Rīta Panorāma

Intervija ar LOK ģerenrālsekretāru Kārli Lenjnieku

Rīta Panorāma

Izraēlā atrasti jauni Nāves jūras rokraksti

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestri - T.Ķeniņa 8.simfonija, ērģelniece Iveta Apkalna

LNSO un Iveta Apkalna ieraksta Tālivalda Ķeniņa Astoto simfoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris turpina ierakstīt komponista Tālivalda Ķeniņa simfonijas. Pandēmijas laikā tapuši jau divi albumi ar Kanādas latviešu komponista Tālivalda Ķeniņa darbiem, un tagad orķestris mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā ieraksta Ķeniņa Astoto simfoniju. Ierakstā ērģeļu solo atskaņo pasaulē slavenā ērģelniece Iveta Apkalna.

Kā skaidro diriģents Andris Poga, komponista Tālivalda Ķeniņa simfonijām līdz šim trūka mūsdienīgu studijas ierakstu. Ideja ierakstīt Ķeniņa simfonijas tapusi jau pirms pandēmijas – 2019. gadā, kad tika atzīmēta Ķeniņa simtgade.

“Ķeniņš salīdzinoši vēlu uzrakstīja savu pirmo simfoniju – viņam jau bija tuvu pie 50, kad viņš pieķērās simfonijas žanram. Un var redzēt, ka ar katru nākamo simfoniju viņa rokraksts pilnveidojas. Viņš ļoti lielā mērā attīsta savas muzikālās idejas,” stāsta Poga, atzīmējot arī:

“No visa, ko es esmu ar lielu interesi studējis un diriģējis no Tālivalda Ķeniņa simfoniskās mūzikas, jāsaka, ka Astotā simfonija ir absolūta virsotne.”

Ierakstā ērģeļu solo partiju atskaņo Iveta Apkalna. Viņa stāsta: “Te tiešām ir jābūt veiklai, teicamai tehnikai ērģelniekam, absolūti skaidrai saprašanai par to, kā šajā audumā, skaņu rakstā ērģeļu krāsas iekļaut, bet tajā pašā laikā arī ērģeles izcelt.”

Jau ierakstīti divi Ķeniņa mūzikas albumi, un šobrīd top trešais – ar Piektās un Astotās simfonijas ieskaņojumiem. Skaņu režiju veido diriģents un skaņu režisors Normunds Šnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti