Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci - Ozolu

Rīta Panorāma

Neziņa par dalību Rio paralimpiskajās spēlēs

Intervija ar Indru Lūkinu un Andri Pogu

LNSO direktore: «Ceļojums uz Ameriku» pavasarī cilvēkiem ir vitāli nepieciešams

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Koncerts "Ceļojumu uz Ameriku” 6. martā Lielajā ģildē ir īstais, lai pavasarī radītu cilvēkos dzīvesprieku, Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” saka  Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina, kopā ar orķestra māksliniecisko vadītāju un diriģentu Andri Pogu atklājot tuvākus un tālākus LNSO plānus.

"Puse jaunās sezonas programmas noteikti jau ir salikta, tā kā mēs atkal strādājam piepūstiem vaigiem, lai būtu daudz interesantu koncertu,” atbildot uz jautājumu par 2015./2016.gada plāniem, saka direktore.

Bet kā vienu no interesantākajiem koncertiem tuvākajā laikā Lūkina izceļ „Ceļojumu uz Ameriku” 6. martā Lielajā ģildē.

„Programma ar amerikāņu mūziku būs kas tāds, kas pavasarī vitāli [nepieciešams]. Lai cilvēkiem radītu dzīvesprieku, tas būs īstais,” uzskata Lūkina.  

Koncertā „Ceļojums uz Ameriku” LNSO diriģēs igauņu diriģents Risto Josts, kuru orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Andris Poga raksturo kā „atraktīvu”. Risto Josts nesen viesojās Rīgā, uzstājoties kopā ar „Sinfonietta Rīga”.

Risto Josts ir Igaunijas Nacionālās operas diriģents, Tallinas kamerorķestra galvenais diriģents un Nīderlandes kamerkora galvenais diriģents. Viņš bieži diriģē labākos korus un orķestrus Baltijas valstīs, Dānijā, Spānijā, Vācijā, Zviedrijā un citviet. 2015. gada rudenī Risto Josts kļūs par Leipcigas Radio kora māksliniecisko vadītāju.

Kā solists koncertā uzstāsies LNSO pirmās vijoļu grupas koncertmeistars vijolnieks Sandis Šteinbergs.

„Ceļojums uz Ameriku” būs turpinājums LNSO šajā sezonā iesāktajai koncertu sērijai, kurā tiek izpildīta nacionālo skolu pārstāvju mūzika, stāsta Poga.

„Mums ir bijusi poļu mūzika un ungāru mūzika. Tagad būs amerikāņu mūzika. Vēl palikusi čehu mūzika,” atklāj diriģents.

„Būs arī latviešu mūzika,” piebilst Lūkina.

„Latviešu mūzika ir. Ne tik vien būs, bet arī ir lielā skaitā,” turpina Poga.

Jau vēstīts, ka 20.martā Lielajā ģildē izskanēs Riharda Zaļupes vēsturiskā simfonija "Namejs", bet divas nedēļas vēlāk, Lielajā Piektdienā, LNSO un Valsts akadēmiskais koris "Latvija" atskaņos Kārļa Lāča simfoniju "Krusta ceļš". Arī nākamajā, 2015./2016. gada sezonā jau ieplānoti vairāki pirmatskaņojumi un komponisti un izpildītāji jau uzrunāti.

Šīs sezonas noslēguma koncertā 29. maijā, kā iepriekš jau vēstīts, skanēs pirmatskaņojums - Viļņa Šmīdberga jaundarbs "Jūras raksti". 28.maijā sezonas noslēguma programma tiks atskaņota arī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors".

Intervijā „Rīta Panorāmai” LNSO mākslinieciskais vadītājs atklāj, ka soliste Kristīne Gailīte veselības problēmu dēļ nevarēs piedalīties koncertos „Krievu mūzikas pērles III”, kas notiks 12. martā plkst. 19 Lielajā ģildē un 13. martā plkst. 19 Latgales vēstniecībā "Gors". Gailītes vietā dziedās latviešu izcelsmes soprāns Natālija Krēsliņa, kura šobrīd dzīvo Krievijā. Šajos koncertos uzstāsies arī tenors Jevgeņijs Akimovs, bass Egils Siliņš un Valsts akadēmiskais koris "Latvija" 

Andris Poga vienā programmā salicis divus smagsvara muzikālos lieldarbus – Sergeja Rahmaņinova Kora simfoniju „Zvani” un Dmitrija Šostakoviča 13. simfoniju „Бабий Яр”.

„Pamatā man ir sajūta, ka mēs esam izveidojuši programmu, kas ir ļoti intensīva mūziķiem. Orķestrim ir ļoti daudz darba. Programmas ir sarežģītas, bet, protams, tādas, kādas ir nepieciešamas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim,” runājot par sezonu kopumā, uzsver Lūkina.

Orķestra vadība, apzinoties, ka mūziķiem ir smags darbs, visos veidos mēģina cīnīties par to, lai mūziķi justos novērtēti, neraugoties uz to, ka atalgojums nav pietiekams. Atsaucoties uz Latvijas Nacionālās operas vadītāja Zigmara Liepiņa neseno paziņojumu, ka operā algas atgriezušās pirmskrīzes līmenī, Lūkina norāda, ka LNSO mūziķiem tā nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti