Dienas ziņas

Apkures sezona sākas ar augstākām malkas cenām

Dienas ziņas

Brīvas vietas Rīgas bērnudārzos

Liepājas simfoniskais orķestris sāk jauno sezonu

Liepājas Simfoniskajā orķestrī šosezon – akcents uz Latvijas mūziķiem un komponistiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar izcilās latviešu vijolnieces Paulas Šūmanes solo priekšnesumu atklāta Baltijā vecākā orķestra – Liepājas Simfoniskā orķestra 141. koncertsezona. Lai gan orķestris pirmo pusgadu beidzis ar aptuveni 22 tūkstošu eiro peļņu un ir gatavs plāns arī nākamajam gadam, kolektīvs to sagaida ar zināmām bažām. Savas korekcijas var ieviest Covid-19 pandēmija, kas var ietekmēt arī finansiālo situāciju.

Tuvākajās nedēļās orķestris kopā ar pianistu Vestardu Šimku izpildīs paša mākslinieka sacerēto mūziku. Tāpat tiks demonstrēti vairāki latviešu komponistu mūzikas pirmatskaņojumi, un, kā jau ierasts, pēc publikas pieprasījuma orķestris izpildīs simfoniskās mūzikas klasiķu darbus.

Liepājas Simfoniskā orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis pastāstīja: “Tas, ko jaunu mēs gribētu ieviest – ja mēs līdz šim digitālo koncertu sēriju “Simfonija tuvāk” koncentrējām uz pasaules visslavenākajām simfonijām, tad mēs gatavojamies atvērt Latvijas komponistu līniju.’’

Tas ir arī orķestra stratēģisks lēmums – šogad vairāk koncentrēties uz Latvijas pašmāju koncertūrēm, kā arī uz vietējo mūziķu piesaisti konkrētiem koncertiem, ņemot vērā neziņu par Covid-19 epidemioloģisko situāciju. Jau pagājušajā sezonā nācās saskarties ar gadījumiem, kad atsevišķi mākslinieki netiek uz koncertu Liepājā, jo viņu valdība aizliedz izbraukt no valsts.

“Ieņēmumos ļoti lielu robu izcirta tas, ka mēs nevarējām pārdot biļetes, pēc ierobežojumu samazināšanas kopējais apmeklējums saruka visā Latvijā. Mēs esam valsts orķestris, mūs atbalsta Kultūras ministrija, šis Covid-19 atbalsts bija plānots pavasarī, atnāca augustā, bet tas izlīdzina mūsu situāciju, mēs šo gadu nobeigsim, izpildot savus plānus, bet, kā būs tālāk – skatīsimies,” skaidroja Lipskis.

Lielākā daļa simfoniskā orķestra darbinieku ir vakcinējušies pret Covid-19. Pēc kolektīva vadības teiktā, daži vēl nogaida, kad to ļaus darīt ārsts.

Paši orķestranti stāsta, ka mēģinājumu process šobrīd, salīdzinot ar pavasari, ir kā diena pret nakti.

"Īsti nezinājām, kā rīkoties, bet tad veiksmīgi atradām dažādus attālinātos veidus, kā nonākt pie skatītājiem, līdz ar to mirkli darbs atsākās, varētu teikt, gandrīz tādā pašā intensitātē kā katrā koncertsezonā. Protams, patīkami ir, ka zālē tomēr ir cilvēki, atgriezeniskā saite, enerģijas apmaiņa,” atzina orķestra klarnešu grupas koncertmeistars Kārlis Catlaks.

Enerģijas apmaiņu Liepājas Simfoniskā orķestra koncertos tāpat kā koncertzāles “Lielais dzintars’’ rīkotajos pasākumos un Liepājas teātra izrādēs var izjust tikai iedzīvotāji, kuri ir pārslimojuši vai vakcinējušies pret Covid-19. Tas darīts, lai vakcinētiem skatītājiem koncerts nebūtu jābauda maskās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti