«Liepājas vasaras» pirmajā koncertā - Bēthovens, Grīgs, Buravickis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šodien Liepājas koncertzālē sāksies akadēmiskās mūzikas festivāls „Liepājas vasara”, kas turpināsies līdz pat 15. augustam. Festivālu rīko Liepājas Simfoniskais orķestris. Šogad tā ietvaros klausītājiem tiek piedāvāti trīs simfoniskās mūzikas un divi kamermūzikas koncerti. Šajā vakarā līdzās klasiskās mūzikas pērlēm būs arī pirmatskaņojums – Vienpadsmito Liepājas koncertu balsij un orķestrim radījis komponists Platons Buravickis.

''Liepājas vasaras'' pirmajā koncertā - Bēthovens, Grīgs, Buravickis
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Edvarda Grīga Pirmā orķestra svīta „Pērs Gints” op.46 un Ludviga van Bēthovena Sestā simfonija Famažorā op. 68 („Pastorālā”) ir tie klasiskās mūzikas skaņdarbi, kas šajā vakarā ieskandinās akadēmiskās mūzikas festivāla „Liepājas vasara” pirmo koncertu. Diriģents Atvars Lakstīgala atklāj, cik ļoti šīs mūzikas pērles piestāv vasaras festivālam:

„Tā ir zināma mūzika. Bēthovens burtiski glezno dabu un sadzīvi, mēs dzirdēsim senās un lauku dejas, to, kā nodārd pērkons vai kā smaržo gaiss pēc pērkona. Festivālam piestāv šī mūzika.”

Kā kontrasts dabas sajūtām un romantismam mūzikā festivālā izskanēs 11. Liepājas koncerts balsij un orķestrim. Komponists Platons Buravickis to nodēvējis par sacensību starp dzīvo un mehānisko pasauli.

Cilvēka balss kontrastē ar robusto instrumentu spēli. Komponists atklāj, ka pasaulē nav daudz šādu koncertu, kas rakstīti balsij un orķestrim:.

„Šeit ir sacensības ir divos līmeņos - starp orķestri un solistu, starp cilvēku un instrumentu. Virsideja ir cīņa starp dzīvo un mehānisko, dzīvo dabu un dvēselisko sākumu. Dažreiz viņi viens otram palīdz, kad solists papildina orķestri, un otrādi - reizēm solists iegrimst mašinērijā, bet beidzot dzīvais sākums uzvar.''

Koncertu izdziedās Julianna Bavarska. Komponists uzsver, ka bijušas grūtības atrast solistu, kurš varētu izdziedāt viņa radīto mūziku, jo tas ir grūti.

Diriģents Atvars Lakstīgala spriež, ka Liepājai radītais Platona Buravicka koncerts klausītājus aicinās domāt par vērtībām:

„Tā ir sacensība, kas arī mūsdienās ir kļuvusi par realitāti, - uzvarēs cilvēciskais vai augstās tehnoloģijas. Aizmirstam par cilvēciskām vērtībām, pastāv robustums. Šis darbs liks aizdomāties.”

Festivāla „Liepājas vasara” koncerti turpināsies līdz augusta vidum. Noslēguma koncertā kopā ar Eiropas Savienības Jauniešu orķestri uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves debitēs pasaulslavenā latviešu vijolniece Baiba Skride.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti