Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 84

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 87, Mikrofons 88

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 85, Mikrofons 86

«Līvu» «Dzimtajai valodai» dziesmu aptaujā 1986. gadā tiek likti šķēršļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Zigmara Liepiņa dziesma "Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas" ar tautas dziesmas vārdiem kļuva par aptaujas uzvarētāju 1985. gadā, kad "Mikrofonam” apritēja 20. dzimšanas diena, taču nākamā gada līderei – grupas "Līvi" dziesmai "Dzimtā valoda" vara mēģināja likt dažādus šķēršļus. 

Jubileju svinēja agrofirmas "Ādaži” Kultūras namā, piedaloties raidījuma pirmajiem veidotājiem, mūziķiem, kā arī kolēģiem no tolaik populārās jaunatnes programmas "Dzirkstele”.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Par "Mikrofona” aptaujas noslēguma norises vietu visai dīvaini tika izvēlēta televīzijas studijas kompleksa vēl nepabeigtā, neapkurinātā ēka, tā ierobežojot daudzu simtu klausītāju līdzdalību koncerta norisē. Turklāt balsotāju skaits togad bija iespaidīgs – 59 473.

Šī nebija pirmā "Mikrofona” dziesmu aptauja, kurā piedalījās komponists Zigmars Liepiņš, bet pirmais nopietnais viņa panākums gan, turklāt solistei Mirdzai Zīverei uzstādot absolūto rekordu, tas ir, kļūstot par aptaujas uzvarētāju ceturto reizi!

Turklāt šajā aptaujā kā izpildītājs debitēja Ainars Mielavs, tāpat arī grupa "Jumprava”, izpildot divas dziesmas, bet Raimonds Pauls savu speciālbalvu pasniedza Kasparam Dimiteram par dziesmu "Tavai balsij”, kas ierindojās pirmajā desmitniekā un bija veltīta Džonam Lenonam.

1986. gadā "Mikrofona” aptaujas noslēguma koncerts beidzot atgriezās Rīgas Sporta pilī, kur jau vairākus gadus notika arī populārais sporta un mākslas sarīkojums „Sporta laureāts” ar daudzu izcilu sportistu, aktieru, mūziķu un dziedātāju līdzdalību. Taču "Mikrofons” par klausītāju atsaucību joprojām nevarēja sūdzēties, un, lai gan notika pat vairāki koncerti, pils bija pārpildīta. Arī pārdzīvojumu un emociju, gatavojot noslēguma koncertu, bija gana. Un atkal pie vainas izrādījās  "Līvi”, šoreiz gan ne garie mati, bet gan viņu izpildītā Ainara Virgas "Dzimtā valoda”, kuras vārdu autors bija moldāvu dzejnieks Grigore Vieru.

Lai arī brālīgās republikas dzejnieks bija klāt koncertā un nebija šaubu, ka šī dziesma aptaujā uzvarēs, tās patriotiskajam skanējumam tika likti visdažādākie  šķēršļi – piemēram, pēkšņi nederēja Jāņa Groduma ķērcošā balss, dziesmu nācās pārrakstīt, to iedziedot radio kora vīru grupai.

Sekoja piedāvājums pat samainīt vietām ”Dzimto valodu” ar Imanta Kalniņa "Svētku dienu”, kas ierindojās otrajā vietā, un

visbeidzot koncerta otrajā daļā uz skatuves negaidīti parādījās 15 meitenes ar ziediem rokās, tērptas brālīgo republiku tautas tērpos, lai atgādinātu, acīmredzot, padomju tautu lielo draudzību.

Beidzot pa visu šo jezgu finālā tomēr izskanēja dziesmas ieraksta pirmais variants - „Līvu” oriģināls. Tauta gavilēja, zālē valdīja ovācijas, un "Dzimtā valoda”, kas vēlāk kļuva par vienu no atmodas laika simboliem, Sporta pilī izskanēja vēlreiz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti