Kultūras rondo

LNO iestudēts Alvja Hermaņa Eiropas slavu guvušais Leoša Janāčeka operas "Jenūfa" uzvedums

Kultūras rondo

Režisores Unas Celmas filma "Zilās asinis" runā par vardarbības problēmu ģimenē

Iveta Apkalna koncertēs 24. februārī kopā ar LNSO Parīzē

LNSO un Iveta Apkalna Parīzē atskaņos Pētera Vaska «Hymnus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris sācis koncertturneju Francijā, koncertā Parīzes filharmonijā 24. februārī soliste būs ērģelniece Iveta Apkalna.

24. februāra koncertu atklās ērģeļu solo kompozīcija Pētera Vaska "Hymnus", kas savu pirmatskaņojumu pirms dažiem gadiem Ivetas Apkalnas izpildījumā piedzīvoja Losandželosā. "Skaņdarbā mēs dzirdam slavinājumu un himnu dabai, kaut kam spēcīgam, kurš ir pārāks par mums, kurš tur savu stingro roku uz mūsu pleca, kurš tiešām lūdz, lai skaistums, mīlestība un saprāts uzvar neprātu," kompozīciju Latvijas Radio radījumā "Kultūras rondo" raksturoja mūziķe, uzsverot, ka šis vēstījums ir ļoti zīmīgs datumam, kurā tas izskanēs – 24. februārim, dienai, kad aprit gads kopš Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā. "Mēs domāsim par cilvēkiem Ukrainā," saka mūziķe.

Kā sasaiste ar Francijas kultūru koncertā izskanēs slavenā franču komponista un ērģelnieka Marsela Diprē pārlikums Ferenca Lista darbam ērģelēm ar orķestri. Ivetai Apkalnai šī būs atkal satikšanās ar Parīzes filharmoniju un tās ērģelēm, zālei piemīt lieliska akustika, un ērģeles mūziķe raksturo kā vienas no skaistākajām, kādas uzbūvētas pēdējā laikā. Iepriekšējā uzstāšanās Parīzē bijusi kopā ar diriģentu Marisu Jansonu: "Tā bija mūsu pēdējā tikšanās[..] tas bija 2019. gada marts. Tāpēc zinu, ka šoreiz, atnākot uz koncertzāli un ieslēdzot ērģeles, manas atmiņas vīsies ap šo notikumu," saka Apkalna.

Programmas sagatavošana nebūt nav bijusi vienkārša, jo gan diriģents Andris Poga, gan ērģelniece Iveta Apkalna pastāvīgi nedzīvo Latvijā un ļoti daudz laika pavada ceļā, "arī orķestriem ir savi plāni, kad ir jāiestudē citas programmas, un lēkāt no programmas uz programmu vienkārši nav iespējams," skaidroja Apkalna. Tāpēc mēģinājumu process rūpīgi plānots: "Tas ir patiešām ir ļoti grūts uzdevums mums noturēt šo enerģiju un to, ko mēs 6. februārī kopā apguvām un iestudējām, līdz koncerta dienai." Parīzes filharmonijā mūziķi atkal tiksies vien dažas stundas pirms koncerta, kuru laikā jāatjauno iestudētais, jāiejūtas zālē un jānoskaņojas vakara koncertam. "Tas prasa ļoti lielu disciplīnu, ļoti lielu iekšēju savākšanos," saka ērģelniece, piebilstot, ka viņai šajā laikā arī jāpagūst rast kontakts ar instrumentu. "Es ļoti gaidu šo koncertu, esmu patīkami satraukta un, atzīšos, varbūt ne tik daudz par sevi, savu veiksmi un izdošanos, cik daudz vairāk es domāju par LNSO mūziķiem, ko tas viņiem nozīmē, tur būt. Vēlu izturību un visvairāk, protams, prieku muzicēt." Savukārt ērģeļmūzikas cienītāji Latvijā var gaidīt vasaru, kad jau piekto reizi izskanēs Saullēkta koncerts. "16. jūlijā, pulksten 4.45 rītā es gaidīšu visus tuvus un tālus viesus Jūrmalā," aicina Iveta Apkalna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti