Liepājas Simfoniskais orķestris ierakstījis albumu ar Jura Karlsona mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā, piedaloties arī dziedātājam Daumantam Kalniņam, ierakstījis Jura Karlsona mūziku albumā "Dzīves un nāves dejas". Ieraksts tapis koncertzālē "Lielais dzintars". Izdevējs – nacionālā ierakstu kompānija "Skani". Albums tiks prezentēts 10. martā, pulksten 15 Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" 2. stāva kafejnīcā, informēja izdevēji.

"Kopskatu varētu riskēt iezīmēt ar mēreni moderns: bez galējībām, taču trendā, nekrītot laukā no latviešu mūzikas paradigmas, bet iezīmējot savu vārdu un burtu. Šajā albumā iekļautos atšķirīgos skaņdarbus vieno kopēja īpašība: tie saistīti ar skatuvi, ar teātri, tātad citu – vēstošu mākslu," albuma anotācijā raksta muzikologs Jānis Torgāns.

Albumā iekļauti tādi komponista opusi kā 2008. gadā radītais "El Cid. Dzīves un nāves dejas". Guntis Kuzma kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri to atskaņoja sezonas atklāšanas koncertā, kur pirmo reizi stājās šī orķestra priekšā kā galvenais diriģents. 

Ierakstīta ir arī svīta Karlsona 2017. gadā tapušajam baletam "Antonija #Silmači", kas opernamā uzvests 2018. gadā. Balets veidots, iedvesmojoties no Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos". Nepārtrauktā simfoniskā attīstībā svītā ir sakārtoti fragmenti no baleta abiem cēlieniem. Gunta Kuzmas vadībā Liepājas Simfoniskais orķestris šo svītu pirmatskaņoja 2020. gada oktobrī Liepājā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt trešais albumā iekļautais opuss ir 2015. gadā komponētās "Jāzepa vīzijas", kur dzirdama arī Daumanta Kalniņa balss. "Jāzepa vīzijas" ir retrospekcija 1981. gada Arnolda Liniņa režisētajai teātra izrādei "Jāzeps un viņa brāļi".

"Juris Karlsons ir plašas amplitūdas mūziķis un kultūras darbinieks. Vispirmām kārtām jau dinamisks, daudzveidīgs un ražīgs komponists visdažādākajos žanros. Taču arī pedagogs un savulaik arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, kā arī Latvijas Komponistu savienības priekšsēdētājs," norādīja izdevēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti