LNSO svinēs Čaplina jubileju ar kino koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ar kino koncertu 10.februārī Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sāks Čaplina 125.jubilejas svinības, informē koncerta rīkotāji. Īstā dzimšanas diena Čaplinam ir 16.aprīlī.

10.februārī LNO pārtaps par greznu viena vakara kinoteātri, uz ekrāna ņirbēs komiskās Čaplina filmas peripetijas, un LNSO priekšā stāsies amerikānis Timotijs Broks – komponists un diriģents, kas īpaši interesējas par mēmo kino un sarakstījis ne mazums partitūru filmām, kas tapušas pirms kinoskaņas parādīšanās. Beidzamos gadus Broks sevišķi interesējas par Čārlija Čaplina filmām.

LNSO kino koncerta pirmajā daļā orķestris Timotija Broka vadībā spēlēs pavadījumu Sesila B. Demila filmai “Karmena” (1915). Filmas pamatā ir tieši opera, nevis Prospēra Merimē novele, un, iespējams, tāpēc titullomai izvēlēta sava laika izcilā operdīva Džeraldīne Ferara – mēmā kino skaistuma ideāls. Dona Hozē lomā – Voless Rīds (Reid, 1891–1923), kuru dēvē par ekrāna perfektāko mīlētāju. Eskamiljo tēlotājam, vēlāk ļoti populārajam kinoaktierim Pedro de Kordovam šī bija debijas filma. Orķestra partitūras autors ir kino pasaulē pazīstamais skaņradis Hugo Rīzenfelds, un viņa darinājumu 1995.gadā restaurējis Timotijs Broks.

Tajā pašā 1915.gadā klajā nāk arī Čārlija Čaplina “Karmena”, bet te nu darbība rit pavisam citās noskaņās, nekā Demila filmā. Filmas sākumā uzzinām, ka krodzinieks un kontrabandists Lilass Pastia, izrādās, pavadījis 50 gadu, mācīdamies zagt, un nu cer, ka šo prasmju dēļ viņam piedāvās politisku karjeru. Karmenas lomā - daudzu Čaplina filmu lieliskā aktrise Edna Pērvaiensa. Čaplinam dona Hozē lomā tikai 26 gadi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti