Kultūras rondo

Krišjāņa Valdemāra Ēdoles bibliotēka svin 170. jubileju

Kultūras rondo

Inga Erdmane izstādē "Nezināšanas prieks" dokumentē amatieru radošo procesu

LNSO sezonas izskaņas koncerts "Šišona un Šimkus paralēles"

LNSO sezonas noslēguma koncertā satiksies diriģents Šišons un pianists Šimkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Notikums ir ilgi gaidīts!” tā par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 2017./2018. gada sezonas noslēguma koncertu "Šišona un Šimkus paralēles" saka LNSO valdes locekle Indra Lūkina. Koncerts skanēs 3. maijā Lielajā ģildē.

“Koncerta tapšanai ir gara vēsture, bija iecerēts maestro Šišonu, orķestra kādreizējo māksliniecisko vadītāju, uz koncertu aicināt jau LNSO 90. jubilejas rudenī,” turpina Lūkina. “Taču tajā laikā neizdevās salāgot laikus, lai atrastu datumu koncertam. Šis ir tas brīdis, kad beidzot esam nonākuši pie tā, ka koncerts notiek.”

Koncerta programmā iekļauta Kloda Debisī “Fantāzija” klavierēm un orķestrim, Riharda Štrausa zīmētais “Dons Žuans” un apceri rosinošais darbs “Nāve un apskaidrība”, kā arī Latvijas komponista Andra Dzenīša salīdzinoši nesen komponētais opuss "Langsam", kas maestro Šišona vadībā pirmatskaņots Zārbrikenē 2016. gada rudenī, bet Latvijā skanēs pirmo reizi. Tas ir pirmais Dzenīša citzemju orķestrim rakstītais darbs.

Dzenītis atklāj, ka tieši ar diriģentu Karelu Marku Šišonu viņam veidojusies veiksmīga sadarbība, viņš ir atskaņojos 12 komponista darbus.

“Šeit ir parafrāze un atsauce uz vēsturi, drusciņ saruna ar vēsturi,” par kompozīciju “Langsam” stāsta Dzenītis. “Vārds "langsam" (lēni - vācu val.)man saistās ar vācu komponistiem romantiķiem. Bieži lēnās daļas, kur var redzēt apzīmējumu “langsam”, (..) vācu romantiskajā mūzikā, ir tās, kur ir visdziļākās komponista personīgās emocijas, kas citās daļās ir globālākas vai vērojošos. Tas ir mans līdzdzīvojums šai noskaņai, kas ievīta lielo romantisma dižgaru opusos.

Koncerta ģenerālmēģinājumu būs iespēja vērot Latvijas mūzikas skolu audzēkņiem. Tā ir tradīcija, ko jau vairākus gadus kopj LNSO fonds, kas organizē un arī finansiāli atbalsta šo bērnu atbraukšanu.

“Kad redzi 500 bērnu zālē, un pēc tam ir tikšanās ar diriģentu un solistu, un kad redzi viņu mirdzošās acis, tad varu teikt, ka tie ir cilvēki, kuriem vajadzīgi mūsu koncerti. Tāpēc pēc iespējas biežāk braucam ārpus Rīgas,” atzīst Lūkina.

LNSO simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncertu "Šišona un Šimkus paralēles" 3. maijā tiešraidē varēs klausīties arī LR3 “Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti