Kultūras rondo

Laikmetīgās mākslas procesi Atmodas laikā. Helēnas Heinrihsones un Augustes Petres skats

Kultūras rondo

Lielā mūzikas balva: nominanti kategorijā "Par izcilu interpretāciju"

Liepājā pirmatskaņos Kārļa Vanaga Trīskāršo koncertu "Trio Colossus"

Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla noslēgumā kopā muzicēs simfoniskais orķestris, bigbends un džeza trio

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Simfodžezs, trīskāršo koncertu sezona, izcili mūziķi – tie ir pāris atslēgas vārdi, kas sasaistāmi ar Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla noslēguma koncertu 11. martā. Uz šo un citiem festivāla notikumiem jau 31. reizi klausītājus aicina Liepājas Simfoniskais orķestris. 

"Simfodžeza koncerts – mans sens sapnis," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atklājas Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma. Viņa senajam sapnim jo drīzs gaidāms piepildījums – Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla noslēgumā skanēs simfodžeza programma, un tajā arīdzan pirmatskaņojums skaņraža, mūziķa un Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga Trīskāršajam koncertam "Trio Colossus". Solistu trio, ar tenorsaksofonu, ir pats autors, basists Edvīns Ozols un sitaminstrumentālists Artis Orubs. "Tas ir klasisks džeza sastāvs, kurš arī bez orķestra daudz muzicē, bet man likās ļoti interesanti uzaicināt un paskatīties, kas no tā iznāk, kad to saliek kopā ar lielu simfonisko koncertu," papildina Kuzma. "Īstenībā šajā reizē ir ne tikai simfoniskais sastāvs, bet arī bigbends, jo Liepājas Simfoniskais orķestris uz skatuves kāps kopā ar Latvijas Radio bigbendu." 

Komponēšana simfoniskajam orķestrim un bigbendam, kam priekšā vēl klasiskais džeza trio, Kārlim Vanagam nesusi radoša gandarījuma sajūtu. Plašo sastāvu skaņradis nebūt nesaskatīja kā apgrūtinājumu vai tehnisku izaicinājumu. 

"Tas ir kā mazam bērnam pilna istaba ar daudz, daudz mantām – tu vari spēlēties un likt tās kopā, kā viens sirds kāro. Šinī gadījumā tā ir spēlēšanās ar tembrālajām krāsām, ar tekstūrām, ar iespējām. 

Es noteikti šo procesu ļoti, ļoti izbaudīju," viņš uzsver. "Man tas ir ļoti liels notikums. Priekš manis tā nav ikdiena – rakstīt mūziku tik izvērstam sastāvam."

Jaundarbā, protams, būs klātesošs džeza mūzikā tik būtiskais elements – improvizācija. "Kaut kas ir konkrēti uzrakstīts, kas jānospēlē, un tad ir radošā brīvība, kur katrs no trim solistiem var izpausties," paskaidro Vanags. Skaņdarba tapšanu iedvesmojis leģendārā džeza saksofonista Sonnija Rolinsa albums "Saxophone Colossus", kas ir viens no visu laiku nozīmīgākajiem džeza mūzikas albumiem.

Starp citu, šī sezona Liepājas Simfoniskajam orķestrim esot sanākusi par trīskāršo koncertu sezonu, jo tā iesākās ar grandiozo Artura Maskata Trīskāršo koncertu "Bērnības taureņu dejas" un turpinās ar Kārļa Vanaga "Trio Colossus", atzīmē orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs. 

Tiktāl par Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla noslēguma koncerta pirmo pusi. "Otrajā daļā būs fantastisks soulmūzikas, džeza mūzikas dziedātājs Ola Onabule," stāsta Guntis Kuzma. "Jaunās aranžijās mēs atskaņosim lielu daļu no viņa pēdējā albuma "Point Less"." Londonā dzimušais un Nigērijā skolotais Onabule džeza mūzikas mīļotājiem Latvijā ir labi pazīstams, taču šī būs pirmā reize, kad samtainās balss īpašnieks dziedās Liepājā.

Līdz festivāla noslēguma koncertam iecerēti vēl trīs citi. 2. martā Rīgas kamerkoris "Ave Sol" jaunās kordiriģentu paaudzes pārstāvja un Dziesmusvētku virsdiriģenta Jurģa Cābuļa vadībā atskaņos latviešu kormūzikas meistaru dziesmas. 4. martā trombonists, diriģents un komponists Kristians Lindbergs klausītājiem atklās visas savas šķautnes. Viņš spēlēs solo pats savā trombonkoncertā "Black Hawk Eagle", kā arī diriģēs Mečislava Veinberga un Žana Sibēliusa lieldarbus. 10. martā Fēliksa Blūmenfelda un Aleksandra Skrjabina mūziku interpretēs Vestards Šimkus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti