LNSO direktore Indra Lūkina: Galvenais – lai būtu svētku sajūta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Ikreiz, kad tuvojas Vecgada koncerti, mūs pārņem svētku sajūta – katrreiz gribas ko īpašu: karstas emocijas, spilgtus pārdzīvojumus, un vienmēr tas ir zināms izaicinājums – vai izdosies,” neslēpj Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina. Šogad LNSO Vecgada koncertos valdīs franču šarms un itāļu temperaments, ko 28. decembrī tiešraidē varēs novērtēt arī LR3 "Klasika" klausītāji.

Vecgada koncerti Lielajā ģildē izskanēs 28., 29. un 30. decembrī plkst. 19.00, un to vadības groži būs itāļu diriģenta Sesto Kvatrīni rokās. "Latvijas publika maestro Kvatrīni iepazinusi kā Kristīnes Opolais solokoncertu muzikālo vadītāju pirms pusotra gada, kad ar trim koncertiem LNSO, Sesto un Kristīne uzstājās Rēzeknē, Rīgā un Liepājā," stāsta Lūkina. "Jau toreiz orķestrim izveidojās labs radošs muzikāls kontakts. Pērnvasar bija vēl viens koncerts, un nobrieda doma, ka gribētu uzaicināt maestro arī uz atsevišķu orķestra programmu – likās, ka Vecgada koncerts būs īstā reize, kad ļaut viņam mūsu publikai demonstrēt savu temperamentu, izteikti itālisko muzikalitāti.”

Orķestra direktore atklāj, ka koncerta otrajā daļā skanēs neapolitāņu dziesmas itāļu tenora Mateo Lipi izpildījumā, kā arī slavenākie un skaistākie intermeco no itāļu operām, bet pirmā daļa būs franču gaumē ar Ravela Bolero un Sensānsa brīnišķīgo skaņdarbu vijolei ar orķestri, kurā soliste būs mūsu vijolniece Paula Šūmane.

"Galvenais – lai būtu svētku sajūta!" – tā Indra Lūkina.

Spilgtākie salūta brīži

"Pārskatot aizejošo gadu, ar kolēģiem secinājām, ka tas tiešām bijis ļoti bagātīgs. Pateicoties simtgades kultūras programmai, bijusi iespēja realizēt vairākus nozīmīgus un ambiciozus projektus,” atzīst LNSO direktore.

Bijuši vairāki latviešu komponistu lielformāta darbu pirmatskaņojumi – piemēram, Ērika Ešenvalda "Vulkānu simfonijas" pirmatskaņojums Cēsīs, Pētera Vaska Obojas koncerta pirmatskaņojums, arī Kristapa Pētersona opuss "Mūzika lielam simfoniskajam orķestrim" Baltijas simfoniskā festivāla ietvaros. Arī pašu festivālu Lūkina uzlūko kā ļoti nozīmīgu simtgades notikumu, kura laikā izdevās Rīgā sapulcināt visus trīs Baltijas valstu simfoniskos orķestrus.

Tāpat gandarījums par sasniegumiem kamermūzikas jomā: uz LNSO kamermūzikas koncertiem klausītāju netrūkst. Indra Lūkina īpaši akcentē 18. novembri, kad pēc svētku uguņošanas LNSO kamermūzikas koncerti tika rīkoti deviņās Rīgas vietās, un it visur zāles bijušas klausītāju pilnas.

Viesdiriģenti, viesturnejas, viessolisti

"Visi trīs aspekti – viesdiriģenti, viessolisti un viesturnejas – ir kas tāds, kas ļoti nepieciešams orķestrim. Tas dod asumu un pozitīvā nozīmē arī spriedzi. Kad dodamies turnejās, atbildības pakāpe ir ļoti augsta," atzīmē Lūkina.

"Rudenī devāmies sešu koncertu Eiropas turnejā. Dažādu iemeslu dēļ 23. oktobra koncerts Parīzes filharmonijā paliks neaizmirstamā atmiņā ikvienam: tas bija divu gadu ceļš - uz koncertu, uz šo koncertzāli, ko mērojām sadarbībā ar aģentūru, Latvijas vēstniecību Francijā, un izdevās spoži.

Atsauksmes un kritikas franču medijos, kuras, kā dzirdējām, nekad nemēdzot būt pozitīvas, šoreiz bija ļoti cildinošas, par ko liels prieks!

Augstu tika novērtēta gan orķestra spēle kopumā, gan atsevišķu grupu un diriģenta Andra Pogas sniegums – pēc koncerta jutām, ka esam izpildījuši savu uzdevumu godam.”

Indra Lūkina arī neslēpj gandarījumu par sadarbību ar Baibu Skridi: "Turnejas laikā kopā ar Baibu atskaņojām Prokofjeva Pirmo vijolkoncertu – tas bija piedzīvojums un pārdzīvojums. Ar katru atskaņojumu viņa kļūst aizvien dziļāka un brīnišķīgāka mūziķe.”

2019. gadā pirmais koncerts gaidāms 11. janvārī, kad pie diriģenta pults būs Gintars Rinkevičs, LNSO pastāvīgais viesdiriģents. "Īpaši gribas pieminēt arī Šostakoviča mūzikas programmu februārī, kad pie diriģenta pults būs orķestra Goda diriģents Vasilijs Sinaiskis. Kas vēl ļoti zīmīgi un patīkami – būs arī Pētera Plakida mūzikas ieraksts Sinaiska vadībā: opusu "Atskatīšanās" ierakstīsim tūlīt pēc koncerta, bet atlikušo programmas daļu, kas tiks veltīta Pēterim, ieskaņosim jūnijā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti