LNSO čellu «sapņu komanda» vedīs klausītājus no baroka līdz džezam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielajā ģildē 18. janvārī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) „Dream Team” aicina uz koncertu “Čellu „Dream Team” summa”, kur atraktīvā čellu grupa aizvedīs klausītājus līdz baroka laikmetam ar Baha un Monteverdi skaņdarbiem, kā arī izspēlēs Vivaldi “Pavasari” no cikla “Gadalaiki” un pēc tam atvedīs atpakaļ uz mūsdienām, pievēršoties džezam.

„Dream Team” jaudu šoreiz koncertā kuplinās divi sitaminstrumentālisti – ansambļa pastāvīgais sadarbības partneris Uģis Krūskops un darbīgais aranžētājs, „Kremerata Baltica” perkusionists Andrejs Puškarevs.

Latvijas Radio 3 - “Klasika” intervijā Dāvim Eņģelim Andrejs Puškarevs saka: “Čellam ir milzīgs diapazons, no basiem līdz vijoles augstumiem, līdz ar to astoņu čellu ansamblis ir pilnīgi dzīvotspējīgs, tam ir gan basi, gan augšējās balsis. Ar "Dream Team" idejas autori un iedvesmotāju Dianu Ozoliņu esam labi draugi, viņu nepārtraukti urda radošs nemiers. Bezmaz visu brīvo laiku Diana pavada, meklējot jaunus skaņdarbus un sastādot jaunas koncertprogrammas.”

LNSO čellu „Dream Team” jaunajā programmā skan mūzika no baroka līdz džezam. Sākumpunkts jau tradicionāli ir Johans Sebastiāns Bahs, un šoreiz mūziķi izvēlējušies slaveno Čakonu. Līdzās šim šedevram – skaistais duets no Klaudio Monteverdi operas “Popejas kronēšana” un Antonio Vivaldi cikla “Gadalaiki” daļa “Vasara” Andreja Puškareva aranžējumā ar paša aranžētāja solo.

Koncerta otrajā daļā klausīsimies jaundarbu – zviedru komponista un flautista Hokana Sundīna (Sundin, 1961) opusu „Gaia”, kas sacerēts speciāli LNSO čellu „Dream Team” un iekļauts šajā programmā. Sundīns saka: “Grieķu mitoloģijā Gaja ir Māte zeme. Mēs visi esam atbildīgi par to, kā dzīvojam – attīstām savus talantus, darbojamies miermīlīgas sabiedrības labā, cienām visu dzīvo uz zemes. Iespēja dzīvot uz šīs brīnišķīgās planētas ir dāvana, un mūsu uzdevums ir rūpēties par šo velti.”

Hokans Sundīns 18. janvāra koncertu klausīsies klātienē.

Vēl programmā ir Roberto Molinelli "Twin Legends" un Čika Koreas „Fiesta”, ko aranžējis Andrejs Puškarevs: “Tāpat vien pēkšņi ienāca prātā doma, ka jāpārliek čelliem Koreas „Fiesta”. Aranžēju to, un pirmatskaņojums notika 2007. gada Kronbergas čellu festivālā. Ko domājat – ar manu vieglu roku festivāls pieņēma nosaukumu „Cello fiesta”. Man ir savs āķis – taisot aranžijas, obligāti lieku citātu no cita gabala, un šajā gadījumā sakrustoju „Fiesta” ar motīvu no “Karmenas” ceturtā cēliena sākuma.”

Ar Latvijas čellu „Dream Team” publika pirmoreiz sastapās 2012. gadā. Kopš tā laika esam klausījušies čellistu zelta repertuāra programmu, koncertu “60 minūtēs apkārt Eiropai”, itāliski holivudisku programmu u. c.

LNSO čellu „Dream Team” programmās pirmatskaņojumu piedzīvoja Riharda Zaļupes „Rain, Steam and Speed”, Kārļa Auzāna „From Dusk till Dawn”, Jura Karlsona “Albuma lapa. Novembris”, Riharda Dubras „Lux confessionis II” un Marinas Gribinčikas “Smilšu laiks”, kas tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2016 kategorijā “Gada jaundarbs”.

Koncerts “Čellu "Dream Team" summa” notiks 18. janvārī plkst. 19.00 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti