Kultūras ziņas

Žurnālam "Rīgas Laiks" - savs festivāls

Kultūras ziņas

Izdota nikna Nīčes apcere par Vāgneru

LNSO mūziķi ievēl galveno diriģentu

LNSO pārliecinoši nobalso par Pogu kā galveno diriģentu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tuvākajā laikā varētu kļūt zināms jaunā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenā diriģenta vārds. Orķestris pirmdien ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstījis diriģenta Andra Pogas kandidatūru, kurš savu galavārdu varētu dot nākamnedēļ. Vēl pirms simfoniskā orķestra Pogu galvenā diriģenta amatam uzrunāja arī Latvijas Nacionālā opera, taču, kā atzīst pats diriģents, pašlaik sarunas ar operu ir pārtrūkušas.

Nacionālā simfoniskā orķestra vai Operas orķestra vadība? Ne katram diriģentam gadās iespēja izvēlēties, bet tieši šādas izvēles priekšā pašlaik nonācis Andris Poga, šobrīd Parīzes un Bostonas orķestru asistentdiriģents.

Sacensībā par Pogu tālāk ticis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kur pirmdien balsojumā atbalstu viņam pauduši 76% mūziķu.

Sazvanīts Bostonā, pats diriģents par to ļoti priecājas: „Tas ir augsts procents, ko, es domāju, priecātos sagaidīt arī jebkura pasaules līmeņa orķestra galvenā diriģenta kandidāts. Tas ir liels uzticības kredīts."

Vēl pirms simfoniskā orķestra darbu operas orķestra vadībā Pogam piedāvājis iepriekšējais operas direktors Andrejs Žagars. Lai gan arī jaunā operas vadītāja Inese Eglīte nule intervijā aģentūrai LETA apliecinājusi, ka piedāvājums joprojām ir spēkā, Poga atzīst, ka jaunā valde ar viņu nav runājusi. „Godīgi sakot, man ar jauno valdi nav bijušas nekādas sarunas pat iepazīšanās līmenī. Tāpēc tas nāk mazliet kā pārsteigums, kad es to dzirdu no preses," saka Poga.

Lai gan gala lēmumu Poga publiski vēl nesteidzas paziņot, no viņa teiktā noprotams - izvēle varētu būt par labu Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim: „Tā ir pilnīgi normāla starptautiskā prakse, ka sarunas paralēli var notikt kaut vai ar pieciem orķestriem. Bet vienmēr jau ir kaut kas, kas šīs sarunas pabīda vairāk vienā vai otrā virzienā. Protams, mūziķu balsojums ir liela un svarīga lieta. Ja tu jūties gaidīts no iekšienes, tas ir ļoti liels solis. Jāņem vērā arī tas, ka pēdējo gadu laikā man nācies daudz vairāk diriģēt simfonisko [nevis operas] mūziku gan Latvijā, gan ārpus tās."

Simfoniskā orķestra vadībai Pogu uzrunājusi orķestra jaunā direktore Indra Lūkina, kas ir cieši pārliecināta - viņš pašlaik ir vislabākais kandidāts, izglītots un pieredzējis. „Argumenti ir vairāki. Pirmkārt, Andris Poga jau sevi ir parādījis kā diriģents, kuru šis orķestris vēlas aicināt vēl un vēl. Otrkārt, viņam ir ļoti skaidrs un loģisks redzējums par orķestra stratēģiju un tālāko attīstību," skaidro Lūkina.

Orķestra direktore atklāj, ka ar Pogu jau mutiski vienojušies - ja orķestra balsojums būs pozitīvs, viņš kļūs par galveno diriģentu. Izvēli par labu LNSO atbalsta arī LR3 „Klasika" direktore Gunda Vaivode, kura saka - latviešu diriģentu LNSO vadībā faktiski nav bijis 40 gadu.

Vaivode izceļ Pogas talantu un starptautisko pieredzi: „Ja runājam par diriģēšanas stilu, tad varbūt viņš nav tik plastiski romantisks un spontāns kā, piemēram, Ainārs Rubiķis, kurš arī varētu kandidēt uz šo amatu, bet Andrim piemīt spēja racionāli „izbūvēt māju", varbūt neiedziļinoties tik daudz katras telpas interjera detaļās. Domāju, viņš būs sirsnīgs saimnieks orķestrim un vienlaikus, es ceru, pietiekami stingrs, lai varētu nodoties tikai kvalitatīvām mūzikas lietām un ne tik daudz ar dažkārt varbūt pat nepamatotiem arodbiedrību prasījumiem."

Šīs sezonas kalendārs Andrim Pogam jau pilns, tostarp redzēsim viņu diriģējam gan Nacionālo simfonisko, gan Operas orķestri. Vai viņš kļūs par LNSO māksliniecisko vadītāju, kļūs skaidrs jau tuvākajā laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti