Kultūras ziņas

Kas ir kino kritika?

Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Haidns, Mocarts, Bēthovens Latvijas provincē

Liepājas Simfoniskais orķestris un Vestards Šimkus Talsos sāk Latvijas turneju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar koncertu Talsu tautas namā nelielu Latvijas turneju sāk Liepājas Simfoniskais orķestris un pianists Vestards Šimkus, līdzi ņemot klasiķu – Haidna un Mocarta pirmos klavierkoncertus un Bēthovena pirmo simfoniju.

Mūziķi piestās arī vairākās mazpilsētās, kur klasiskās mūzikas koncerti ir samērā reta parādība, un, pēc Vestarda teiktā, iespējams, tieši tāpēc klausītāju mīlestība ir pat izteiktāka nekā dažkārt lielpilsētā.

Īsi pirms koncertturnejas sākuma Vestards Šimkus un Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā aizvadīja mēģinājumu Liepājas latviešu biedrības namā.

Koncerta programmā iekļautie Vīnes klasiķu – Mocarta, Haidna un Bēthovena radītie pirmie meistardarbi šovasar jau tika spēlēti Rundāles pilī koncertā "Ģēnija jaunība". Koncerts izdevies pārāk skaists, lai to atstātu bez turpinājuma, tāpēc tagad

šī programma skanēs arī Talsos, Ogrē, Aucē un vēl dažās Latvijas pilsētās.

"Tas ir dabiski, ka mēs braucam pa visu Latviju, nevis koncertējam tikai Liepājā. Mūs uztur visa Latvija, mēs esam valsts simfoniskais orķestris, tāpēc valsts iedzīvotāji pelnījuši, ka mēs pie viņiem šad un tad aizbraucam," stāsta diriģents Atvars Lakstīgala.

"Es esmu pamanījis izteikti jūtamu klausītāju mīlestību, kad spēlējam tieši mazpilsētās. Tā ir tik neviltoti sirsnīga, ka man ir liela atbildība to nepievilt, tāpēc spēlēšu uz visiem simt," sola Vestards Šimkus.

Haidna un Mocarta pirmie klavierkoncerti šoreiz skanēs ar paša Vestarda komponētām un izpildītām kadencēm  jeb solo posmiem bez orķestra pavadījuma. Abi klasiķi atstājuši norādes, ka kadencēm ir jābūt, taču to komponēšanu atstājuši izpildītāju ziņā.

"Manā gadījumā tās nebūs gluži kadences Haidna un Mocarta stilā, bet tas būs 21. gadsimtā dzīvojoša mūziķa skatījums uz Haidna un Mocarta mūzikas elementiem," darbus raksturo Šimkus.

Ar Liepājas Simfonisko orķestri Vestardam Šimkum izveidojusies jau vairākus gadus ilga sadarbība, un pianists stāsta, ka orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu izjūt kā savus domubiedrus mūzikā, ar kuriem kopā spēlēšana esot priekpilns process. Šo prieku noteikti sajutīšot arī klausītāji, jo jaunajā koncertprogrammā pat parasti drūmais Bēthovens parādīts neierasti gaišs un viegls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti