LNSO koncertā godinās Sibēliusa un Nilsena 150.dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pasaulē šogad ar koncertiem un jauniem ieskaņojumiem plaši tiek atzīmēta somu komponista Žana Sibēliusa un dāņu komponista Karla Nilsena 150 gadu dzimšanas diena. Šā gada 4.decembrī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Lielajā ģildē rīko koncertu "LNSO. Sibēliuss. Nilsens", kas veltīts abiem dižgariem.

Pie LNSO diriģenta pults šajā koncertā ir aicināts somu meistars Petri Sakari (1958). Viņš karjeras laikā regulāri diriģējis vadošos Somijas simfoniskos orķestrus, vairākus gadus bijis Islandes Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, un tieši Petri Sakari piekrita gods vadīt Reikjavīkas jaunās koncertzāles "Harpa" atklāšanas koncertu 2011.gadā.

Sakari bijis vadošos posteņos arī Zviedrijas Karaliskajā operā, Lohjas pilsētas orķestrī, Jēvles Simfoniskajā orķestrī un Turku Filharmonijas orķestrī. Kā viesdiriģents daudz uzstājies Dānijā un Zviedrijā, koncertējis arī ar Bonnas, Štutgartes Zārbrikenes, Monpeljē, Vīnes, Hāgas, Lježas, Luksemburgas, Bornmutas, BBC un citiem simfoniskajiem orķestriem. Kritiķi par Petri Sakari saka - ugunīgs tvēriens un dziļš intelekts.

No Žana Sibēliusa plašās daiļrades LNSO koncertā skanēs viņa Pirmā simfonija un "Kalevalas" meža ainu burvības apdvestā simfoniskā poēma "Tapiola".

Karla Nilsena Klarnetes koncerta atskaņojumā solists būs Egīls Šēfers.

"Nilsena koncerts klarnetistam ir īpašs izaicinājums. Tas prasa no atskaņotāja bagātu iztēli un spēju izspēlēt dažādus raksturus, lomas. Līdzīgi kā man tik labi pazīstamā Dānijas daba un tās cilvēki, šī mūzika var šķist raupja un pat reizēm skarba, taču, iepazīstot to tuvāk, tā atklāj savu ārkārtīgi romantisko, emocionālo un vienreizēji skaisto jūtu pasauli," saka Egīls Šēfers, kurš jau daudzus gadus ir Dānijā strādājošā izcilā pūšaminstrumentu kvinteta "Carion" mūziķis.

4.decembra "Pirmskoncerta sarunās" Oresta Silabrieža sarunbiedri būs klarnetists Egīls Šēfers, rakstniece un tulkotāja Anna Žīgure un rakstnieks un publicists Juka Rislaki. Sarunas notiks Lielās ģildes Lielajā zālē plkst. 18. Koncerta sākums plkst. 19.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti