Liepājas Simfoniskais orķestris februārī dosies koncertturnejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Februārī Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā dosies koncertturnejā, ar īpašu koncertprogrammu uzstājoties vairākās Latvijas pilsētās, kā arī kaimiņvalsts pilsētā Klaipēdā. Programmas fokusā – džezs, medijus informē orķestra pārstāvji.

Liepājas Simfoniskā orķestra mazajam sastāvam koncertturnejā pievienosies arī Latvijā labi zināmi džezmeņi – saksofonists Gints Pabērzs, kontrabasists Edvīns Ozols un sitaminstrumentālists Artis Orubs.

Gints Pabērzs
Gints Pabērzs

Svinga ēras amerikāņu komponista Edija Sotera albums “Focus” tika laists klajā 1962. gadā. To pasūtinājis un ierakstījis amerikāņu izcilais tenora saksofonists Stens Gecs. Pēc mūziķa lūguma komponists stīgu orķestrim neuzticēja vadošas melodijas, šo funkciju atstājot solista ziņā. Tas deva iespēju plaši izpausties Geca spilgtajam liriķa un  improvizatora talantam.

Albumā iekļautās septiņas kompozīcijas, ko šajā koncertprogrammā kopā ar Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu sastāvu atskaņos džeza trio – Gints Pabērzs, Edvīns Ozols un Artis Orubs, ir septiņu dažādu noskaņu gleznas. Tā ir akadēmiskā un džeza žanru sintēze, kur šīs atšķirīgās pasaules papildina viena otru: džezs iegūst dziļāku mākslinieciskumu, savukārt akadēmiskais žanrs – dzīvu, enerģiski piesātinātu emocionalitāti.

Edvīns Ozols
Edvīns Ozols

Programmā skanēs arī austriešu mūzikas ģēnija Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbi – itāliski graciozais Divertisments Famažorā un savulaik imperatora Jozefa II galma vajadzībām rakstītās Piecas kontrdejas, kā arī slavenā norvēģu komponista Edvarda Grīga svīta “No Holberga laikiem”.

Diriģents Guntis Kuzma stāsta par sagatavoto turnejas programmu: “Mocarts man kopš bērnības ir viens no mīļākajiem komponistiem, un viņa divertisments ir brīnišķīgs kvalitatīvas izklaides mūzikas paraugs. Arī Grīga dvēselei Mocarts bija stipri tuvs, un asprātīgajam dāņu dramaturgam Ludvigam Holbergam veltītā svīta "No Holberga laikiem" labi iederas šajā programmā. Savukārt koncerta otrajā daļā būs milzīgs prieks sadarboties ar trim vīriem, kas savā jomā ir labākie Latvijā. Ginta Pabērza improvizētāja spējas un momentāni atpazīstamā skaņa, Edvīna Ozola azarts un Arta Oruba fenomenālā virtuozitāte piešķirs pilnīgi jaunus raksturus Edija Sotera mūzikai slavenajā Stena Geca albumā Focus.”

Artis Orubs
Artis Orubs

Koncerti notiks 5. februārī Klaipēdā, 8. februārī Talsos, 15. februārī Dobeles jaunajā koncertzālē “Zinta”, 22. februārī Tukumā un 27. februārī Priekulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti