Kultūra

Jūrmalā atklās Ērikas Kumerovas personālizstādi «Intuitīvā pieredze»

Kultūra

Jaunajā Rīgas teātrī skatāma izrāde "Īsumā par Visumu"

Jānis Lūsēns un Ingus Pētersons piedāvā jaunu koncertprogrammu "Romantika"

Liriska, filozofiska un brīžiem nebēdnīga - Lūsēna «Romantika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liriska, filozofiska un brīžiem arī nebēdnīga ir jaunā Jāņa Lūsēna koncertprogramma „Romantika”, ko viņš radījis speciāli tenoram Ingum Pētersonam. Tās pamatā ir izcila latviešu klasiķu dzeja, kas iedzīvināta dažādos mūzikas stilos, un ļauj dziedātāja balsij atklāties visā tās spektrā un arī vēl nebijušās nokrāsās. Programmas „Romantika” pirmatskaņojums notiks 7.aprīlī – Jāņa Lūsēna dzimšanas dienā – Kuldīgas kultūras centrā, pēc tam sekos vēl septiņi koncerti dažādās Latvijas vietās.

Mēness, zvaigznes, naktsvējš, ziedi un smaržas ir bieži izmantoti tēli mūsu klasiķu dzejā, ko caurstrāvo ilgas, alkas un smeldze, un to visu varēs saklausīt arī Jāņa Lūsēna jaunajā programmā, taču ne tikai, jo, kā uzskata komponists, romantika ir daudz plašāks jēdziens nekā tikai romantiskas attiecības starp vīrieti un sievieti.

"Romantika ir poētiska dzīves uztvere," saka Jānis Lūsēns, "man personīgi tas ir, daudz laika pavadot sapņojot, iztēlojoties un vērojot. Mazāk tādas reālās dzīves automātiskās darbības."

Jānim Lūsēnam vienmēr ļoti būtisks ir dziesmu tekstu saturiskais dziļums, un to viņš jau vairākām savām programmām rod Viļa Plūdoņa, Kārļa Skalbes, Ērika Ādamsona, Kārļa Krūzas un vēl citu mūsu klasiķu dzejā.

"Es šoreiz sev pilnīgi nejauši atklāju Andreja Eglīša jaunības dzeju, kad viņš vēl nebija tik briesmīgi patriotiski noskaņots," norāda komponists. "Fantastiska mīlestības dzeja. Fantastiska!"

Dvēseliski dziļas un filozofiskas dziesmas programmā mīsies ar nebēdnīgām un humorīgām kompozīcijām. Dziedātājs Ingus Pētersons stāsta, ka šo jauno ciklu sajūt kā sev personiski ļoti tuvu un īpašu, esot sajūta, ka tas gluži kā norakstīts no viņa paša dzīves.

Kā roka ar cimdu, tā Ingus Pētersons raksturo klasiķu dzejas un Jāņa Lūsēna mūzikas sintēzi, esot arī brīnišķīgi apzināties izjūtu tuvību ar autoriem, kuru dzeja tapusi pirms gadsimta.

Pie klavierēm koncertos būs pats komponists Jānis Lūsēns, muzicēs arī čellists Ivars Bezorizvanovs, akordeonists Kaspars Gulbis, bundzinieks Harijs Gūtmanis un ģitārists Jānis Lūsēns juniors.

Programma „Romantika” pirmo reizi izskanēs 7.aprīlī – Jāņa Lūsēna dzimšanas dienā – Kuldīgas kultūras centrā, pēc tam sekos vēl septiņi koncerti dažādās Latvijas vietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti