LNSO uzsāk koncertciklu «Visas Brāmsa simfonijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

16. oktobrī Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertā, aizsākot šīs sezonas koncertciklu “Visas Brāmsa simfonijas”, izskanēs Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija, lsm.lv pavēstīja LNSO pārstāvis Orests Silabriedis.

Koncerta programmā iekļauta arī Pētera Vaska simfoniskā elēģija “Sala” un Jozefa Haidna Sinfonia concertante (solisti – Egils Upatnieks, Jānis Semjonovs, Georgs Sarkisjans un Dace Zālīte). Pie diriģenta pults – Reinas filharmonijas Valsts orķestra galvenais diriģents Daniels Raiskins.

LNSO iekļāvis 2015./2016. gada sezonas programmā brāmsiādi – tiks atskaņotas visas četras izcilā vācu komponista Johannesa Brāmsa simfonijas, kā arī viens no pasaulē vispopulārākajiem vokālsimfoniskajiem  darbiem – “Vācu rekviēms”.

“Brāmss ir viens no tiem komponistiem, kuru skaņurakstu respektēju līdz vissmalkākajai niansei," norāda LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga. "Tā ir kā precizitāte pēdējā instancē – kristālskaidra forma, ļoti koncentrēta izteiksme un absolūti ideāls skaņas balanss. Simfonisms vispārākajā pakāpē."

Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija daudzus gadus mita tikai komponista prātā, līdz meistardarbam bija lemts ieraudzīt dienasgaismu. Ir nostāsti, ka Pirmās simfonijas komponēšanas laikā Brāmss juties tā, it kā viņam aiz muguras stāvētu Bēthovena gars – turklāt nevis uzmundrinot, bet kritiski šūpojot galvu pie katras nots, ko Brāmss licis uz nošpapīra.

Brāmsa cikla koncertos kopā ar viņa simfonijām likti skaņdarbi, kuru autori cieši muzikāli saistīti ar Brāmsu – Bēthovens, Haidns, Šūmanis. 16. oktobra programmā līdzās Brāmsa simfonijai skanēs Jozefa Haidna un Pētera Vaska mūzika.

Jozefa Haidna Sinfonia concertante atskaņojumā solistu godā celti LNSO mūziķi – orķestra jaunais koncertmeistars Georgs Sarkisjans, pirmā oboja Egils Upatnieks, pirmais fagots Jānis Semjonovs un čelliste Dace Zālīte.

No mūsu meistara Pētera Vaska daiļrades būs iespēja dzirdēt viņa lirisko simfonisko elēģiju “Sala”. Komponists par šo darbu saka: “Skaņdarba atslēga ir salas tēls. Mēs katrs esam sala pasaules okeānā. Iztēlojos tādu vizuļojošu miglu, kurai izklīstot, parādās zeme. Tā es redzu un jūtu pasauli. Jāpiezīmē, ka uz manas salas sastapsiet manus draugus – Žanu Sibēliusu un Dmitriju Šostakoviču, kā arī viņu mūzikas tālīnas atskaņas.”

“Visas Brāmsa simfonijas” LNSO sezonas koncertu kalendārā:

  • 2015. gada 16. oktobrī Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija koncertprogrammā “LNSO. Brāmss. Haidns. Vasks”,
  • 2015. gada 13. novembrī Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija koncertprogrammā “LNSO. Brāmss un Šūmanis” (diriģents Andris Poga),
  • 2016. gada 15. janvārī Johannesa Brāmsa Trešā simfonija un “Vācu rekviēms” koncertprogrammā “LNSO, koris “Latvija” un Brāmsa “Vācu rekviēms”” (diriģents Andris Poga),
  • 2016. gada 22. aprīlī Johannesa Brāmsa Otrā simfonija koncertprogrammā “LNSO. Brāmss un Bēthovens” (diriģents Nikolajs Aleksejevs).

Brāmsa Otrā simfonija iekļauta arī LNSO jauniešu koncertciklā “Koncertsarunas ar Goran Gora @LNSO”, un šis koncerts izskanēs Lielajā ģildē 22. aprīļa vakarā.

Kā ierasts, pirms lielajiem vakara koncertiem plkst. 18 Lielās ģildes Baltajā zālē klausītāji aicināti uz Oresta Silabrieža vadītajām pirmskoncerta sarunām. Pirms 16. oktobra koncerta videokomentāru apsolījis Brāmsa mūzikas kompetentais apbrīnotājs, izcilais stāstnieks Jānis Torgāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti