LNSO jaunās sezonas programma būs vērsta uz Rietumeiropas mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 2015./2016.gada sezonas programma būs vairāk vērsta uz Rietumeiropas mūziku, 6.maijā medijiem pavēstīja LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Viņš norādīja, ka šosezon vairāk tika atskaņota Krievijas komponistu mūzika, savukārt jaunajā sezonā vairāk būs dzirdami vācu un franču komponistu darbi, tostarp Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Johanesa Brāmsa, Žorža Bizē, Antuāna Rusela, Morisa Ravela, Gijoma Konesona, Žana Sibēliusa, Filipa Glāsa mūzika. Tāpat būs dzirdami arī latviešu komponistu darbi, jo sevišķi Pētera Vaska.

Jaundarbus nākamajā sezonā piedāvās Juris Karlsons, Kristaps Pētersons un Gundega Šmite.

Jaunajā sezonā varēs dzirdēt krievu pianista Andreja Korobeiņikova solo spēli Sergeja Prokofjeva 2.klavierkoncertā. Tāpat viesu vidū būs diriģenti Nikolajs Aleksejevs, Petri Sakari, Daniels Raiskins un Vladimirs Fedosejevs, kura vadībā LNSO spēlēs sezonas noslēguma koncertu. Kā viessolisti būs komponists un sitaminstrumentālists Emanuels Sēžurnē un pianists Nikolass Angeličs.

Poga pavēstīja, ka nākamās sezonas jaunums ir Baltijas valstu simfonisko orķestru festivāls.

Lielajā ģildē 10.martā Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris Gintara Rinkēviča vadībā atskaņos Mikaloja Konstantina Čurļoņa simfonisko poēmu "Mežā", Igora Stravinska "Svētpavasari" un kopā ar Vestardu Šimku atskaņos Morisa Ravela klavierkoncertu remažorā ("Kreisajai rokai"). Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri 31.martā Rīgā diriģēs Nēme Jervi, bet festivāla noslēgumā koncertos Viļņā, Tallinā un Rīgā diriģenta Pogas vadībā atskaņos Dmitrija Šostakoviča 1.simfoniju un Ludviga van Bēthovena vijolkoncertu ar solisti Evu Binderi.

Jaunajā sezonā turpināsies pērn iesāktais cikls "Koncertsarunas jauniešiem ar Goran Gora" ar četrām atšķirīgām programmām, kuras aizsāks Riharda Zaļupes simfonija "Namejs"

Orķestris arī nākamajā sezonā viesosies Latgales vēstniecībā "Gors" un Vidzemes koncertzālē "Cēsis", taču pirmo reizi orķestris koncertēs Liepājas jaunajā koncertzālē "Lielais dzintars".

LNSO direktore Indra Lūkina pavēstīja, ka tāpat turpināsies arī uzsāktais konkursu cikls uz vakantajām mūziķu vietām. Konkursus izsludinās starptautiski.

Komentējot mūziķu algas, Lūkina pavēstīja, ka LNSO mūziķu alga nav konkurētspējīga ar Rietumvalstu mūziķu algām, taču daži ir atsaukušies. "Vairāk ir atsaukušies no Austrumvalstīm, no Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas. Taču daži ir arī no rietumiem," sacīja Lūkina. Ja konkursa kārtībā uzvarēs kāds ārzemju mūziķis, viņam atalgojums būs tāds pats kā pārējiem LNSO dalībniekiem, piebilda Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti