Liepājas Simfoniskais orķestris jauno gadu sāks uz džeza nots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” Ravela, Gēršvina un Rimska-Korsakova mūzikā 17. janvārī Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) tiksies ar diriģentu Mārtiņu Ozoliņu. Koncerta īpašā viešņa būs viena no pieprasītākajām latviešu pianistēm – Agnese Egliņa, medijus informē LSO pārstāvji.

Latvijas Nacionālās operas orķestra galvenā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā Liepājas Simfoniskais orķestris atskaņos Morisa Ravela Spāņu rapsodiju un Nikolaja Rimska-Korsakova “Šeherezādi”. Savukārt spožā pianiste Agnese Egliņa izspēlēs pasaulslaveno Džordža Gēršvina Rapsodiju blūza stilā.

“Vienā vakarā mums visiem būs iespēja pabūt gan Spānijā un Amerikā, gan izbaudīt arī Austrumu kultūras trauslumu un varenību,”

par koncerta programmu stāsta Mārtiņš Ozoliņš, ”Gēršvina Rapsodiju esmu atskaņojis vairākkārt, un man ir veicies katru reizi to atskaņot ar citu solistu, kur katrs no viņiem ienes jaunas krāsas un vēstījumus. Šoreiz priecājos par gaidāmo sadarbību ar Agnesi Egliņu. Kas attiecas uz Ravela Spāņu rapsodiju – tā ir liels izaicinājums orķestrim. Turklāt man pašam būs interesanti spēlēt divas rapsodijas vienā vakarā. Savukārt Rimska-Korsakova “Šeherezade” ir man īpaši tuvs skaņdarbs, ko ļoti gribu dzirdēt Liepājas koncertzāles brīnišķīgajā akustikā.”

Mārtiņš Ozoliņš
Mārtiņš Ozoliņš

Viens no Amerikas slavenākajiem un pieprasītākajiem komponistiem – Džordžs Gēršvins Rapsodiju blūza stilā sarakstīja 1924. gadā, un tas ir skaņdarbs, kas komponistu savulaik iecēla jauno talantu zvaigznājā, no kura turpinājās aizvien veiksmīgāka un spožāka muzikālā karjera.

Koncerta organizatori norāda:

“Ietekmes no klasiskās un džeza mūzikas šajā darbā mijas un spoguļojas raibā, kontrastējošā un dinamiskā tēmu virpulī.”

Gēršvina Rapsodiju pēc pirmatskaņojuma novērtējuši pat tie kritiķi, kuri uz džeza mūziku raudzījās vīpsnājoši. Gēršvins bija izdarījis kaut ko nebijušu – viņš bija savienojis džezu un klasisko mūziku vienā skaņdarbā. Gēršvins pavēra ceļu džezam uz koncertzālēm. Desmit gadu laikā kopš Rapsodijas blūza stilā sarakstīšanas Gēršvins saņēmis ceturtdaļmiljonu dolāru tikai par šī darba atskaņojumiem, ierakstiem un īres maksājumiem.

Pianiste Agnese Egliņa tikšanos ar Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu gaida ar nepacietību: “Gēršvina Rapsodija blūza stilā man ir viens no mīļākajiem opusiem. Tā ir mūzika, kas ir dzīvespriecīga, vitāla un enerģiska. Un tie ir īsti svētki, kad to izdodas atskaņot ar brīnišķīgiem mūziķiem izcilā koncertzālē!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti