Liepājas Simfoniskais orķestris iebilst pret izdienas pensiju vecuma paaugstināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) nosūtījis atklāto vēstuli labklājības ministrei Ilzei Viņķelei ar lūgumu, veicot izdienas pensiju nosacījumu maiņu, ņemt vērā mūziķu dramatisko situāciju Latvijā. Orķestris pauž bažas, ka iespējamās izmaiņas pasliktinās profesionālo mūziķu darba apstākļus un arī mazinās orķestra kopējā skanējuma kvalitāti.

LSO vadība stāsta, ka vairāki orķestra mūziķi jau pārsnieguši 40 gadu vecumu un tiem konstatētas dažādas profesionālas saslimšanas. Vēstulē Labklājības ministrijai orķestra kolektīvs norāda, ka iespēja mūziķim doties izdienas pensijā pēc 25 nostrādātiem gadiem orķestrī ir taisnīga un ļauj orķestriem laikus atjaunot māksliniecisko sastāvu, tāpēc Labklājības ministrijas plānotās izmaiņas nebūtu pieļaujamas.

“Mēs te piedzīvojam daudzas klusas traģēdijas, kad cilvēks, kuram tuvojas 50 gadu vecums, apzinīgi veic savus pienākumus, bet jaunie var labāk par viņu. Viņam katra diena orķestrī sagādā ciešanas. Cilvēks mēģina turēt līdzi, bet reakcija palēninās. Ne visiem, bet daļai. Atņemot šo cerību laikus aiziet pensijā, gaidīt, kad tevi izmet kā suni, tad drīz būs tā, ka Latvijas dzimšanas dienas koncertā spēlēs vjetnamieši, poļi, čehi,” saka LSO direktors Uldis Lipskis.

Jāpiebilst, ka LSO nav vienīgais kultūras darbinieku kolektīvs, kas paudis iebildumus pret plānotajām izmaiņām. Labklājības ministre Ilze Viņķele norāda, ka ir gatava diskusijām, taču netic, ka izdienas pensijas pieprasīšanas vecumu atsevišķām profesijām nevar paaugstināt vismaz par pāris gadiem: “Ja Latvijā paaugstināts vispārējais pensionēšanās vecums, tad ir loģiski, ka mēs pārskatām arī izdienas pensijas sistēmu. Jāsaprot, ka par izdienas pensijām samaksā visi pārējie cilvēki, visi nodokļu maksātāji.” Ministre gan atzīst, ka cer ar ardobiedrībām panākt kādu kompromisu.

Atgādinām, ka Labklājības ministrija sagatavojusi priekšlikumus izdienas pensiju sistēmas pilnveidošanai, kas paredz paaugstināt izdienas pensijas pieprasīšanas vecumu vidēji par astoņiem gadiem.

Inese Ķestere, Liene Andersone, Arturs Plotnieks - TV Kurzeme

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti