LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans uzstāsies ar solokoncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

19. maijā Lielās ģildes Minsteres zālē ar soloprogrammu uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertmeistars, viens no spožākajiem Latvijas jaunās paaudzes mūziķiem Georgs Sarkisjans.

 Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha Sonāte solminorā BWV 1001, divas Paula Hindemita sonātes solovijolei op. 31 un Artura Onegēra pavisam reti dzirdamā Sonāte solovijolei reminorā.

2015. gadā konkursa rezultātā Georgs Sarkisjans kļuva par LNSO koncertmeistaru, ieņemot vietu, kas gandrīz 15 gadu (kopš 2001. gada, kad darbu orķestrī beidza leģendārais Valdis Zariņš) bija vakanta. Georgs stājās blakus pieredzējušajiem LNSO pirmo vijoļu grupas koncertmeistariem Raimondam Ozolam un Sandim Šteinbergam, papildinot LNSO skanējumu ar savu temperamentīgo un vienlaikus izsmalcināto spēli. Georgs Sarkisjans guvis labu skolu Latvijā un Vācijā un iemantojis teicamu pieredzi vairākos Eiropas orķestros un kameransambļos.

Aicinājumā uz solokoncertu Georgs saka: “Šoreiz pievērsīšos īpašai mūzikas skaņdarbu kategorijai – sonātēm vienam soloinstrumentam. Tie ir pilnsvara darbi, kas iztiek ar viena paša instrumenta skanējumu un iespējām. Programmas centrā – divas aizraujošas, humora un fantāzijas pilnas Hindemita sonātes. Komponista unikālā valoda, lakoniskās un izteiksmīgās frāzes, raksturu daudzveidība ļauj pieskaitīt šīs sonātes pie 20. gadsimta mūzikas labākajiem paraugiem.

Līdzīga skaņdarba struktūra un dramaturģija piemīt arī Onegēra vijolsonātei, taču raksturs un muzikālā valoda ir tik atšķirīga, ka šis darbs būs gan vienlaikus spožs un virtuozs koncerta fināls, gan absolūts kontrasts iepriekš dzirdētajam. Koncerta laikā dialogā ar Orestu Silabriedi atklāsim klausītājiem, kā pārvērst vijoli par lokomotīvi, un noskaidrosim, kas Onegēram kopīgs ar Bahu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti