Kultūras ziņas

Cēsis - neoficiālā Latvijas kultūras galvaspilsēta

Kultūras ziņas

Paula Bankovska iedvesmas ekspedīcija Apē

Populārākā R. Paula dziesma Japānā

«Liepājas vasaru» atklās japāņu dziedātājas Tokiko Kato «Sakuras zars»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Festivālu "Liepājas vasara" 30. jūlijā plkst. 19 atklās japāņu dziedātājas Tokiko Kato un Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) koncerts "Sakuras zars" Liepājas Latviešu biedrības namā.

Šogad Tokiko Kato svin savas skatuves dzīves piecdesmito jubileju. Latvijā māksliniece viesojas trešo reizi. Pirmā bija tālajā 1968.gadā, kad Kato kundze apceļoja lielākās Padomju Savienības pilsētas. Dziedātāju vienmēr ir piesaistījusi Austrumeiropas kultūra, kuru viņa ir ieskandinājusi savu koncertu programmās. Tajās vienmēr iekļauta arī Raimonda Paula dziesma, ar kuru pirms 30 gadiem dziedātāja apbūra savus tautiešus un kas joprojām ir populāra Japānā. Tiesa gan, versijā, kādu padomju gados to izpildīja Alla Pugačova.

„Par to, ka šī dziesma nāk no Baltijas, uzzināju 1991.gadā, kad Raimonds Pauls viesojās Japānā," stāsta dziedātāja. "Kādā pieņemšanā man izdevās aprunāties ar komponistu un uzzināt, ka oriģinālversijā dziesma ir “Dāvāja Māriņa”. Kopš tā laika saviem klausītājiem vienmēr stāstu, ka šī dziesma nāk no Latvijas, bet koncertos dziedu tādu kā salikumu no ''Miljons rozēm'' un ''Dāvāja Māriņa''.''

Dziedātāja stāsta, ka Liepāja un Liepājas Simfoniskais orķestris nav izvēlēti nejauši. Par mūsu vēju pilsētu viņa bija dzirdējusi jau iepriekš, bet sadarbība ar orķestri ir izrādījusies produktīva jau Japānā. Turklāt dziedātāja grasās papildināt repertuāru ar latviešu autoru dziesmām.

"Vieni no tiem tātad ir "Sound Poets", ar kuriem pirmo reizi tikos šī gada janvārī,"  turpina Tokiko Kato. "Šajā koncertā būs iekļauta arī Liepājas dziesma “Pilsēta, kurā piedzimst vējš”. Tā kā neesmu klasiskās mūzikas, bet vairāk popa un roka dziedātāja, tad sarunā ar Liepājas Simfonisko orķestri noskaidrojās, ka viņiem arī patīk uzspēlēt šo to ātrāku, ritmiskāku. Un Liepājas koncertā būs viena japāņu roka dziesma."

Dziedātājai pa pēdām no Japānas ir ieradušies vairāk nekā 60 viņas fani. Pirms koncerta viņi izmantoja laiku, lai aplūkotu un, protams, pafotografētu Vecrīgu.

"Mēs ļoti novērtējam to, ka dziedātāja vienmēr iestājas par mieru, mīlestību un neatkarību. Un manuprāt, viena no ziņām, kuru Kato vēlas pateikt arī Latvijas publikai, ir tā, ka viņa novērtē Latvijas garo neatkarības atgūšanas ceļu," skaidro Tokiko Kato daiļrades pielūdzējs.

Tokiko Kato un LSO koncerts “Sakuras zars” 30.jūlijā ieskandinās festivālu “Liepājas vasara”, kas ilgs līdz pat 27.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti