva leģenda Vladimirs Fedosejevs,” stāsta LNSO klarnešu grupas koncertmeistars Guntis Kuzma.

Neskatoties uz to, ka mūziķi ir apņēmības pilni ieskandināt jauno sezonu, orķestrī joprojām neatrisināti būtiski jautājumi. Piemēram, par mūziķu algām. Jaunievēlētā LNSO direktore Indra Lūkina ir apņēmības pilna atrisināt sasāpējušās problēmas.

„Tas, par ko mēs runājam, ir mūziķu algas pacelšana nevis pirmskrīzes līmenī, kas šim brīdim būtu diezgan nereāls skaitlis, bet pacelšana no tā punkta, kāds tas ir bijis visu krīzes periodu,” norāda LNSO direktore Indra Lūkina.

Kā stāsta orķestra direktore, no Kultūras ministrijas ir saņemts apstiprinājums palielināt algu fondu. Šobrīd vidējā mūziķa alga pirms nodokļu nomaksas ir 450 lati. Tāpēc nereti mākslinieki piepelnās vēl kādā darbā. Piemēram, Igaunijas vai Lietuvas orķestros.

Tāpat joprojām nav atrisināts orķestra diriģenta jautājums. Ir bijušas vairākas kandidatūras, bet orķestra vadība iestājās par vienu - tas ir šobrīd ārzemēs strādājošais Andris Poga.

Orķestra direktore uzsver, ka 90 mūziķu kolektīva vadīšanai nepietiek tikai ar nevainojamu muzikālo pieredzi. Diriģentam nepieciešama arī virkne cilvēcīgo un administratīvo rakstura īpašību.

Cilvēciskā ziņā Andrim piemīt līdzsvarotība, tāds vīrišķīgs miers, prasme komunicēt ar cilvēkiem un prasme formulēt savu viedokli un domas tā, lai arī citi to saprot,” Andri Pogu raksturo Lūkina.

Jau šo piektdien sezonas atklāšanas koncertā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pulcēs akadēmiskās mūzikas cienītājus. Šoreiz gan ar Krievijas diriģentu Vladimiru Fedosejevu pie diriģenta pults.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti