Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Arta Arnicāne atskoņo Bēthovenu; iepazīstam mākslinieku Ādamu Alksni

Kultūras rondo

LMB nominanti. Vērtē klausītāji Gunda Miķelsone, Vija Zaiga Kluša un Pauls Raudseps

Dace Zālīte-Zilberta un Mārtiņš Zilberts iepazīstina ar LNSO klavieru trio jauno programmu

LNSO klaviertrio ar neparastu programmu aicina uz koncertu Lielajā ģildē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

20. februārī uz Lielās ģildes skatuves uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) klaviertrio – vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un pianists Mārtiņš Zilberts, kuriem pievienosies arī izcilais vijolnieks Sandis Šteinbergs. Koncertā “LNSO klaviertrio un Brāmss” mūziķi izspēlēs Tālivalda Ķeniņa, Johannesa Brāmsa un Ērika Volfganga Korngolda kompozīcijas, medijus informē LNSO pārstāvji.

Koncerta organizatori uzsver, ka pianistam Mārtiņam Zilbertam būs, iespējams, grūtākais uzdevums – Latvijā pirmo reizi atskaņotā Korngolda Svīta jāspēlē tikai ar kreiso roku.

"Protams, tā ir īpaša situācija, jo kopš skolas gadiem, kad rokas atsevišķi trenē attīstīšanai, visu pārējo laiku tiek spēlēts abām rokām. Un viņas pierod būt kā viens vesels principā, viena otrai kaut ko palīdz, ja vajag, atbalsta,” tā par neparasto situāciju, atskaņot spēlēt tikai ar kreiso roku Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” stāsta pianists Mārtiņš Zilberts.

Viņš atzīst, ka pirmajā brīdī sajūta bijusi neparasta, bet nedaudz patrenējoties, sajūta ir jau daudz labāka. Ko dara labā roka šajā laikā?

"Ar labo roku ir vērts atbalstīties pie klavieru krēsla tā ciešāk vai pat pie klavieru malas, jo atsevišķās vietās ar kreiso roku tādi strauji lēcieni jāveic no vienas klaviatūras gala uz otru. Lai kaut kur noturētu līdzsvaru, labā roka palīdz,” atzīst Zilberts.

Koncerta “LNSO klaviertrio un Brāmss” sākumā kā īpašs pārsteigums izskanēs ievērojamā latviešu trimdas komponista Tālivalda Ķeniņa kamermūzikas pērle – Johanam Sebastiānam Baham veltītais “Concertino barocco” divām vijolēm Induļa Cintiņa un Sanda Šteinberga lasījumā.

Savukārt, turpinot LNSO klaviertrio tradīciju katrā koncertprogrammā iekļaut kādu no klaviertrio žanra virsotnēm, koncerta pirmās daļas noslēgumā skanēs Johannesa Brāmsa Trešais klaviertrio dominorā.

Šis skaņdarbs sasauksies arī ar Ērika Volfganga Korngolda estētiku un simfonisko vērienu, kuru klausītāji iepazīs koncerta otrajā daļā.

Komponists Ēriks Volfgangs Korngolds bija ietekmīgākā Vīnes mūzikas kritiķa pēcnācējs. Tēvs sava dēla talantu ļoti sargāja, un ne velti – jau 13 gadu vecumā jaunais komponists sacerējis darbus, kas iemantoja lielu popularitāti. Korngolds veiksmi atrada Holivudas filmu mūzikas radīšanā, taču viņš sarakstījis arī vairākus klavierkoncertus, svītas un citus darbus, kas izpelnījušies publikas un kritiķu atzinību visā pasaulē. Līdz šim Latvijā neatskaņotais Korngolda kvartets – Svīta – veido 20. februāra koncerta pamatu un izskanēs tā noslēgumā. 1930. gadā sarakstītais opuss veltīts pianistam Paulam Vitgenšteinam (slavenā filozofa brālim) un retrospektīvi, vietām sentimentāli atskatās uz aizgājušā laika Vīni.

Šo virtuozo skaņdarbu izceļ neparastais mūziķu sastāvs – divas vijoles, čells un tikai ar kreiso roku spēlējamas klavieres.

Arī šajā opusā LNSO klaviertrio mūziķiem pievienosies atskaņojuma ieceres autors, LNSO pirmo vijoļu grupas koncertmeistars Sandis Šteinbergs.

Ērika Volfganga Korngolda svīta, arī klavierkoncerts kreisajai rokai, kā arī Ravēla klavierkoncerts kreisai rokai ir skaņdarbi, kas rakstīti pianistam Paulam Vitgenšteinam, kurš Pirmā pasaules kara laika zaudēja labo roku. Viņš gribēja turpināt spēlēt un komponisti viņam veltījuši savus darbus.

Dace Zālīte-Zilberta atklāj, ka LNSO klavieru trio katras programmas pamatā ir kāds centrālais darbs. Šoreiz tas ir Brāmsa klaviertrio do minorā.

"Parasti ir tā, ka, jau spēlējot iepriekšējo koncertu, rodas idejas, ko gribētu nākamajā sezonā spēlēt. Parasti ir kāds viens lielas formas skaņdarbs, ap kuru pārējie sarodas.
Varbūt kaut kas sen nespēlēts vai no jauna komponēts,” atzīmē Dace Zālīte-Zilberta.

Taču šoreiz programmā savā ziņā ir divi centrālie skaņdarbi – gan Brāmsa darbs, gan Korngolda kompozīcija, kuru ieteicis "viesis” – vijolnieks Sandis Šteinbergs.

"Likās, ka jāizmanto tas, ka ir divas vijoles koncertā, divas vijoles duetā arī nevar bieži dzirdēt. Tāpēc Ķeniņa duets likās interesants,” tā Talivalža Ķeniņa darba iekļaušanu programmā raksturo Zālīte-Zilberta.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Par mūziķiem

LNSO klavieru trio ir tapis gandrīz pirms sešiem gadiem, kad orķestris nolēma īstenot kamermūzikas projektus. Čelliste Dace Zālīte-Zilberta, pianists Mārtiņš Zilberts un vijolnieks Indulis Cinitiņš nolēmuši spēlēt kopā, jo visiem gribējies muzicēt arī kamersastāvā.

Indulis Cintiņš ir LNSO pirmās vijoļu grupas mūziķis kopš 2006. gada un kopš 2012. gada piedalās “Classical Concert Chamber Orchestra” koncertos Eiropā. Dibinājis un vada stīgu kvartetu “Fantastic Four”.

Dace Zālīte-Zilberte ir LNSO čellu grupas mūziķe un “LNSO čellu Dream Team” dalībniece, kā arī vairāku starptautisku konkursu laureāte, ''Lielās mūzikas balvas 2012'' nominante.

Viņas partneris gan uz skatuves, gan ikdienā – Mārtiņš Zilberts – kopš 2008. gada ir Latvijas Nacionālās operas galvenais solistu koncertmeistars. Viens no visaktīvāk koncertējošiem Latvijas pianistiem-koncertmeistariem, daudzu kamermūzikas projektu dalībnieks. Saņēmis Latvijas Nacionālās operas fonda gadabalvu par izcilu māksliniecisko sniegumu 2018. gadā. ''Lielās mūzikas balvas 2019'' gada nominants.

Kopā ar LNSO klaviertrio šajā koncertā spēlēs arī vijolnieks Sandis Šteinbergs – LNSO pirmo vijoļu grupas koncertmeistars jau kopš 1994. gada. Klausītāju iemīļotā kvarteta “RIX” mūziķis. Bijis arī orķestra “Kremerata Baltica” koncertmeistars un Valērija Gergijeva vadītā Pasaules miera orķestra mūziķis. Sandis Šteinbergs saņēmis ''Lielo mūzikas balvu 2004'' – par spožu solo veikumu – un ''Lielo mūzikas balvu 2012'' kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti