Kultūras ziņas

Kristiānas Dimiteres pieminekļi suņiem

Kultūras ziņas

Izdoti Jāņa Priedoliņa stāsti "Savējie sapratīs"

LNSO iegādājas 30 000 eiro vērtu fagotu

LNSO iegādājas 30 tūkstoš eiro vērtu fagotu, nepieciešami 100 tūkstoši jaunam koncertflīģelim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ikviena orķestra kopējo skanējumu ietekmē ne tikai mūziķi un diriģents, bet arī instrumentu skanējuma un tehniskā kvalitāte. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonds sadarbībā ar Kultūras ministriju (KM) raduši iespēju par vairāk nekā 30 tūkstošiem eiro iegādāties orķestrim tik ļoti nepieciešamo koka pūšamo instrumentu – fagotu.

Līdz šim koncertu vajadzībām šis unikālais un tehniski sarežģītais instruments īrēts. Latvijā ilgi gaidītais fagots nonāks šovasar. 

Koka pūšamie instrumenti kopējā orķestra skanējumā izceļas ar savu skanējumu. To intonācijas un instrumenta kopējais tehniskais stāvoklis var lielā mērā noteikt koncerta veiksmi vai neveiksmi. Viens no tehniski sarežģītākajiem konstrukcijas ziņā un arī dārgākajiem koka pūšamo instrumentu grupā ir fagots.

Tā izgatavošanas laiks no brīža, kad meistars izvēlas koku, līdz gatava instrumenta nodošanai mūziķim ir 12–13 gadi.

Fagota cena var svārstīties no 25 līdz 35 tūkstošiem eiro.

LNSO fagotu grupas koncertmeistars Jānis Semjonovs skaidroja: “Pašā sākumā tiek izmeklēts koks, speciāla kļavas šķirne, “sycamor” kļavas šķirne, kura tiek ar rokām atlasīta, saprasts vajadzīgais blīvums, un tad šis koks tiek 12 gadus kaltēts īpašā kaltētavā, līdz sasniedz savu konsistenci, mitruma pakāpi, kad viņš vairs nemainīsies.”

LNSO rīcībā piecu fagotistu grupā šobrīd ir tikai viens profesionāls instruments, kas tiek īpaši īrēts uz koncertiem. Izvērtējot iespējas un piedāvājumus, KM sadarbībā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fondu, kas izveidots, lai orķestra izaugsmes vajadzībām piesaistītu un pārvaldītu ziedojumus, kopīgi rasts finansējums iegādāties “Rudolf Walter” vācu rūpnīcā darināto fagotu.    

LNSO fonda valdes priekšsēdētājs Edgars Saksons pauda: “Šis ir tāds kopsadarbības modelis, kur mēs gājām pie Kultūras ministrijas. Bet mēs jau gājām ar vārdiem, ka mums jau ir līdzfinansējums un pirmā iemaksa. Rezultāts ir lielisks, un šis instruments ir iegādāts.”

“Cenas fagotiem nepārtraukti aug. Laikam tāpēc, ka cilvēki sāk arvien vairāk saprast dabiskās skaņas vērtību. Šie instrumenti – par spīti sarežģītībai – ir pieprasīti.

Fagots ir kā labs vīns. Ja viņu ļoti labi notur, tad viņš arī labi kalpo,”

piebilda koncertmeistars Jānis Semjonovs.

Gaidītais instruments Latvijā nonāks vasaras nogalē, bet līdz tam fagotists Jānis Semjonovs dosies uz rūpnīcu Vācijā, lai izvērtētu piemērotāko fagota toni, dinamiskās iespējas un intonāciju, izvēloties vienu no vairākiem ražotāja piedāvātiem instrumentiem. Fagots nav vienīgais un nebūt ne dārgākais instruments, kas nepieciešams LNSO kvalitatīvam skanējumam, tāpēc LNSO fonds aicina ziedot līdzekļus jauna koncertflīģeļa iegādei.     

“Visbriesmīgākajā stāvoklī ir mūsu lielais koncerta “Steinway”. To nupat jau sāk atzīt visi pianisti, kas brauc pie mums koncertēt.

Un mēs saprotam, ka ir jāiegādājas jauns. Protams, tas ir vēl dārgāks par fagotu. Mums šis instruments ir vienkārši nepieciešams!” pārliecināts bija Edgars Saksons.

Lai iegādātos labu koncertflīģeli, nepieciešami vismaz 100 tūkstoši eiro. LNSO fonda pārstāvji cer, ka jauno instrumentu varēs iemēģināt, atgriežoties renovētajā Lielajā Ģildē jau pēc pāris gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti