Labrīt

KNAB soda Radio valdes locekli Tukišu par sadarbību ar dzīvesbiedra uzņēmumu

Labrīt

Kijevas un Zaporižjas AES pilsētas iedzīvotāji stāsta par ikdienu kara apstākļos

Sākas Zvaigžņu festivāls Liepājā, uzstāsies krievu pianists un ukraiņu soliste

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls piedzīvojis izmaiņas Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

4. martā koncertzālē "Lielais dzintars" sāksies Zvaigžņu festivāls. Liepājas simfoniskais orķestris šo tradīciju turpina jau 30. gadu. Jubilejas koncertus aizēno kara notikumi Ukrainā, tāpēc nācies arī pārplānot koncertu programmu. Ņemot vērā esošo situāciju, Putina režīmam lojālā Krievijas operdziedātāja Hibla Gerzmava Liepājā neuzstāsies. Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, viņas vietā orķestris uzaicinājis operdziedātāju no Ukrainas Ludmilu Monastirsku. Koncertā uzstāsies arī krievu izcelsmes pianists Aleksandrs Meļņikovs, kurš nosoda karu Ukrainā un jūtas par to līdzvainīgs. 

Kaut arī pasauli aizēno notikumi Ukrainā, mūzikai šajās dienās ir jāskan, par to pārliecību pauž Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis. Festivālā gaidāmi vairāki pirmatskaņojumi un īpašs solās būt atklāšanas koncerts.

"Viena no tādām lielajām festivāla virsotnēm – mēs piedzīvosim izcilu latviešu komponistu pirmatskaņojumus. Jau pirmajā vakarā skanēs Artura Maskata koncerts, esmu pārliecināts, ka tas būs pirmais šāds koncerts uz zemeslodes tādam sastāvam kā ērģeles, klavieres un flauta ar orķestri, kas ir rakstīts īpaši izciliem mūziķiem – Ivetai Apkalnei, Reinim Zariņam, Ditai Krenbergai," atklāj Lipskis.

Festivāla programmu gan nācies pārplānot, jo notikumi Ukrainā izgaismoja krievu solistes uzskatus. Lipskis stāsta: "Mūsu sākotnējā iecere bija sadarbībā ar fondu "Uniting History" redzēt uz mūsu skatuves un muzicēt ar izcilu krievu soprānu, bet šie pēdējie notikumi mums rādīja, ka mēs nevaram atļauties Hiblu Gerzmavu, mēs nedrīkstam atļauties šādu māksliniecisko baudījumu. Viņa ir pietuvināta Kremļa galmam, viņa bija viena no tām prominentām personām, kura parakstījās par atbalstu Krimas aneksijai, līdz ar to bija pilnīgi skaidrs, ka mēs par šādu sadarbību varam aizmirst."

Mērķtiecīgi meklēta ukraiņu soliste, un tas arī izdevies. "Mums atsaucās šobrīd pasaulē vispieprasītākā ukraiņu dziedātāja, soprāns Ludmila Monastirska. Viņa noslēguma koncertā atskaņos Rietumeiropas komponistu operas ārijas. No mūsu puses solidaritātes žests – atbalstīt ukraiņu tautu. Varētu šķist, ka šis festivāls ir dzīres mēra laikā, bet tas ir ļoti nepieciešams mūsu līdzcilvēkiem, mūsu publikai. Gūt garīgu stiprinājumu, mieru un paļāvību. Festivāls ir īstā laikā un vietā." 

Zvaigžņu festivālā tradicionāli klausītājiem iecerēts klaviermūzikas vakars. No Vācijas uz Liepāju ieradīsies krievu izcelsmes pianists Aleksandrs Meļņikovs, kurš publiski jau paudis nosodījumu karam Ukrainā; dienā, kad sākās karš, viņš Vācijā atvainojies klausītājiem, jo nav varējis uzstāties:

"Es uzņemos savu līdzatbildību par šo traģēdiju. Kaut arī es ilgi nedzīvoju vairs Krievijā un neesmu balsojis par Putinu un viņa partiju, tomēr ne es, ne mani tautieši nav izdarījuši pietiekami daudz, lai to apturētu, tāpēc es uzskatu, ka tā ir mūsu kolektīvā vaina.

Runājot par Baltijas valstīm, man vienmēr ir bijusi vainas sajūta, tur braucot, tagad būs vēl vairāk. Es brīnīšos, ja publika vēlēsies klausīties."

Mūziķis pats ir iesaistījies palīdzēt bēgļiem no Ukrainas, atvēlot viņiem savu dzīves vietu, taču viņu uztrauc rūgtums, kas saglabāsies krievu cilvēkos: "Viena no manām emocijām ir rūgtums par normāliem krievu cilvēkiem. Kaut arī šim visam būs kāds labs iznākums, kaut gan tāds vispār nav iespējams... šim stāstam nav labs iznākums: vai nu būs slikts, vai vēl sliktāks, cits tur nebūs.

Ja kaut kas vēl paliks, tad tas būs zīmogs pār manu valsti gadsimtu garumā, tāpat kā tas ir noticis ar Vāciju, kura ir atvainojusies, bet fakts paliek.

Jebkuram normālam cilvēkam šī sajūta paliks, jo mēs esam par to atbildīgi, tur nevar nevienu vainot."

Neraugoties uz mūziķa bažām, Liepājā ir gaidīts viņa solo koncerts. Pasaulē augstu vērtētā krievu pianista Aleksandra Meļņikova sniegumā koncertzālē "Lielais dzintars" 6. martā skanēs franču komponistu mūzika. Koncerti Liepājā turpināsies līdz 12. martam. Vienlaikus gaidāms kāds jaunums – koncertzāle "Lielais dzintars" raidīs atklāšanas koncertu digitālā platformā, kas ļaus klausītājiem, neatkarīgi no atrašanās vietas, klausīties un skatīties koncertus ierakstos un tiešsaistē arī turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti