LNSO stīgu kameransamblis uzstāsies ar tango programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielajā ģildē 14. aprīlī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu grupas kameransamblis kopā ar akordeonistu Artūru Noviku sniegs tango koncertu, kurā līdzās Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikai tango noskaņās būs arī Artura Maskata nesen komponētais darbs “Pusnakts Rīgā” un speciāli šai programmai sacerēts jaundarbs, ko komponējis Mārtiņš Viļums.

Koncertā muzicēs LNSO stīgu kvintets, kurā spēlē LNSO I vijoļu koncertmeistars Sandis Šteinbergs, II vijoļu grupas mūziķis Raimonds Melderis, altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls, čellu grupas mūziķis Ainārs Paukšēns un kontrabasu grupas koncertmeistara vietas izpildītājs Raivo Ozols.

Koncertā piedalās arī akordeonists Artūrs Noviks – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) lektors, salonansambļa "Tango sin quinto" dalībnieks, solists un kamermūziķis.

“Mani vienmēr fascinējusi Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikas maģija, un ideja par kamermūzikas koncertu ar tango piesitienu manā galvā bija jau ļoti sen. Ar katru no koncerta dalībniekiem atsevišķi esmu daudz kur spēlējis, taču šādā sastāvā vēl nekad neesam muzicējuši. Ar Artūru Noviku kopā spēlējam grupā TSQ (Tango sin quinto), un, kad viņu aicināju uz šādu muzikālo pastaigu, viņš ar lielāko prieku piekrita. Programmas tapšanas process bija ļoti viegls un loģisks. Mārtiņš Viļums pats kā akordeonists šajā kompānijā iekļaujas perfekti, tāpat arī Ksenijai Sidorovai rakstītais Artura Maskata skaņdarbs “Pusnakts Rīgā”,” stāsta programmas idejas autors Raimonds Melderis.

Artura Maskata nesen komponētais darbs “Pusnakts Rīgā” skanēs versijā vijolei un akordeonam – Artūrs Noviks muzicēs kopā ar Lielās mūzikas balvas vairākkārtēju ieguvēju Sandi Šteinbergu.

No ievērojamā bandoneonista, “jaunā tango” idejas autora Astora Pjacollas daiļrades skanēs cikls "Five Tango Sensations" (1989).

Viļņā dzīvojošais latviešu mistiķis Mārtiņš Viļums par savu jaundarbu “Aptumsums” saka: “[Te būs] gaiša skanējuma pāreja ēnās: bērnība, ziedi – vecums, apdzeltējušas lapas. Tēli pāriet atmiņās, apdzeltē un pazūd...”.

Koncerta noslēgumā – Rišārs Galjāno un viņa "Opale Concerto", kā arī variācijas par Galjāno "New York Tango".

Viss koncerts kopumā veltīts Rišāra Galjāno skolotāja, akordeonista un bandoneonista Žoē Rosi piemiņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti