Miša Maiskis, Vestards Šimkus un Guntis Kuzma – Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla zvaigznes šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Miša Maiskis, “Sinfonietta Rīga” un Guntis Kuzma, Vestards Šimkus un Liepājas Simfoniskais orķestris – mūziķi, kurus šogad pulcē Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls. Festivāls norisināsies no 9. līdz 16. martam.

Vēl pirms festivāla koncertu nedēļas to ievadīs Jāņa Vecbrāļa fotogrāfiju izstādes "Zvaigznes dzintarā” atklāšana 5. martā.

"Tur mūzika staros no katras fotogrāfijas. Jānis Vecbrālis jau astoto gadu strādā ar mums un iemūžina skaņas fotogrāfijās. Viņa kolekcija ir milzīga. Kad skatījāmies, kas varētu būt šīs izstādes darbu vadmotīvs, ieraudzījām, ka pēdējo trīs gadu, kas iezīmē festivāla paplašināšanos no pianisma festivāla un tieši "Lielajā dzintarā”, mantojums ir varens, [redzējām] meistarus, kas bijuši,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” atzīst Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) valdes loceklis Uldis Lipskis.

Lipskis vērtē, ka šajā formātā – kā Liepājas zvaigžņu festivāls, kurā aicina uzstāties dažādus mūziķus, ne tikai pianistus – festivāls ir ļoti dzīvotspējīgs. Viņš arī norāda, ka

festivāla programma veidojas, "kā no strautiņiem satekot, ne pie rakstāmgalda konstruējot”.

Festivāla atklāšanas koncertā 9. martā muzicēs čellists Miša Maiskis kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā. "Pēkšņi radās iespēja sadarboties ar Mišu Maiski, kas "Lielajā dzintarā" nav spēlējis,” atklāj Lipskis.

Miša Maiskis kopā ar orķestri šajā koncertā atskaņos Otorīno Respīgi Adagio ar variācijām čellam un orķestrim un Pētera Čaikovska Variācijas par rokoko tēmu čellam un orķestri, programmā iekļauta arī Pētera Čaikovska Pirmā simfonija " Ziemas sapņi”.

"Šogad maz pianistu,” raksturojot festivāla programmu, atzīst Lipskis.

Klavieres ieskanēsies festivāla džeza mūzikas programmā 10. martā, kad "Liepājas dzintarā” muzicēs džeza trio no Dānijas "3 x Hess”, kurā spēlē trīs brāļi.

"Klasisks džeza trio – klavieres, sitaminstrumenti, kontrabass; skandināvu elpu, pašironiju viscauri jūt,” atzīst Lipskis.

Vēl pianistus šajā festivālā pārstāvēs Vestards Šimkus, tiesa, viņa koncerts 15. martā ir jau izpārdots. Viņš muzicēs "Lielā dzintara” Mazajā zālē, kur publika ļoti tuvu nonāk mūziķim un niansēti var uztvert viņa spēli.

Festivāla viesi šogad būs valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga”  kopā ar solistu Gunti Kuzmu (klarnete) un diriģentu Normundu Šnē. Viņi Liepājā muzicēs 14. martā.

"Raugos uz šo orķestri kā orķestra spēles kvalitātes līderi Baltijas valstīs. Tādā orķestra spēles izkoptības un tehniskās varēšanas, tīrības ziņā. Daudzi mūsu mūziķi sapņo spēlēt "Sinfonietta Rīga”,” bilst Lipskis.

Viņš norāda, ka šajā programmā zvaigžņu termins ir daudznozīmīgs.

Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla noslēgumā 16. martā skanēs Eduarda Elgāra oratorija "Gerontija sapnis”, to atskaņot piedāvājis uzaicinātais diriģents Risto Josts (Igaunija), kuru savukārt muzicēt ar Liepājas Simfoniskā orķestra vadību mudinājuši vairāki mūziķi. Oratorijas atskaņojumā piedalīsies solisti Rihards Mačanovskis (basbaritons, Latvija), Tūri Dede (mecosoprāns, Igaunija), Marks Vilde (tenors, Skotija), kā arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Liepājas Simfoniskais orķestris.

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls šogad norisināsies jau 27. reizi. Savulaik to kā Starptautisko pianisma zvaigžņu festivālu 1993. gadā aizsāka Liepājas Simfoniskā orķestra bijušais mākslinieciskais vadītājs Imants Resnis. Kopš 2016. gada, kad Liepājas Simfoniskais orķestris iemājoja koncertzālē "Lielais dzintars", festivāls pārdzimis plašākā formātā, piesaistot ne tikai pianistus, bet arī izcilus dziedātājus, izcilus citu instrumentu virtuozus, un kļuvis vēl saistošāks publikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti