Liepājnieki sākuši svinēt pilsētas 390.dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzejā jau apskatāma izstāde, kas atklāj pilsētas ģerboņa vēsturi. Savukārt 18.martā tiks sumināti Goda un Gada liepājnieki, bet nākamās nedēļas nogalē - 20.un 21.martā gaidāms vērienīgs koncertuzvedums „Es esmu Liepāja”, kas sola daudz emocionālu mirkļu katram, kas sirdī jūt Liepājas smaržu.

Jānis Strazds ir komponists koncertuzveduma „Es esmu Liepāja” radītajai himnai. Dziesmas tekstu autore ir Maija Kalniņa. Dziesmu izpilda liepājnieku zvaigžņu koris - Igo, Zigfrīds Muktupāvels, Emīls Balceris, Fēlikss Ķiģelis, Ivo Fomins un Andris Ērglis.

 „Mani iedvesmo un patīkami pārsteidzis tas, ka visi tie daudzie simti cilvēki, kas ir iesaistījušies, es te nerunāju tikai par mūziķiem, es runāju par fotogrāfiem, kas ir devuši savas Liepājas fotogrāfijas - paskatījušies uz Liepāju no neierasta skatu punkta, vai tie ir dzejnieki, kuri rakstījuši dzeju priekš koncertuzveduma jaundarbiem, vai tie ir videomākslinieki, kas veido projekcijas, vai tie ir scenogrāfijas cilvēki, sabiedrisko attiecību cilvēki un tā tālāk, ar kādu degsmi un atdevi viņi strādā vienam mērķim. Es jau redzu šī vērienīgā notikuma aprises, tas būs grandiozs pasākums, esmu gandarīts, ka man ir iespēja tajā piedalīties.” 

"Vieta, uz kuru, ja vajadzētu, es pārnāktu kājām," skan himnas vārdos.

Liepājnieki radījuši 10 jaunas dziesmas, bet uz skatuves kāps vairāk nekā 120 dažādi mākslinieki, gan mūziķi, gan tautas kolektīvi. Jaunu dziesmu koncertuzvedumam radījis vēl viens Liepājas mūziķis – Edijs Šnipke. 

Viņš ir iesaistīties arī Liepājas Ģitāristu Lielansamblī, kas radījis iespaidīgu skaņdarbu, kam ir tieša saistība ar „Liepājas metalurgu”: „Savienots no vairākiem atšķirīgiem skanējumiem, gan ritmiski, gan tonalitātēs.

Skaņdarbs būs ļoti industriāls, radot sajūtu, ka esi martenā vai velmētavā, tur ir sāpes.. Esmu priecīgs, ka vērēju būt klāt šajā „milzonīgajā” pasākumā. Ja nevarētu piedalīties, būtu skumjš.”

To, ka šis koncertuzvedums atšķirsies no iepriekšējiem, kurus Rietumu radio līdz šim organizējis pilsētas dzimšanas dienās, turklāt būs tehniski sarežģīts, uzsver arī pasākuma producents Mārtiņš Gineitis: „Tās nebūs vienkārši grupas vai solo partijas, mums pieslēdzas kori, Ģitāristu Lielansamblis, kur ir ģitāras un bungu seti, kas jāapskaņo.

Skaņu un tehniskie cilvēki saka, ka ir tikai vēl viens tik sarežģīts projekts - Dziesmu svētki, bet arī par to varētu diskutēt. Ir 150 skaņu kanāli, kas tiks ierakstīti, arī video versijā. Pēc tam domāsim, ko ar šo materiālu var darīt tālāk.”

Koncertuzveduma „Es esmu Liepāja” radošā dvēsele ir Maija Kalniņa. Viņa cēlusi gaismā pirms 10 gadiem rakstītus stāstus par dažādām Liepājas vietām. Maija šos stāstus atcerējusies laikā, kad Liepāja sāka uzdot jautājumus par savu identitāti – kas tad mēs īsti esam, roka pilsēta, festivālu vai kāda sporta pilsēta?

„Caur šīm vietām, neko neizskaistinot un nemēģinot patosā „piepacelt”, ir iekustināts radīšanas process,' saka Maija Kalniņa. Koncertuzvedumu „Es esmu Liepāja” rada lieli mākslinieki, tautas kolektīvi, sabiedrība, katrs jūtas piederīgs un ļaujas radošumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti