LNSO sveic Lietuvu valsts simtgadē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Par godu Lietuvas valsts simtgadei Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar Reini Zariņu, VAK “Latvija” un Andri Pogu uzstājas “Baltijas simfoniskā festivāla” koncertā Viļņā, informē LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Šodien, 9. februārī, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā uzstāsies “Baltijas simfoniskā festivāla” koncertā Viļņas Kongresu namā un atskaņos Žana Sibēliusa Otro simfoniju, Artura Maskata pasaulē atzinību guvušo simfonisko hitu “Tango” un Ludviga van Bēthovena “Fantāziju klavierēm, korim un orķestrim”, kur solopartiju spēlēs izcilais latviešu pianists Reinis Zariņš. Bēthovena opusa atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija”. “Baltijas simfoniskā festivāla” koncerti notiek ar Latvijas valsts simtgades programmas atbalstu.

Artura Maskata “Tango” (2002) ir viens no komponista izcilākajiem un populārākajiem skaņdarbiem, tas novērtēts ar Latvijas Lielo mūzikas balvu, atskaņots 3. starptautiskā simfonisko kompozīciju konkursa Masterprize 2003 finālā Londonā un dažādu orķestru un diriģentu interpretācijā skanējis daudzās Eiropas koncertzālēs.

Ludviga van Bēthovena “Fantāzijas klavierēm, korim un orķestrim” brīnišķīgā pamattēma ir priekšvēstnese Devītās simfonijas fināla jeb „Odas priekam”  varenajai melodijai.

Žana Sibēliusa Otrā simfonija, kas 2017. gada decembra sākumā izskanēja LNSO un Andra Pogas koncertā Rīgas Lielajā ģildē, Somijā tiek uzskatīta par nacionālu ideju saucējbalsi.

LNSO mūziķi piedalīsies vēl kādā svarīgā “Baltijas simfoniskā festivāla” koncertā Lietuvā. 2018. gada 17. februārī Viļņas Kongresu namā satiksies 150 Lietuvas un Latvijas orķestru stīginstrumentālisti, lai Gintara Rinkēviča vadībā atskaņotu Mikaloja Konstantina Čurļoņa, Arnolda Šēnberga un  Pētera Čaikovska mūziku. Šēnberga “Apskaidrotās nakts” atskaņojumā apvienotā stīginstrumentu orķestra koncertmeistars būs LNSO pirmo vijoļu grupas koncertmeistars, vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs Sandis Šteinbergs.

Latvijā “Baltijas simfoniskais festivāls” turpināsies 2018. gada novembrī ar grandiozu koncertu Rīgas Lielajā ģildē, kur satiksies visi trīs festivāla orķestri.

“Baltijas simfoniskais festivāls” ir triju Baltijas valstu vadošu simfonisko orķestru kopīga iniciatīva, kas aizsākusies 2000. gadā un ar jaunu spēku atdzimusi 2016. gadā.

“Baltijas simfonisko festivālu” rīko Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Nēmes Jervi vadībā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā un Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Gintara Rinkēviča vadībā. Festivāla pirmais koncerts notika 2016. gada 10. martā Rīgas Lielajā ģildē.

“Baltijas simfoniskais festivāls” ir viens no pamatakmeņiem Baltijas valstu 100. dzimšanas dienas svinībās pašu zemē un starptautiskā mērogā.

2017. gada novembra beigās un decembra sākumā Rīgā “Baltijas simfoniskā festivāla” trijos koncertos LNSO uzstājās kamerorķestra formātā kopā ar abu kaimiņvalstu orķestru stīginstrumentālistiem, muzicēja igauņu diriģentes Kristīnas Poskas vadībā (šis koncerts nominēts Lielajai mūzikas balvai 2017 un balvai “Kg kultūras”) un kopā ar kori “Latvija” un solistiem Vidu Miknevičuti, Mari Kalkunu un Aleksandru Antoņenko pirmatskaņoja Artura Maskata “Baltijas dziesmas”, kas ir viens no LNSO jaundarbu programmas opusiem Latvijas simtgades svinībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti