Liepājas simfoniskais orķestris atklāj savu 133. sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdienas vakarā savu 133. koncertsezonu atklās Liepājas simfoniskais orķestris. Par centrālo notikumu kļūs pasaules pirmatskaņojums Riharda Zaļupes Sestajam Liepājas koncertam „4+4 kvadrātā”. Kopā ar orķestri koncertu atskaņos Rīgas Saksofonu kvartets un koris „Laiks”. Sezonas atklāšanas koncertā klausītāji dzirdēs arī Jāzepa Vītola opusu „Dramatiskā uvertīra” un Bēthovena Piekto jeb Liktens simfoniju.

„Interesantākais ir tas, ka visa šī ideja, par kuru es domāju, atnāca pie manis vienā dienā, tieši kad biju Liepājā. Visu pamatu praktiski es uzrakstīju vienā dienā. Paldies Dievam, ar mani tā reizēm notiek. Tie ir tādi emocionāli uzplūdi, to var saukt arī par iedvesmu,” saka komponists Rihards Zaļupe.

Liepājas koncerts ir ritmisks un dvēselisks, tā savu radīto skaņdarbu raksturo Zaļupe. Koncerta nosaukumā „4+4 kvadrātā” ir vēl kāds vēstījums klausītājiem. Šie skaitļi raksturo instrumentu sastāvu. „Ir četri saksofoni. Arī orķestrim ir četras lielas instrumentu grupas, turklāt visi instrumenti iedalās četrās kārtās. Saskaitot veidojas 16 instrumentu grupas. Pārsteigums ir koris, kurš neietilpst nosaukumā, bet ir kā rozīnīte beigās ar holivudisku skanējumu,” atklāj Zaļupe.

Saksofonu kvartets kopā ar orķestri nav bieža parādība mūzikā, atklāj Liepājas simfoniskā orķestra diriģents Atvars Lakstīgala. Viņš atceras, kā ar Riharda Zaļupes opusa pirmatskaņojumu tika atklāta pagājušā orķestra sezona, tad arī radusies doma uzticēt kādu no Liepājas koncertiem jaunajam komponistam.

Sajūtas, atklājot jauno sezonu, ir citādākas, atzīst Atvars Lakstīgala. Liepājas ainavā sāk parādīties ilgi gaidītās koncertzāles būvniecības aprises, pagaidām gan tikai ar ceļamkrāniem un rosīgiem būvniekiem. „Neticams prieks. Daudziem joprojām ir grūti noticēt. Ir jāaiziet ik pa laikam un jāapskatās, vai tiešām tur strādā un būvē. Viss notiek. Mums priekšā ir tas grūtākais. Mums ir jābūt visaugstākajā iespējamā līmenī uz koncertzāles atklāšanu, tāpēc jāaudzē muskuļi, lai esam spoži un nevainojami,” saka Lakstīgala.

Nākamās divas sezonas būs jāizmanto lietderīgi, lai varētu celt savu māksliniecisko līmeni, tā spriež Liepājas simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis. Šajā sezonā Liepājā un Latvijā gaidāmi trīs jauni diriģenti: „Norvēģis Bjarte Engesets (Bjarte Engeset) 25.oktobrī, lietuvietis Aleksandrs Šimelis ar savdabīgu, modernu etno mūzikas un Šopēna miksētu projektu, kā arī Čārlzs Oliveri-Monro (Charles Oliveri-Munroe), kurš atskaņos krievu un franču mūziku. Protams, ka mēs kopjam un uzturam attiecības arī ar diriģentiem, kuri jau ieguvuši vislielāko orķestra un publikas atbalstu.”

Diriģents Lucs Kēlers diriģēs vairākkārt – arī aprīlī gaidāmajā Pianisma zvaigžņu festivāla noslēgumā, bet festivāla atklāšanā klausītājiem būs iespēja dzirdēt vēl divus jaunus Liepājai rakstītus koncertus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti