Liepājas Simfoniskais orķestris strādā pie jauniem Fridriha Bruka ierakstiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 26. līdz 29. martam Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) kopā ar saksofonistu Arvīdu Kazlausku diriģenta Māra Kupča vadībā strādā pie jauniem Fridriha Bruka ierakstiem, ko orķestrim pasūtījusi izdevniecība „Toccata Classics”.

Britu izdevniecības paspārnē jau 2018. gadā ir izdots kritiķu atzinīgi novērtēts Bruka simfoniju (nr.17 “Joy of Life” un nr.18 “Daugavpils”) ieraksts, ko Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar solistēm – pianisti Gertrudu Jerjomenko un koklētāju Andu Eglīti ieskaņoja tieši diriģenta Māra Kupča vadībā.

2018.gadā izdoto Bruka simfoniju CD vāciņā
2018.gadā izdoto Bruka simfoniju CD vāciņā

Daudzo atzinīgo kritiku un vērtējumu vidū īpaši jāatzīmē ievērojamā un stingrā britu mūzikas kritiķa Normana Lebrehta vērtējums: “Šis vērtīgais ieraksts, kuru ar apbrīnojamu prasmi ieskaņojis LSO un diriģents Māris Kupčs, ir pelnījis plašu pasaules uzmanību.”

Šoreiz LSO ieskaņo komponista simfonijas nr.19 „Tunes from Ghettoes” orķestrim un baritona saksofonam un nr.21 „Presentiment”, kas tāpat kā iepriekšējās ieskaņotas tiks pirmo reizi.

“19.simfonijas apakšvirsraksts ir “Geto dziesmas”, kas sasaucas ar Bruka daiļradei ļoti raksturīgo holokausta tēmu. Komponists uzskata, ka šajos laikos, kad Eiropā atkal virsroku ņem antisemītisms, par to ir jārunā, lai vēsture neatkārtotos. Simfonijā skarbajai realitātei pretī stāv dziesmas ar gaišu skanējumu. Savukārt 21. simfonija komponistam ir ļoti personīga un arī raksturīga. Tās nosaukums ir “Priekšnojautas” – par to, kas būs, par sadursmi ar sistēmu, par to, kā tas var neatgriezeniski ietekmēt cilvēku. Starp citu, Fridrihs Bruks ir viens no savulaik aizliegtajiem komponistiem,” stāsta diriģents Māris Kupčs.

80 gadus vecais ebreju izcelsmes komponists Fridrihs Bruks ir spilgta personība, kura nozīmīgā un ļoti savdabīgā simfoniskā daiļrade, īpaši pēdējos gados, ir pievērsusi pasaulē atzītu mūzikas kritiķu un publikas  uzmanību. Viņa saknes ir rodamas Latvijā, Daugavpilī, no kuras 1915. gadā ar cariskās Krievijas lēmumu līdz ar daudzām citām ebreju ģimenēm izsūtīja arī Bruka tēva ģimeni. Lai arī dzimis Ukrainā un šobrīd jau 40 gadus dzīvo Somijā, komponists tomēr izjūt savas dzimtas seno piederību Latvijai un pauž ilgas un sajūsmu par mūsu valsti, par ko liecina kaut vai viņa 18. simfonija, kas veltīta Daugavpilij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti