LNSO klaviertrio aicina uz koncertu «Back to DSCH»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz koncertu “LNSO Klaviertrio. Back to DSCH” 23. februārī. Programmā Dena Viskonti eksotiskais ceļojumdarbs „Lonesome Roads”, Imanta Mežaraupa aizraujošais Pirmais klaviertrio un Dmitrija Šostakoviča ģeniālais Otrais klaviertrio.

Dens Viskonti – jauns ASV pretstraumes komponists, kura īpatnā mūzikā ieausts spēcīgs Ziemeļamerikas dažādo kultūru iespaids. Skaņdarbs „Lonesome Roads” ir ceļojums ar auto pa ASV – pats komponists teic, tā ir automašīnas mūzika, kas baudāma, skatoties uz daudzveidīgajām Ziemeļamerikas ainavām. Opusa septiņas daļas autors novēl spēlēt jebkādā secībā atkarībā no tā, kā trio mūziķi saplānojuši maršrutu pa Amerikas vientuļākajiem ceļiem.

Par pāragri mūžībā aizgājušo modernistu Imantu Mežaraupu viņa kolēģis Jānis Petraškevičs atsaucas kā par “asprātīgu, māksliniecisku un gaišu cilvēku, talantīgu mūziķi.” Imants Mežaraups par savu Pirmo klaviertrio, kas tapis daiļrades labākajā posmā, teicis: “Šis darbs ir reizē moderns un tradicionāls. Klausītājs netiek atsvešināts; šajā darbā ir gan laikmetīgi, gan romantiski elementi.”

Koncertu vainago Dmitrija Šostakoviča Otrais klaviertrio – izjusts veltījums tuva drauga, ģeniālā kultūras vēsturnieka Ivana Sollertinska piemiņai. Sollertinskis (1902–1944) bija fenomenāli erudīts mūzikas zinātnieks, teātra eksperts, romāņu valodu zinātājs, cilvēks ar enciklopēdiskām zināšanām, Ļeņingradas konservatorijas profesors un Ļeņingradas filharmonijas mākslinieciskais vadītājs. Interesanti, ka krievu mūzikas vēsturē klaviertrio palaikam kļuvuši par piemiņas skaņdarbiem – Čaikovskis rakstīja Nikolaja Rubinšteina piemiņai, Rahmaņinovs savā trio pieminēja Čaikovski, Arenskis komponēja veltījumu Karla Davidova piemiņai. Nu bija Šostakoviča kārta tērpt mūzikā atmiņas par vīru, ko pats sauca par savu tuvāko draugu. 

LNSO klaviertrio izveidots 2015.gadā, un tajā spēlē LNSO I vijoļu grupas mūziķis Indulis Cintiņš, LNSO čellu grupas mūziķe Dace Zālīte un LNSO pastāvīgais viespianists Mārtiņš Zilberts. Trio piedalās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) mācībspēku ikgadējā koncertā, kas šajā sezonā notika arī Siguldas “Baltajā flīģelī” un Latgales vēstniecībā "Gors". 2016.gada rudenī LNSO klaviertrio mūziķi spēlēja solopartijas Ludviga van Bēthovena t. s. “Trīskāršā koncerta” atskaņojumā ar Ventspils kamerorķestri un diriģentu Aigaru Meri.

Indulis Cintiņš ir LNSO I vijoļu grupas mūziķis kopš 2006.gada un kopš 2010.gada – vijolspēles pasniedzējs Jūrmalas mūzikas skolā. Spēlē kvartetā „Undertango”. Dibinājis un vada stīgu kvartetu „Fantastic Four”, kas spēlē mūziku no klasikas  līdz džezam. Piedalījies Nacionālā teātra un Valmieras teātra izrādēs.

Dace Zālīte ir viena no pamanāmākajām Latvijas jaunajām čellistēm. LNSO mūziķe kopš 2011.gada. Nominēta "Lielajai mūzikas balvai 2012" kategorijā “Par izcilu debiju”. Saņēmusi JVLMA balvu “Gada jaunajam mūziķim 2011”.

Mārtiņš Zilberts ir Latvijas Nacionālās operas galvenais solistu koncertmeistars kopš 2008.gada un JVLMA Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras docents. Viens no visaktīvāk koncertējošiem Latvijas pianistiem koncertmeistariem, daudzu kamermūzikas projektu dalībnieks. Mārtiņš sniedz kamermūzikas koncertus Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē kopā ar pazīstamiem kamermūziķiem, koncertē ar vadošajiem Latvijas Nacionālās operas solistiem, sadarbojas ar Latvijas labākajiem koriem, kā arī ar LNSO. Mārtiņš ir instrumentālo ansambļu "Undertango" un “Brokastis četratā” līdzdibinātājs un dalībnieks.

Tikko klajā laists Daces Zālītes un Mārtiņa Zilberta ieskaņots tvarts, kas veltīts izcilā čellista, Daces skolotāja Māra Villeruša piemiņai un kurā iekļautas Johannesa Brāmsa un Sezāra Franka sonātes.

Koncerts notiks 23.februārī plkst.19 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti